varškės kremas. naminis ir pasiutusiai gardus

Mėgstu paprastumą. Santykiuose, darbe, virtuvėje. Nepaprastai gera iš paprastų dalykų sukurti šį tą ypatingo. Kad ir iš bananų bei kondensuoto pieno – puikiausią desertą; avokadų, petražolių, lašelio aliejaus ir šviežios duonos – skaniausią užkandį. Viso labo keli ingredietai, o rezultatas nustebina.

~~~

~~~

Šis varškės kremas – gardumėlis. Idėją pasigavau netikėtai nugirdusi dviejų moteriškių pokalbį. Nusprendžiau patikrinti, ar tiesa buvo kalbama, nes gi smalsu, koks ten cheminis procesas toje kameroje įvyksta, sugebantis paprastą lietuvišką kefyrą paversti švelniausio skonio varške. Išbandžiau. Nuo šiol mano kamera užkišta kefyro pakeliais :) Juokauju. Tačiau akivaizdu, jog gamyklinio varškės kremo niekada daugiau nebepirksiu. Juk gali susigalvoti kiek sau nori variacijų varškės tema: mano žmogus ją valgo saldžią, aš – pikantiškesnę. Imi ir tepi ant šviesios duonos: ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Puikiausias užkandis, tikrai tikrai. Ir, last but not the least – tavo darbo – minimaliai. Nei virti, nei maišyti, nei žinoti, kiek citrinos rūgšties dėti, kad pienas susitrauktų. Nieko. Aš sakau, tinginių rojus tiesiog :) Todėl greitai greitutėliai sulakstot į artimiausią prekybcentrį, nučiumpat litrą kefyro ir paslepiat kameroje. Ir kitą dieną laukiat stebuklo :) Niam.

~~~

~ varškės kremas ~

reikės:

1 l kefyro (3,2 proc.)

šaldančios šaldymo kameros

dvigubo tankios marlės gabalo

čiaupo ir kriauklės

~~~

~~~

Kefyrą pakelyje (nesvarbu, koks jis: ar popierinis, ar kitoks) iš vakaro įdėk į šaldymo kamerą.

Kitą rytą popierių nuplėšk, ledo gabalą įvyniok į dvigubą tankios marlės sluoksnį, užrišk mazgą ir pakabink ant čiaupo. Ir drąsiai lėk darban. Visą darbą jau atlikai.

Po darbo grįžęs nuspausk likusį skystį ir žvilgtelk – puikiausias varškės kremas tavo vakarienei paruoštas :) Ar saldžiai valgysi, ar su Provanso žolelėmis ir česnaku – tavo valia. Bet kuriuo atveju skanumėlis – žymiai geriau už bet kokį Creme bonjour – natūralus, be priedų, pasaka.

N.B. iš 1 l kefyro gausi maždaug 250 g varškės kremo.

~~~

~~~

Skanaus!

Pasidalinkite:

18 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Beata, rikotos sūris yra kitas dalykas, nemaišykite – norint jį gauti, reik virti pieną, grietinėlę ir citrinos sultis. o čia labiau varškės kremas kefyrinis – kad skanus, tikrai sutinku :)

  2. 2
    Beata

    Jau esu išbandžius šitą dalyką, dar vadina rikotos sūriu :) Labai geras dalykėlis, labai skanu ir sveika.

  3. 5
    J.

    Et, kaip gaila, ieškojau varškės kremo receptukų kai varškę jau turiu, o ne kaip ją pasigaminti. Ne ten užsukau, suklaidino pavadinimas jūsų. Aš tai pavadinčiau „namie varškė – kaip pasigaminti namų sąlygomis“ ar pan., arba kaip jūs mėgstat su anglų prieskonių – varškė DIY :)

  4. 6
    duonosirzaidimu

    Diana, informuosiu :) Tik, spėju, reik naudot riebesnį jogurtą. Iš esmės jogurtą pakanka vien nuvarvinti ir gausi tirštą masę, kažką panašaus į graikišką jogurtą :)

  5. 7
    Diana

    Nėr už ką. Lauksiu rezultatų:), pati tik netyčia mažą kiekį jogurto užšaldžius buvau, tai kažkas panašaus susidarė, bet per mažai, kad suprast ar gerai ar ne

  6. 8
    duonosirzaidimu

    Namų Šeimininke, nėr už ką :) Tikrai visai paprasta, mėgink. Beje, smagus tinklaraštis, ypač pliusas už receptus ispanų kalba – bus man proga recordar español un poco :)

    Jolita, manau, drąsiai gali bandyt. Tik aš įsivaizduoju, jog kuo riebesnis kefyras, tuo daugiau varškės. Esu naudojusi Dvaro, 3,2 proc. riebumo ir šaltibarščių – 7 proc. riebumo.

    Mademoiselle, būtinai mėgink! :)

    igne, kai kurie nemėgsta pieno, kiti – kefyro, pasirodo :) Ši varškė kefyro skonio neturi, tiesiog grynų gryniausia švelni varškė :) Drąsiau, drambly, kaip ten tam filmuke sakė :))

    Rūta, pasirodo, legendos plačiai pasklido po Lietuvą :)) Beje, apie įdarą pyragui taip pat galvoju, ir kaip sykis nusižiūrėjau… rumunišką varškės pyragą :) Ar tik ne Nigellos originalas..? ;)

    Irma, tikrų tikriausiai :) Skanus – faktas, bet ne saldus – juk kefyras nėra saldus :) Varškės sūrelį galėtų priminti (linkt linkt) :)

    Diana, jogurtą ir rūgpienį mėginsiu, ačiū :)

  7. 9
    Diana

    O taip, ne kartą esu taip dariusi:) ir parekomendavusi. Dar galima taip pat užšaldyti jogurtą arba rūgpienį. Į

  8. 10
    Irma

    Neįtikėtina, tikrai užtenka kefyrą palaikyti šaldymo kameroje ir voila varškės kremas??? o įdomu, ar jis skanus saldus? na ar primintų kokį varškės sūrelį? ( nes aš be jų nė dienos negaliu… :D)

  9. 11
    Rūta

    Na aš šitą „receptėlį“ irgi naudoju nuo tada, kai mama interneto platybėse kažkur apie paprasčiausią pasaulyje varškytės gaminimą suskaitė ir su manim pasidalijo, aš irgi pasidalijau su draugėmis ir kolegėmis, manau, kefyro pardavimai Lietuvoje auga :) Nėra geresnės varškės įdarui į pyragą (pvz. Sonatinos rumunišką varškės)…

  10. 12
    ignė

    O aš nemėgstu kefyro :( Ir nors labai gardžiai čia viskas skamba, bet man vis tiek kažkoks.. nežinau.. barjeras nematomas. Negaliu prisiversti :) Net pačiai keista – esu smalsuolė ir, be to, mėgstu varškę..

  11. 13
    Mademoiselle

    Būtinai išbandysiu! Aš ne vieną kart bandžiau gamint ricotta, su daugiau grietinėlės, su mažiau grietinėlės, bet ji man per riebi gaunasi…na turbūt ir turi tokia būt :) taigi reiks pabandyti tavąjį kefyrinį variantą

  12. 15
    Pasididžiuojanti Namų Šeimininkė

    Oho! Nemaniau, kad varske galima taip paprastai pasigaminti. Na , cia ispanijije ji labai svelni, ir pats kefyras nelbai jau lengvai gaunamas ir barngokas, bet manau kuria diena teks isbandyti. Vis sveikesne nei pirktine, nes te s… visokiu prideda.

    Aciu uz recepta!

  13. 16
    duonosirzaidimu

    Nu va, atsirado išbandžiusių, valio :)

    Aš, kadangi naminės rikotos nesu gaminus, negaliu teigt, kad ji skanesnė už šią varškę :) Bet norėčiau tikėti, kad šioji ne prastesnė ;) Bent jau man – super. Dešimt balų.

    Imk penkis atgal, Egle :)

  14. 17
    Eglė

    O, gi čia tas pats kur Vilma rašė Kulinarijos laboratorijoj :) Bandžiau, bet aš vistiek pasilieku prie savo varškės, t.y. ricottos. Ji tokia skalsesnė, gal vos sudėtingesnis procesas, bet man vis dėlto rezultatas – skanesnis.

    O paprastumas yr mano gyvenimo credo. Gimme five ;)

  15. 18
    [email protected]

    yeap, aš šitą metodą irgi išbandžiau jau kelis kartus. tik kai neturėjau marlės namuos, tai subadžiau maišelį jau sušalusį su šakute ir palikau kiaurasamtyje ar kaip ten taisyklingai duršliokas vadinasi. švelniausia varškytė gyvenime gaunasi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *