indulgencija: baklava

~~~

www.flickr.com
 

Už lango po truputį plinka klevai. Namie šalta. Net katinas pamėgtą vietelę šaltoje vonioje iškeitė į  mūsų jaukią lovą – būtinai ant pagalvės ir dar geriau, jei po antklode. Tik ūsai ir uodegos galiukas kyšo. Prabunda, iškiša gaiviai drėgną rausvą nosytę, sumirksi dvispalvėmis akutėmis ir toliau sapnuoja. Turbūt peles.

Lėtai slampinėju po namus – svarbu nekelti šaltų oro bangų.  Pakilnoju vieną knygą, kitą, perverčiu žurnalą. Kojos pačios neša į virtuvę. Arbatos… Čiobrelių šį sykį. Ją plikome kokių septynių puodelių gylio termosiuke – patogu bet kurią akimirką džiaugtis karštu gėrimu (ir mažesniais mokesčiais už arbatinio suvartojamą elektrą – žodis iš k. raidės, pamenat?).

Šiaip keksuoju truputį. Dėl nuolat raudonos nosies ir mėlynų lūpų, ledinių rankų ir kojų, 100 den pėdkelnių (gelbsti tik tai, kad jos – visų vaivorykštės spalvų) ir storų megztinių, vėjo ištaršytų plaukų ir paniurusių aplinkinių. Kopūstinės aprangos. Eisiu, nusidažysiu plaukus tamsiai. Kaip kiekvienam rudeniui atėjus. Na nekenčiu aš jo, ka daryt… Nė rašyti nebesinori, klavišus spaudyti per šalta. Ir visiška netiesa, kad u prerodi net plochoj pogody. Dar ir kaip yra.

(man tikrai sudėtingas metas, po paraliais. jei ne tokios indulgencijos…)

~~~

~ baklava ~

pakelis Phyllo (fillo) tešlos

250 g sviesto arba alyvuogių aliejaus

2 stiklinės kapotų migdolų

stiklinė kapotų pistacijų (tinka ir sūdytos)

2 šaukštai granuliuoto cukraus

šaukštas rudojo Demerara

šaukštelis malto cinamono

žiupsnelis maltų gvazdikėlių

sirupas

2 stiklinės cukraus (tinka ir medus, galima pusę per pusę naudot)

stiklinė vandens

žiupsnelis malto kardamono

~~~

~~~

1. Riešutus sumaišyk su cukrumi, cinamonu ir gvazdikėliais – tai įdaras.

2. Tešlą atitirpink ir, kad nesudžiūtų, laikyk pridengtą šaldytuve.

3.  Sviestą ištirpink.

4. Kepimo indą (plius/minus 20 x 25) patepk tirpintu sviestu (ir kraštus) ir įklok pirmą tešlos lakštą. Patepk sviestu. Klok antrą, trečią… šeštą, kiekvieną patepdamas sviestu (negailėk, jei jau apsisprendei gamint, baik skaičiuot kalorijas, antraip skanumėkas sudžius).

5. Suberk riešutinį įdarą, pašlakstyk sviestu ir vėl kartok: lakštas, sviestas, lakštas, sviestas… kol suklosi visus šešis.

6. Baigęs (viršui taip pat sviesto palik) aštriu peiliu supjaustyk skanumėką stačiakampiais, o šiuos – trikampiais.

7. Kepk orkaitėje kokį pusvalandį, kol tešlą apskrus.

8. Sirupui sumaišyk cukrų, vandenį ir kardamoną. Užvirk, sumažink ugnį, dar kelias minutes pavirk ir nuimk nuo ugnies. Atvėsink.

9. Iškeptą baklavą palik pravėsti ir apipilk sirupu. Palauk (žinau, sunku, bet reikia) apie valandą, kol sirupas įsigers.

~~~

~~~

Išbandykit. Šiek tiek saldžios viduržemiškos saulės retsykiais sveika :)

Skanaus!

Pagal Myrsini Lambraki. Cretan cuisine for everyone, p.176.

Pasidalinkite:

31 Comments

Add Yours
  1. 2
    duonosirzaidimu

    Tada nekas… Aišku, visada galima mėginti su sluoksniuota bemiele tešla labai labai plonai iškočiojus, bet skonis tikrai ne tas bus.. Arba galima draugų, užsukančių į Vilnių, prašyti nupirkti Prismoj :)

  2. 4
    duonosirzaidimu

    Sveika,
    bijau sumeluot, bet, jei tavo mieste yra prekybos centras „Tau“, jame turėtų būti. Bent jau pajūrio gyventojai yra radę.

