
(Ne)paprastas pyragas (ne)paprastai dienai.
R E C E P T A S
krepšeliui:
250 g miltų
50 g cukraus
120 g šalto sviesto
1 kiaušinis + 1 šaukštas šalto vandens
kriaušėms:
6 nedidelės tvirtos kriaušės
300 ml vandens
50 g cukraus
žiupsnis vanilinio cukraus
įdarui:
500 g varškės (geriau skirtos pyragams kepti)
100 g cukraus
1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštelis vanilinio cukraus (su vanilės grūdeliais)
2 kiaušiniai
Krepšeliui dubenyje sumaišyk miltus, cukrų. Sudėk kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir jį su miltais pirštais trink, kol gausi trupinius. Kiaušinį išplak su vandeniu, supilk į trupinius, išmaišyk, suformuok tešlą. Įsuk ją į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 15 min.
Vandenį užvirk, suberk cukrų, vanilę, ištirpink. Ugnį sumažink iki lėtos.
Kriaušes nulupk, kotelius palik, atsargiai aštriu peiliu išpjauk sėklalizdžius. Sudėk į saldų vandenį ir virk pridengęs apie 10-15 minučių (priklauso nuo kriaušių tvirtumo). Ištrauk, nusausink ir palik atvėsti.
Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
Tešlą iškočiok ir įtiesk į žemą 20 cm skersmens pyrago formą.
Įdarui visus ingredientus išplak elektriniu plaktuvu. Sukrėsk į tešlos krepšelį, po vieną susmeik kriaušes.
Kepk apie 1 valandą, kol dailiai parus ir sutvirtės.
Prieš patiekiant geriausia atvėsinti šaldytuve (nebūtina, tiesiog man tokie varškės pyragai skaniausi).