calissons d’aix
Ir jie labai skanūs. Mano atradimas – ir visai lengvai pagaminamas. Nuo šių saldumynų keliaudamas po Provansą neišsisuksi. Na, bent jau Provanso Ekso miestelyje ir jo apylinkėse. Saldūs, iš džiovintų vaisių ir riešutų, baltutėliu glajumi. Ir nereikia jokių bandelių, torto gabalėlių ar saldainių.
RECEPTAS
CALISSONS D’AIX
apie 18 gabalėlių
200 g kepintų maltų migdolų (be žievelių
2–3 šaukštai miltelinio cukraus
100 g džiovintų abrikosų
50 g džiovintų melionų
50 g cukruotų apelsinų žievelių
vandens
glajus:
15 g kiaušinio baltymo
50 g cukraus pudros
Maltus migdolus sumaišyk su cukraus pudra.
Abrikosus, melionus ir apelsinų žieveles sumalk maisto smulkintuvu įpylęs ketvirtadalį stiklinės vandens. Suberk maltus migdolus ir išmaišyk. Jei masė pernelyg tiršta, įpilk dar šiek tiek vandens ir išminkyk rankomis.
Gautą masę suspausk į kamuolį ir iškočiok ant kepimo popieriaus lapo į 8 mm storio lakštą.
Formele išspausk saldumynus, sudėk ant medinės lentelės ir palik džiūti 2 val.
Cukraus pudrą išplak su baltymu, kol glajus ims blizgėti. Aptepk kiekvieną saldumyną ir palik džiūti pernakt. Nesuvalgytus saugok orui nelaidžiame indelyje.
Receptas ir nuotraukos sukurti žurnalo „Laima” kovo mėn. numeriui