Pirmas įspūdis susipažinus su nauju skoniu ir kvapu – visad ypatingas. Pamenu, tądien ilgai sukiojaus apie prieskonių lentynas dideliame prekybcentry, kol mano žmogus mindžiukavo rinkdamasis jogurtą (aš, menka jogurto mėgėja, niekad nesupratau: negi tai išties toks sudėtingas darbas?) Pirštais braukiau pažįstamus skonius slepiančius buteliukus, kol akys užkliuvo už Chinese five spice powder. Paskaičiusi etiketę pamačiau, kad tie penki prieskoniai – vieni kvapniausių ir mano mėgstamiausių: cinamonas, anyžiai, pankoliai, gvazdikėliai ir juodieji pipirai. Paimti draugėn, prieskoniai kuždėjo apie Rytus ir ryžių laukus, spalvingus drakonus ir kuklius juodbruvus žmones. Buteliukas tąkart atsidūrė pirkinių krepšelyje greta braškinio (visada braškinio) jogurto.
Namuos prieskonių įsiberdavau į kakavą su pienu arba suteikdavau charakterio keptiems bananams. Jokia paslaptis, kad Vakaruose saldžiaisiais, pyraginiais vadinamais prieskoniais rytiečiai gardina mėsos ir daržovių patiekalus. Aš labai mėgstu birų vištienos plovą su cinamonu, o orkaitėje kepamas bulves pabarstau gvazdikėliais. Tad ir vištienos filė, paskaninta kinišku penkių prieskonių mišiniu, išsyk žadėjo puikius pietus. Greta derėjo taip pat kiek kitokia bulvių ir moliūgų košė. Ar kada teko bulves gardinti vanile? Jei ne – rekomenduoju. Švelni, šilkinė, vanile kvepianti košė – liežuvį gali nuryt. O žiupsnis cinamono ir rudojo cukraus nustebina dar labiau.
~ kepta vištiena su bulvių ir moliūgų koše ~
dviems:
500 g vištienos filė
šaukštelis kiniško penkių prieskonių mišinio
žiupsnis druskos
džiūvėsėlių
keli šaukštai alyvuogių aliejaus
4-5 bulvės
gabalėlis moliūgo
šiek tiek pieno
žiupsnis cinamono, vanilinio cukraus ir rudojo cukraus pagal skonį
truputis druskos
gabalėlis sviesto
Vištieną supjaustyk kelių pirštų storio ir ilgio gabalėliais. Pasūdyk, pabarstyk prieskoniais, apvoliok džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių iškepk keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Bulves nuskusk, moliūgą nulupk ir supjaustyk mažesniais gabalėliais. Sudėk į puodą, užpilk vandeniu ir išvirk.
Sugrūsk, įpilk šiek tiek pieno, pagardink ruduoju cukrumi, druska, vanile ir cinamonu.
Vištieną patiek su dar karšta koše, įmaišiusi gabalėlį sviesto.
Skanu su paprastomis salotomis.
N.B. Kinišką penkių prieskonių mišinį gausi lygiomis dalimis sumaišęs sumaltus cinamoną, anyžius, gvazdikėlius, pankolius ir juoduosius pipirus.
Skanaus!
Adaptuota iš moteris.lt
Dar vištienos:
Vištiena su medumi ir levandomis
Vištienos salotos su ridikėliais ir apelsinais
Vištiena su grietinėlės ir pesto padažu
Kreminė vištiena su pesto padažu ir maskarpone
.