maisto fotografija

salotos su raudonaisiais apelsinais, burata ir duka

Nors gamta dar miega, pasąmoningai jaučiu pavasarį. Todėl ir pabėgimai į virtuvę pamažėle virsta ne norėčiau ko nors sotaus, o kaip pasiilgau salotų! Lengvo, traškaus, žvalinančio maisto, kuriame dera tai, ką labai mėgstu – burata, apelsinai ir riešutai. Egiptietišką duką (dukkah) prisiminiau vartydama knygą apie Viduržemio jūros regiono virtuvę. Juk tikrai, toptelėjo, keptuvėje pakepinti lazdynų riešutai ir pistacijos, sezamų sėklos ir žiupsnis prieskonių kuria skonių vienį, derantį salotose, bet ne tik jose. Barstyti ant humuso, skrebučio su avokadais ar kepto kiaušinio, į ją dažyti agurko lazdeles ar čiabatos riekeles, kurių galiukas prieš tai pamirkytas alyvuogių aliejuje. Dukos pagaminsite daugiau, negu prireiks salotoms, todėl likutį saugokite sandariame stiklainyje apie mėnesį (vėliau ji išsigaruoja, riešutai praranda skonį).

Pernai su raudonaisiais apelsinais kepiau morkų ir migdolų pyragą, o šiemet nutariau, jog jie per geri, o sezonas per trumpas, kad būtų sukepti ar tiesiog išspausti į sultis. Atradimas – su burata dera nuostabiai. Salotų pasirinkimas – skonio reikalas, aš neabejinga sultenėms, man jos liete susilieja su sultingais ingredientais.

Skaniausia, kai viską sumakaluoji su kremine burata – tuščia to stalo etiketo, visiškas #foodporn lėkštėje.

Salotoms:

salotinių sultenių

raudonųjų apelsinų (skaniausi pestopesto.lt)

mėgstamų daigų

skysto medaus, sumaišyto su alyvuogių aliejumi

druskos ir maltų juodųjų pipirų

Dukai (dukkah):

po nedidelę saujelę lazdynų riešutų ir pistacijų

4 šaukštai sezamų sėklų

1/4 šaukštelio pankolių sėklų

po 3/4 šaukštelio malto kumino ir kalendros

1/2 šaukštelio druskos

1. Riešutų mišiniui lazdynų riešutus ir pistacijas pakepink sausoje keptuvėje.

2. Suberk sezamus ir pankolių sėklas, pakepink dar minutę, kol sezamai pagels.

3. Keptuvės mišinį suberk į trintuvą ir drauge su prieskoniais bei druska sumalk. Ne iki miltų – turi likti nedidelių riešutų gabalėlių.

4. Sultenes išdėliok lėkštėje su apelsinų griežinėliais ir daigais. Įdėk nuvarvintą buratą.

5. Pabarstyk duka, druska, pipirais, pašlakstyk medaus ir aliejaus mišiniu.

Pasidalinkite:

Leave a Reply