
Vakarais nedegam šviesų. Atitraukiam užuolaidas žibintams, lietaus lašams, auksiniam lapams, žvaigždėms ir mėnuliui, užsikaičiam didelį virdulį imbierinės arbatos ir išsitraukiam languotą pledą. Sukrentam į lovą, apsikaišom pagalvėm ir plepam, klausomės Ninos Simon, žiūrim smagius prancūziškus filmus apie Juos ir Jas, ir meilę, žinoma. Trupinam pyrago riekes ir nudažom lūpų kampučius paskutinėm gervuogėm iš sodo.
Nes ruduo neišvengiamai yra.
Bet jis bus būtent toks, kokį susikursim.
~ keksas su uogiene ~
100 g sviesto
250 ml ryžių miltų
250 ml kvietinių miltų
1 1/2 šaukštelio sodos arba kepimo miltelių
šaukštelis maltų gvazdikėlių
šaukštelis malto imbiero
2 šaukšteliai cinamono
100 ml pieno
150 ml mėgstamos uogienės (naudojau juodųjų serbentų, itin tinka bruknės ar spanguolės)
3 kiaušiniai
1/2 stiklinės rudojo cukraus
Sviestą ištirpink ir palik atvėsti.
Cukrų išplak su kiaušiniais.
Giliame dubenyje sumaišyk miltus su prieskoniais, soda ar kepimo milteliais.
Supilk pieną, tirpintą sviestą, uogienę ir gerai išmaišyk.
Įmaišyk kiaušinių ir cukraus plakinį.
Kepimo formą sutepk sviestu, pabarstyk miltais. Supilk ir mentele išlygink tešlą.
Pašauk į 175 laipsnių orkaitę maždaug 1 valandai arba tol, kol medinį pagaliuką, įsmeigtą į pyrago centrą, ištrauksi neaplipusį tešla.
Iškepusį keksą palik atvėsti 20 minučių ir išimk iš formos.
P.S. Keksas dar skanesnis kitą dieną – tik būtinai nakčiai įsuk jį į maistinę plėvelę.
N.B. Galima naudoti ir vien tik kvietinius miltus – aš pamėgau eksperimentuoti su ryžių miltais, kepiniai su jais yra sveikesni ir taip gardžiai kvepia :)
Cukraus kiekis priklauso nuo pasirinktos uogienės saldumo.
Ir dar. Kokias matote mano nuotraukas? Per tamsias ir purvinas, per šviesias ar dar kažkokias? Nesusitvarkau su naujuoju kompiuteriu ir spalvomis, vis nepatinka jo ir kitų kompiuterių ekranuose matomas vaizdas…
Skanaus!
Recipe in English
~ jam cake ~
100 g unsalted butter
250 ml rice flour
250 ml plain flour
1 1/2 teaspoon baking soda or baking powder
1 teaspoon ground cloves
1 teaspoon ground ginger
2 teaspoons ground cinnamon
100 ml milk
150 ml your favourite jam (blackcurrant, e.g.)
3 eggs
1/2 cup brown sugar
Preheat the oven to 175C.
Melt the butter and leave to cool.
Whisk the eggs with sugar.
Mix the flour with spices and baking soda in a deep bowl.
Pour in the milk, melted butter and jam, mix thoroughly. Add the egg and sugar mixture and mix well.
Grease the baking tin with butter, sprinkle with flour. Pour in the batter.
Bake for about 1 hour or until a skewer, inserted in the middle of the cake, comes out clean.
Leave to cool for 20 minutes, take of the tin and serve.
Enjoy!