obuoliai plius prieskoniai plius graikija lygu milopita

Obuolių pyragus galėčiau kepti kasdien. Kuo šis ypatingas? Tuo, kad jis graikiškas ir tuo, kad milopita kepama su cinamonu, gvazdikėliais, kvapiaisiais pipirais ir brendžiu. Nebūtinai visos sudedamosios dalys turi būti naudojamos, tačiau cinamonas ir gvazdikėliai būtini bemaž visose pyrago variacijose.
Kas iš to išėjo? Puikumėlis. Lengvas, sodraus skonio pyragas, kurį su mielu noru įrašau greta morkų pyrago į „būtinai reikės pakartoti“ sąrašą.
~~~

~ milopita ~

5 vidutiniai obuoliai
1 kriaušė
200 g sviesto arba 1 stiklinė alyvuogių aliejaus (gaminti su aliejumi būtų žymiai sveikiau)
1 citrinos sultys
5 kiaušiniai (tryniai atskirti nuo baltymų)
1 stiklinės cukraus
1 šaukštelis kepimo sodos
1 šaukštelis kepimo miltelių
2 šaukštai brendžio (vėl draugavau su Vanna Tallinn)
0,5 šaukštelio cinamono
0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių (su šiais atsargiai, padauginę (gvazdikėlių, aišku, ne likerio:) tik juos ir jausit :)
1 šaukštelis kvapiųjų pipirų (nebijokit, jie čia puikiai dera)
2 stiklinės miltų
šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui

1. Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių.

2. Sodą nugesinti citrinos sultimis, kepimo miltelius – likeriu.

3. Ištirpintame svieste (aliejuje) gerai išsukti cukrų, supilti sodą, paskandintą citrinoje, kepimo miltelius – likeryje, įmaišyti kiaušinių trynius, cinamoną, gvazdikėlius, pipirus.
4. Kiaušinių baltymus kaip reikiant išplakti, jei nepasistengsit, pyragas pavyks kietokas.
5. Baltymus atsargiai įmaišyti į tešlą, suberti vaisius (nuluptus, išimtom sėklidėm, supjaustytus skiltelėm, tradiciškai) ir masę gerai išsukti, kad visi apkibtų tešla.
6. Kepimo indą ištepti alyvuogių aliejumi, supilti masę.
7. Kepti apie 1 val. Jei matysit, kad pyrago viršus kepa sparčiau, gelbėkit jį kepure iš folijos :)
8. punktas pats skaniausias – siūlau skanaut su kakava, puikus derinys :)

Skanaus!

Įkvėpta greekfood.about.com