prieskoniais kvepiantys: kepta vištiena ir bulvių + moliūgų košė

Pirmas įspūdis susipažinus su nauju skoniu ir kvapu – visad ypatingas. Pamenu, tądien ilgai sukiojaus apie prieskonių lentynas dideliame prekybcentry, kol mano žmogus mindžiukavo rinkdamasis jogurtą (aš, menka jogurto mėgėja, niekad nesupratau: negi tai išties toks sudėtingas darbas?) Pirštais braukiau pažįstamus skonius slepiančius buteliukus, kol akys užkliuvo už Chinese five spice powder. Paskaičiusi etiketę pamačiau, kad tie penki prieskoniai – vieni kvapniausių ir mano mėgstamiausių: cinamonas, anyžiai, pankoliai, gvazdikėliai ir juodieji pipirai. Paimti draugėn, prieskoniai kuždėjo apie Rytus ir ryžių laukus, spalvingus drakonus ir kuklius juodbruvus žmones. Buteliukas tąkart atsidūrė pirkinių krepšelyje greta braškinio (visada braškinio) jogurto.

Namuos prieskonių įsiberdavau į kakavą su pienu arba suteikdavau charakterio keptiems bananams. Jokia paslaptis, kad Vakaruose saldžiaisiais, pyraginiais vadinamais prieskoniais rytiečiai gardina mėsos ir daržovių patiekalus. Aš labai mėgstu birų vištienos plovą su cinamonu, o orkaitėje kepamas bulves pabarstau gvazdikėliais. Tad ir vištienos filė, paskaninta kinišku penkių prieskonių mišiniu, išsyk žadėjo puikius pietus. Greta derėjo taip pat kiek kitokia bulvių ir moliūgų košė. Ar kada teko bulves gardinti vanile? Jei ne – rekomenduoju. Švelni, šilkinė, vanile kvepianti košė – liežuvį gali nuryt. O žiupsnis cinamono ir rudojo cukraus nustebina dar labiau.

Vistiena su bulviu ir moliugu kose

~ kepta vištiena su bulvių ir moliūgų koše ~

dviems:

500 g vištienos filė

šaukštelis kiniško penkių prieskonių mišinio

žiupsnis druskos

džiūvėsėlių

keli šaukštai alyvuogių aliejaus

4-5 bulvės

gabalėlis moliūgo

šiek tiek pieno

žiupsnis cinamono, vanilinio cukraus ir rudojo cukraus pagal skonį

truputis druskos

gabalėlis sviesto

Vištieną supjaustyk kelių pirštų storio ir ilgio gabalėliais. Pasūdyk, pabarstyk prieskoniais, apvoliok džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių iškepk keptuvėje įkaitintame aliejuje.

Bulves nuskusk, moliūgą nulupk ir supjaustyk mažesniais gabalėliais. Sudėk į puodą, užpilk vandeniu ir išvirk.

Sugrūsk, įpilk šiek tiek pieno, pagardink ruduoju cukrumi, druska, vanile ir cinamonu.

Vištieną patiek su dar karšta koše, įmaišiusi gabalėlį sviesto.

Skanu su paprastomis salotomis.

N.B. Kinišką penkių prieskonių mišinį gausi lygiomis dalimis sumaišęs sumaltus cinamoną, anyžius, gvazdikėlius, pankolius ir juoduosius pipirus.

Skanaus!

Adaptuota iš moteris.lt

Dar vištienos:

Vištiena su medumi ir levandomis

Vištienos salotos su ridikėliais ir apelsinais

Vištiena su grietinėlės ir pesto padažu

Kreminė vištiena su pesto padažu ir maskarpone

Vistiena su bulviu ir moliugu kose.

Pasidalinkite:

8 Comments

Add Yours
  1. 2
    Indrė

    Pasidalinsiu- netikėtai užtikau:
    “Used by the Mayan Indians to embalm their dead and by the Aztecs in their chocolate drinks, Allspice (Pimento dioica) was reportedly discovered by Christopher Columbus in the late 15th Century, when he was searching for new sources of pepper. Its botanical name is derived from the words pimenta (Portuguese) and pimienta (Spanish), which mean pepper, due to its similarity in appearance to peppercorns. Allspice was so named because of its powerful aroma and flavour, which resembles cloves, nutmeg and cinnamon but with some peppery heat.

    Allspice is the dried berry of the pimento tree, an evergreen indigenous to the West Indies, Central and South America. The green berries are harvested between July and September and change to purple and then brown as they are dried in the sun. Allspice is the only spice which, in the past, has been grown exclusively in the Western Hemisphere and two thirds of the world’s supply is grown in Jamaica. Saplings which were taken to Ceylon and Singapore in the early 19th Century failed to flourish but it is now cultivated in parts of India and is quite a popular spice in North Indian cooking. “
    šaltinis: http://glutenfreescdandveggie.blogspot.co.uk/2012/03/allspice-grain-free-hot-cross-buns-gf.html

  2. 3
    Jurgita

    Vita, prajuokinai :))
    o aš, beje, pirmąsyk susidūrus elgiaus panašiai: tik svarsčiau, kad reik visokių rūšių prieskonių po biškį :)) et, tas pasiklydimas vertime :)
    ačiū už nuotraukas!

  3. 4
    Jurgita

    old spice, jo jo :))
    ir aš karį labai mėgstu, retas daržovių troškinys be jo išsisuka :)

    beje, į bulvių košę, kai turiu, įlašinu būtent vanilės esencijos :) man labai patinka, ypač jei košė tobulai sutrinta ir su pienu/grietinėle.. net užsimaniau dabar pat!

  4. 5
    Vita

    Nuotraukos kvepia pavasariu… na, kiek nuotraukos gali kvepėti :) O su allspice man irgi būdavo problemos :D Kurį laiką apsimesdavau, kad jo receptuose nėra, kol galiausiai užkniso ir susiradau vertimą (prisiekiu, wikipedia tada neturėjo lietuviško kvapiojo pipiro puslapio :D)

  5. 6
    Indrė

    Arba mano tiesiog nepasigilinimas… Visi meduoliniais man būdavo (all ar ne all :)), o pasigilinus tikrai ne pasirodo :)) Allspice su vyrišku losjonu asocijuojas dar:)) Reik išmėginti, nes labai patinka kažkoks kvapnus cinkelis begaminant kažką, užtai elementariausiai karis keliauja viską pakvėpint :))

  6. 7
    Jurgita

    aš, žinok, all spice visad identifikuoju kaip kvapiuosius pipirus :) net nulindau žodyne patikrint – tikrai, tik be tarpo rašo, allspice :)) gal tame ir skirtumas?

  7. 8
    Indrė

    Čili troškinuką dariau su meduoliniais prieskoniais, ir buvo niam :) Derinukai tie tikrai jaukūs! Ir visada susibalamutinu receptuose pamačius, kad reikia All spice.. kartais tai reiškia meduolinius, kartais tuos įvairius rytietiškus prieskonius.. eisiu pas azijiečius pasitikrinti, ką jie į tuos all spice beria :)) Bulvės su vanile!? Nesakysiu saviškiui kitą sykį bulbikių košė darydama :)))))))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *