la joie de vivre en français: prancūziški skrebučiai

Mano namai kasdien kvepia skirtingai. Pavasarį – po langais žydinčiomis alyvomis, vasarą – gaivaus lietaus nuplauta žaluma. Savaitgaliais – obuolių pyragu arba cukinijų duonele. Smilkalais, žvakėmis arba… jaukumu. Ir šiluma. Svetainėje pamerktomis baltomis frezijomis. Ir ant palangės tarp nuotraukų pasislėpusiais mediniais kvapniais rutuliukais. Kartais iš virtuvės atsklinda cappuccino kvapas, o vonios – anyžių, žibuoklių, vanilės ir muskuso darna. Padvelkia žemišku jazmino aromatu ir netyčiomis išbertu cinamonu. Arba kojas pakertančiu vyriško losjono debesėliu.

~~~

~~~

Kažin, kaip kvepia prancūzų namai? Galbūt dar šiltais, minkštučiais croissants, tarte tartins, tartelettes, mille-feuilles arba eclairs au chocolat iš gretimoje gatvelėje pasislėpusios kepyklos. Visi šie ankstyvo ryto malonumai greičiausiai užgeriami café au lait iš jaukiais taškeliais pasidabinusio puodelio šviesiame kambaryje lengvomis muslino užuolaidomis, kampuose suimtomis puošniais kaspinais, už kurių spinduliuoja rytmečio saulė, dangumi keliauja pūkuotų debesėlių karavanai ir kvepia levandos, kažkur skamba akordeonas, o horizonte žaliuoja bois de Boulogne su Tuileries sodais ir dailiomis, lyg iš paveikslėlio, château. Jei Italija asocijuojasi su triukšmu, emocijomis ir be galvos lakstančiais italais, Prancūzija – su moteriška elegancija. Žavesiu ir rafinuotumu. Mažomis juodomis suknelėmis ir aukštakulniais. Kavinukėmis po skėčiais ir Champs-Élysées prabanga. Puikiais desertais, subtiliomis manieromis ir … skoniu.

Šįryt mano namai kvepia tres francais. Prancūziškais skrebučiais arba pain perdu. Saldžiai dvelkia vanile ir ištirpusiu cukrumi. Jaukus kvapas pasklinda po kambarius ir atmerkia akis net didžiausiems miegaliams…

~~~

~ prancūziški skrebučiai, kepti orkaitėje ~

5 riekelės duonos skrudinimui (tinka ir senesnė, ir šviežia)

1 1/2 stiklinės pieno

2 kiaušiniai

šaukštas vanilinio cukraus

2 šaukštai cukraus pudros

2 šaukštai granuliuoto cukraus

šaukštelis malto cinamono

1/4 šaukštelio malto muskato riešuto

gabalėlis sviesto

1. Kepimo indą ištepk sviestu.

2. Kiekvieną duonos riekelę aptepk sviestu ir sudėk į kepimo indą patepta puse į viršų.

3. Pieną, kiaušinius, cinamoną, muskatą, vanilinį cukrų ir cukraus pudrą plaktuvu plak kelias minutes. Apipilk duoną, kepimo indą apsuk maistine plėvele ir palik šaltai bent valandai, idealiausia – nakčiai.

4. Orkaitę įkaitink iki 170 laipsnių. Kepimo indą atšildyk iki kambario temperatūros, duoną apibarstyk 2 šaukštais granuliuoto cukraus ir pašauk į orkaitę 20-25 min., kol dailiai išsipūs ir apskrus.

Skaniausi prancūziški skrebučiai – šilti, todėl skubėk mėgautis :)

~~~

~~~

Bon Appétit!

Pagal Bakin’ and eggs

Pasidalinkite:

3 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Aš taip pat kvapų mėgėja :) Apie dušo želė tyliu, prie lentynų trindavaus ilgai ir nuobodžiai, kol neišsirinkdavau, kuris medus ir pienas skaniau kvepia :)

    Ačiū, mergaitės :) Orkaitėje šiuos kepti – grynas malonumas: nei prie viryklės trypčiot, nei riebaluos skandint: iš vakaro pasiruoši būsimą medžiagą ir ryte jau garuoja pusryčiai :)

  2. 2
    Violeta

    Cha cha, jule, aš irgi taip prie lentynų svaigstu :D ir turiu tokia ligą: dievinu uostyti skinamus obuolius ar braškes, arba įkišus nosį į puodą tirpinamo šokolado.
    Jurgita, prancuziški skrebučiai yra vieni geriausių pusryčių.. niekad nebandžiau orkaitėje.. taviškiai atrodo taip puikiai, kad aš net noriu, kad būtų rytas… :)

  3. 3
    julė

    prie pain perdu taip tinka tas laikrodėlis – iškart proust’o ‘prarasto laiko beieškant’ primena. pametimai pasimetimai pasiklydimai.
    o aš, aš esu kvapų manjakė. absoliuti. penktadienį su drauge pirkome dušo želė (labai romantiška .D), tai, galvojau, taip ir liksiu tarp tų lentynų gyventi – krem briulė? karamelinis? šokoladinis? migdolų ir medaus? dievulėliau!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *