„The best kind of onion soup is the simplest kind.”
~ Ambrose Bierce (American journalist and short-story writer) ~
~~~
~ svogūnų sriuba ~
4 valgytojams:
100 g sviesto
1 kg svogūnų
500 ml pieno
500 ml daržovių sultinio
šaukštelis ciberžolės (kurkumos) miltelių
mėgstamo skonio sūrio (man patiko švelnus čederis)
skrudintų šviesios duonos kubelių
Dideliame puode, nustatęs nedidelį karštį, ištirpink sviestą.
Svogūnus supjaustyk plonais griežinėliais, sudėk į puodą ir, retsykiais pamaišydamas, troškink ant nedidelės ugnies 1 val., kol suminkštės.
Stebėk, kad svogūnai nepridegtų – antraip apkars visa sriuba!
Po valandos supilk pieną, daržovių sultinį, suberk kurkumos miltelius, išmaišyk. Leisk sriubai užvirti ir ugnį išjunk.
Patiek sau daug daug smulkiai tarkuoto sūrio ir šviesios duonos skrudinukais.
~~~
Prisipažinsiu – nesitikėjau, kad sriuba bus tokia skani. Kepti ar virti svogūnai tikrai nėra mano mėgstamiausi, tačiau ištroškinti ir lengvai salstelėję suteikia puikų skonį sriubai. Ypač skanu su daug sūrio, ištirpusio karštoje sriuboje… Beje, jei seniai verkei žiūrėdamas jautrią dramą, jei seniai buvo gaila paukščiuko, pažadu – pjaustydamas svogūnus verksi :) Pasiruošk pakelį, o geriau – du popierinių nosinaičių :)
Skanaus!
~~~
~ Recipe in English ~
~ onion soup ~
serves 4
100 g butter
1 kg onions, thinly sliced
500 ml milk
500 ml vegetable stock
1 teaspoon curcuma powder (a.k.a. turmeric)
grated cheese (I prefer mild Cheddar) and croutons to serve
Heat butter in a large saucepan over a low heat. Add the onions and cook for 1 hour, stirring occiasonally, until softened.
Stir in the milk, stock and curcuma powder. Bring to the boil and turn the heat off.
Serve with croutons and grated cheese.
Bon appétit!
Lengvai interpretuota pagal Jamie Magazine, 2010 autumn edition.