desertai

PURUSIS KLAFUTIS SU FIGOMIS IR RAUDONUOJU VYNU

Kadangi figos pagaliau kainuoja tiek, kiek ir turi kainuoti baigiantis jų sezonui, metas desertui.

Nors Yotam Ottolenghi jį vadina klafučiu, man regis, tai nėra visiškai tradicinis kepinys. Pirmiausia dėl to, kad jo tešla ruošiama atskirai plakant kiaušinių trynius ir baltymus, todėl kepinys pavyksta biskvitinis, neįtikėtinai purus.

Lyg debesėlis – atsignybtas gabalėlis ima ir ištirpsta burnoje.

O kaip skaniai kvepia kepdamas!!

Pačios figos ruošiamos tirpinant cukrų, kol jis pavirsta kvapnia karamele, tada ji sumaišoma su trupučiu raudonojo vyno ir citrinų sultimis. Labai fainas derinys. Originaliame recepte dar naudojami švieži čiobreliai. Turėjau tik šiek tiek šviežių rozmarinų spygliukų, bet jie pranyko tarp skonių sluoksnių, et.

Patarimas – neprideginti karamelės, nes skonis apkars, todėl vis pajudinkit keptuvę cukrui tirpstant (ir nenustatykite aukštos ugnies – pakaks vidutinės).

Man patiko labai, šeimai nepatiko keptos figos (bet čia toks asmeninis reikalas, kai arba patinka tik kepti obuoliai, arba nepatinka kepti jokie vaisiai).

Tiesa, ieškodami figų, imkit tamsiausias, minkščiausias – labiausiai sunokusias. O jei nerasit, bandykit su slyvom arba kriaušių gabalėliais – esu tikra, bus lygiai taip pat puiku!

R E C E P T A S

Figų klafutis su raudonuoju vynu

4 porcijos / per 40 min.

110 g cukraus

2 šaukštai raudonojo vyno

1 šaukštas citrinos sulčių

6 figos

2 kiaušiniai

50 g miltų

100 ml liesos grietinėlės

1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės

1 šaukštelis vanilės pastos

žiupsnelis druskos

  1. 60 g cukraus suberk į orkaitei tinkamą keptuvę arba indą, kurį galima būtų statyti ant viryklės.
  2. Ant vidutinės ugnies kaitink, kol cukrus ištirps ir virs tąsia karamele. Kelis kartus keptuvę nukelk nuo ugnies ir pasukiok, kad cukrus tolygiau tirptų. Nesudegink, nes karamelė apkars.
  3. Supilk vyną, citrinos sultis, išmaišyk ir nukelk nuo ugnies.
  4. Sudėk ir šaukštu maišydamas apvoliok figas. Palik atvėsti.
  5. Kiaušinių trynius atskirk nuo baltymų. Baltymus plak su 25 g cukraus, kol ims formuotis standoki kalneliai.
  6. Trynius plak su 25 g cukraus kelias minutes, kol pakils ir pabals.
  7. Sudėk miltus, vanilę, citrinos žievelę, druską, supilk grietinėlę ir išmaišyk iki vientisos masės.
  8. Pamažėle įmaišyk baltymus.
  9. Tešlą supilk ant figų.
  10. Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 30 min., kol dailiai pakils ir sustandės. Labai skanus šiltas, bet nieko sau ir atvėsęs.

 

Pasidalinkite:

Leave a Reply