galetė su vyšniomis, persikais ir morenginiu debesimi
Man galetės – bene paprasčiausi pyragai. Trapią tešlą paruošti itin paprasta, o įdarą susigalvoti gali tokį, koks tik šaus į galvą: saldų, pikantišką, kepti didelius ar mažučius pyragaičius.
Šįsyk, sunokus vyšnioms ir persikams, renkuosi saldų pyragą. Į saldžią tešlą įtarkuotas žiupsnis apelsino žievelės švelniai dera su vaisiais ir uogomis. O subtilus morengas padengia pyragą puriu debesimi.
~ galetė su vyšniomis, persikais ir morengais ~
140 g miltų
70 g ryžių miltų
1/4 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės
1 šaukštas cukraus
100 g šalto sviesto
2 kiaušinių tryniai
1-2 šaukštai šalto vandens
įdarui:
250 ml vyšnių
1 persikas
2 šaukštai cukraus (pagal skonį)
žiupsnis vanilinio cukraus
morengui (bezė):
2 kiaušinių baltymai
50 g cukraus
20 ml vandens
Į dubenį suberk miltus, cukrų, žievelę, sudėk kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius.
Trynius sumaišyk su 1 šaukštu vandens, supilk į miltų trupinius ir išminkyk tešlą (šiek tiek trynio gali pasilikti pyragui aptepti). Jei ji per sausa, įpilk dar šaukštą vandens. Tešlą įsuk į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 10 minučių.
Išimk vyšnių ir persiko kauliukus. Vyšnias perpjauk, persiką supjaustyk riekelėmis. Sudėk į dubenį, užbarstyk cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo į maždaug 40 cm skersmens apskritimą. Jį padėk ant kepimo popieriumi užtiestos skardos. Ant tešlos paskirstyk vaisių mišinį (kraštus palik tuščius). Į vidurį užlankstyk kraštelius, juos lengvai patepk pienu arba trynio plakiniu ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug 40 minučių, kol pyragas dailiai pagels.
Į prikaistuvį supilk vandenį ir suberk cukrų. Ant lėtos ugnies kaitink, kol cukrus ištirps ir susidarys sirupas.
Kiaušinių baltymus išplak iki standumo. Po truputėlį nuolat plakdamas pilk karštą sirupą, suplak iki vientisos masės.
Iškepusį pyragą palik šiek tiek atvėsti ir prieš patiekdamas puošk morenginiu debesimi.
Skanaus!