varškės pyragas su kriaušėmis
(Ne)paprastas pyragas (ne)paprastai dienai.
R E C E P T A S
krepšeliui:
250 g miltų
50 g cukraus
120 g šalto sviesto
1 kiaušinis + 1 šaukštas šalto vandens
kriaušėms:
6 nedidelės tvirtos kriaušės
300 ml vandens
50 g cukraus
žiupsnis vanilinio cukraus
įdarui:
500 g varškės (geriau skirtos pyragams kepti)
100 g cukraus
1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštelis vanilinio cukraus (su vanilės grūdeliais)
2 kiaušiniai
Krepšeliui dubenyje sumaišyk miltus, cukrų. Sudėk kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir jį su miltais pirštais trink, kol gausi trupinius. Kiaušinį išplak su vandeniu, supilk į trupinius, išmaišyk, suformuok tešlą. Įsuk ją į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 15 min.
Vandenį užvirk, suberk cukrų, vanilę, ištirpink. Ugnį sumažink iki lėtos.
Kriaušes nulupk, kotelius palik, atsargiai aštriu peiliu išpjauk sėklalizdžius. Sudėk į saldų vandenį ir virk pridengęs apie 10-15 minučių (priklauso nuo kriaušių tvirtumo). Ištrauk, nusausink ir palik atvėsti.
Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
Tešlą iškočiok ir įtiesk į žemą 20 cm skersmens pyrago formą.
Įdarui visus ingredientus išplak elektriniu plaktuvu. Sukrėsk į tešlos krepšelį, po vieną susmeik kriaušes.
Kepk apie 1 valandą, kol dailiai parus ir sutvirtės.
Prieš patiekiant geriausia atvėsinti šaldytuve (nebūtina, tiesiog man tokie varškės pyragai skaniausi).
Kaip seniai beskaičiau blogus ir kaip džiaugiuosi užsukusi. Tikrai įkvepia ir kepti ir iš naujo imti draugauti su fotoaparatu.