  3. 8
    duonosirzaidimu

    Egidija, nėra už ką :)
    Manau, kada nors ir iki pajūrio ši gėrybė atkeliaus :) Kol kas tikrai išbandyk su sluoksniuota tešla.

  4. 9
    egidija

    susinervinau, kad visi geri dalykai tik Vilniuje, kad ir ta phyllo tešla. matyt palangoje teks su sluoksniuta bandyt pasikankinti, nes labai jau gundančiai ta baklava išrodo.. ačiū už receptą :)

  5. 11
    julė

    po paraliais, atsiprašau už floodą, bet man, matyt, reik pirma visus komentarus perskaityti, ir tik tada pačiai į pokalbį kištis!

  6. 12
    julė

    dievaži, merginos, kaip aš su jumis dėl šito sutinku – ir dėl baklavos gelbėjančių savybių, ir, deja, dėl įsiblogavimo – ir aš tastespottinge įkvėpimą gaudau, tik tiek kad… jis neįgys apčiuopiamesnės formos dar bent kokį pusmetį, tai net pačiai kažkokie nevykę tie pasiteisinimai.. ,) žiūrau, ir eglė žemiau taip pat užukomentavo — musiau mums kokį anoniminių … [nesumąsčiau nė žodžio – sunku naktimis] klubą įsteigti?

  7. 13
    duonosirzaidimu

    Jūrate, dėkui už gerus žodžius :) Už šios baklavos kokybę išties atsakau, tik dėl viso pikto patariu atsidėti dar kiek daugiau sviesto, jei kartais pristigtų :)

    Tikrai jau, emigranto dalia… Suprantu kuo puikiausiai, tai dar vadinama tėvynės ilgesiu.. :)

  8. 14
    Jurate

    Dievinu baklava ir tavoji atrodo nuostabiai, tiesiog profesonaliai! Kazkas neseniai pakuzdejo, kad zino kioskeli, kur phyllo teslos buna, tai kai jos nukausiu, nebereikes nei recepto ieskoti :)

    O apie rudeni, tai dabar kaip kvailele esu baisiausiai issiilgusi ir giliausio rudens ir salciausios ziemos, bet tokia emigranto dalia :) Kelias dienas pasidziaugciau ir turbut sakyciau, kad man jau gana ;)

  9. 15
    duonosirzaidimu

    Žinau, mėgsta jie additional fees. Bet va, tarkim, į Brėmeną 4 Lt į vieną pusę :) Aišku, su mokesčiais susidaryt turėtų daugiau, potencialūs pirkėjai gi būtent ir sudominami tais „Tik 4 litais“ :)

  10. 16
    duonosirzaidimu

    Phyllo – graikiška sluoksniuota tešla, paprastai sakant. Iš tikrųjų ji žyyymiai plonesnė už įprastą lietuvišką, tiesiog kaip popieriaus lapas.
    Kiek žinau, jos galima rasti tik Vilniuje, „Prismoje“…
    Šiaip gali bandyti su sluoksniuota, skonis bus panašus, jei dar iškočiosi kaip reikiant…

  11. 17
    Indre

    O paaiskinkit man neismanelei, kas ta phyllo tesla ir kur jos gaut Kaune? Nes receptas tobulai tinkantis mano savaitgaliui :)

  12. 18
    ZD

    Ryanairu nei tikek nei pasitikek.. mamai bilieta pirkau – pradine kaina 7 svarai – oi kaip faina! Galutine buvo berods 90… (oro uosto mokesciai+lagaminas+checkino mokestis+dar kazkokokis registracijos mokestis+mokejimo kortele mokestis.. ).
    Na nezinau, gal ir atskrisiu kada. Dar neaisku labai :)

  13. 19
    duonosirzaidimu

    „Net liūtys už lango patinka, kai namuose kepa pyragai ir ABU esame namuose“ – šitas ir man patinka :)
    Šiandien va diena puiki buvo, tokia visa rudeniška, šviesi, gaivi ir net šilta, drįsčiau teigt :)
    Dėl skanėstų, beje, esu panašios nuomonės.. Na, skani yra granola kokia, skanūs kepti obuoliai, vaisių salotos.. Bet nėr geriau (ir skaniau) už kad ir baklavos gabalėlį :) Na, aš pyraginė, kaip žinia, tuo viskas ir pasakyta.

  14. 20
    duonosirzaidimu

    Ramiaaai, tik ramiaaai. Ryanair’as va kaip tik išmetė bilietų į Londoną po 35 Lt į vieną pusę, todėl tik nereikia čia mūsų gąsdinti, trys valandos kelio ir mes jau čia :))

  15. 22
    Egle

    Oooo, Vilma, paskutinė pastraipa tokia ‘tempting’ :))

    O apie ABA, aš šiaip būčiau už :) labai UŽ. O dar prisiminus praėjusių metų bloger’ių susitikimą. Reikia mums tokio ir šiemet :)

  16. 23
    Vilma

    Man patinka ruduo. Mėgstu rengtis kaip kopūstas, tad net vasarą laukiu kada pagaliau baigsis „maikių“ sezonas. Man taip jauku užsivilkti megztuką aukštu kaklu ir ilgomis rankovėmis… :) Tikrai! Suprantu visas šalčmires, bet stengiuosi įžvelgti visų sezonų privalumus. Vienintelis dalykas ko negaliu pakęsti – purvo ir rūko. Net liūtys už lango patinka, kai namuose kepa pyragai ir ABU esame namuose. :)
    O baklava… Baklava nuostabi! Turiu tokią ydą, kad sveiki skanėstai man nesiskaito kaip skanėstai. Tikras skanumėkas (kaip sako Jurgita) man turi būti riebus, saldus ir nesveikas. Jaučiuosi pasmaguriavusi tada, kai jaučiuosi „nusidėjusi“. :D

  17. 24
    duonosirzaidimu

    Kursim. Narių, manau, nepristigs mūsų asociacija :)
    Žiupsnelį į pirmininkus už idėją, valiooo!!! :))

  18. 25
    ZD

    Tai zinoma, kad bepigu jei namie ir dar su zidiniu. Ei ir as tokio darbo noriu! :)))

    Klausykit matau, kad greitu laiku reikes steigt ABA (anoniminiu bloguotoju asociacija). Ka manot?

  19. 26
    duonosirzaidimu

    Va va, tik norėjau oponuot, kad va mes tai jokio anei židinio neturim, tik vietinę armoniką, kuri pradės šilt (su mama neseniai kalbėjau, informavo) dar šią savaitę.

    Darbas namie, sakai. Mano svajonių :) Rudenį/žiemą tai tiksliai :)

  20. 27
    Egle

    Nu ir aš ‘prisirašau’ prie trečios ŽD pastraipos. Aš foodgawker’y, tastespotting’e ir bloguose jau turbūt daugiau nei tris metus ‘mirkstu’ ištisai. Viešai pasiskelbiu ligoniu.

    O šiaip kai namie dirbu ir niekur eit nereikia, ir židinys pašonėj yr, tai tikriausiai man bepigu kalbėt, kip aš rudenį myliūūūū :)

  21. 28
    duonosirzaidimu

    Trečioji pastraipa apie mane :)
    Knygas kaip reikalas primiršau (gėda). Vakar, tiesa, atsiverčiau, perskaičiau kelis lapus ir… įlindau į pc :) Pasiteisinimas: foodgawker‘y ir šiaip blog‘uose gi receptų ieškau ir įkvėpimo, aš nieko nieko… :))

  22. 29
    duonosirzaidimu

    Negaliu. Nekenčiu šaltojo sezono, ir nieko čia nepadarysi. Net kai būdavau labiausiai įsimylėjusi vis viena depresuodavau atėjus spaliui. Apie likusius mėnesius geriau patylėsiu :) Man galioja tik du metų laikai: pavasaris vėlyvasis ir vasara iki rugsėjo vidurio :)
    Aš apskritai šalčmirė, kitos tokios mane labai lengvai suprastų, žodž :)

    Baklava. Pats geriausias (na, vienas geriausių :) dalykas turbūt iš saldumynų. Toks savas savas :) Antrą, tiesa, gal jau Kalėdoms ruošiu, nes gi būtų mano valia, gaminčiau kiekvieną sekmadienį (bėda ta, matai, kad pati didžiąją dalį ir suvalgau)…

  23. 30
    ZD

    Ojojoj po tokio deserto turbut visi salciai pasimirsta! :)

    Man ruduo patinka, kai nesalta. Namie. Arba kai yra zidinys prie kurio galima susilti. Kitaip nepatinka..

    Puikiai suprantu ta jausma kuri aprasei.. Ir man rankos svyra, nieko nenoriu daryt kai salta.. Tik arbatos, DAUG arbatos ir ant sofos su knyga, kuria paskutiniu metu vis dazniau nukonkuruoja blogosfera.. Priklausomybe?

  24. 31
    Egle

    oooo… BAKLAVA!! Vienas iš ‘must’ sąrašo, ypač po to, kai Prismoj pamačiau phyllo tešlą. Super, nereiks ieškot recepto ;)

    O man ruduo patinka. Žiauriai. Ir nešalta. Ir lietus neerzina, ir vėjas ne ;) O namie jau pasišildom :) Jurgita, keep it simple ;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *