itališkos salotos su skrebučiais

Esu salotų gerbėja. Nekalbu apie dietines – man salotos turi atstoti pietus arba vakarienę, kartais ir viena, ir kita. Be abejo, daržovių turi būti gausu, bet vasarą neretai pakanka vien pomidorų ir dar kelių iš stiklainiuko skonio receptoriams sužadinti. Būtinai – sūrio. Ir duonos – greta, pakepintos, arba šviežios, laužiamos tiesiai nuo kepalo, ar jos skrebučių.

Šiose salotose telpa tai, ką mėgstu labiausiai. Keptos konservuotos paprikos čia labai dera – jei tik turiu, bent po juostelę jų dedu bemaž į visas salotas. Kaparėliai – sena mano meilė (nepažįstu nė vieno, kuris juos taip mėgtų; prisipažinkit, jei tokių yra!), o česnako skiltelė, sutrinta drauge su luobele, itin tinka – rekomenduoju paruoštų salotų 10 min.  neliesti; pamatysit, jos suskambės visai kitaip! Ir, aišku, aliejus. Alyvuogių, jo paprastai negailiu (juk sakiau, mano salotos ne dietinės :). Kažkada turėjau galimybę prisiliesti prie vieno su alyvuogių aliejumi susijusio dalyko gimimu; tada, regis, apie jį žinojau labai daug. Dabar žinias šiek tiek apgaubė rūkas, vis dėlto pamenu, kad jei aliejus spaustas iš vienos konkrečios alyvuogių rūšies, o ne maišytas iš kelių, tai – vienas kokybiško aliejaus požymių. Šįkart naudojau Bionaturalis – jis būtent toks.

R E C E P T A S

1 porcija

gabalėlis čiabatos

1/2 šaukštelio pankolių sėklų

žiupsnis druskos

kokybiško alyvuogių aliejaus Bionaturalis

1 šaukštelis kaparėlių

1 kepta konservuota paprika

5 įvairių spalvų ir dydžių pomidorai

1 česnako skiltelė

šlakelis baltojo vyno acto

bazilikų

tarkuoto kietojo sūrio

Įkaitink orkaitės grilio funkciją.

1. Duoną suplėšyk nedideliais kąsneliais. Sudėk į kepimo indą, pabarstyk pankoliais, druska, pašlakstyk aliejumi. Rankomis išmaišyk, kad visi gabalėliai tolygiai pasidengtų.

2. Kepk iki 10 min., laiką sek, kad apskrustų, bet nesudegtų! Ištrauk iš orkaitės.

3. Kaparėlius pasmulkink, sudėk į lėkštę. Ten pat sudėk kelis pasmulkintus bazilikų lapelius, perpus arba į keturias dalis perpjautus pomidorus, peiliu suspaustą nenuluptą česnako skiltelę.  Sudėk skrebučius.

4. Lengvai pašlakstyk baltojo vyno actu, gausiau – aliejumi. Pagardink druska ir pipirais, pabarstyk sūriu. Aš dar barsčiau pinijomis.

5. Išmaišyk rankomis arba dviem šaukštais ir prieš valgydamas palik pastovėti 10 min.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su www.foksas.lt. ĮSPŪDŽIAI – MANO ASMENINĖ NUOMONĖ.

Draugaukime ir instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *