Kai prieš kelias dienas niekaip negalėjau prisiminti, kaip sudėliotas mano tinklaraštis, žvilgtelėjau į paskutinio įrašo datą – beveik mėnuo! Mėnuo tylos, neatsakytų komentarų. Mėnesį fotoaparatas dulkėjo stalčiuje. Mėnesį gyvenau aukštyn kojomis, lėktuvuose, virš debesų, kitomis mintimis. Buvau rudenėjančiame Vilniuje – pirmąsyk po kelerių metų. Namuos. Neplanuotai. Jaukiai ir šiltai. Ten medžiai jau dėvi spalvingas kepures, lietūs vis dažniau plauna langus ir palengva kvėpuoja ruduo.
Ir čia jau ruduo. Šiandien lyja kiaurą dieną, o man vėl ir vėl norisi klausytis DDT, kepti pyragus ir pro kvapnios virtuvės langą žvelgti į dailininko paletę beįsisukantį pasaulį, stiklais gaudynių žaidžiančius lašus, saulėgrąžas, vėjo katinukus, dūkstančius rugsėjo lapuose, susigūžusių balandžių virtines…
~ prancūziškas pyragas (galette) su obuoliais ir kriaušėmis ~
1 1/2 stiklinės miltų (naudojau stiklinę įprastų kvietinių ir pusę – ryžių miltų)
žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
100 g šalto sviesto
1/2 stiklinės smulkiai tarkuoto sūrio
5-6 šaukštai šalto vandens
2 vidutiniai kietesni obuoliai ir 2 kriaušės
4-6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
šaukštas citrinos sulčių
šaukštelis cinamono
keli šaukštai abrikosų, persikų arba geltonųjų slyvų džemo
Į dubenį suberk miltus, įberk pipirų, sudėk kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius.
Sudėk tarkuotą sūrį, įpilk vandens ir išminkyk tešlą. Ją įsuk į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą, kol paruoši vaisius.
Obuolius ir kriaušes nulupk, išpjauk sėklalizdžius ir supjaustyk plonomis skiltelėmis. Pašlakstyk citrinos sultimis, įberk cukraus (jei vaisiai saldūs, jo gali ir visai neprireikti), suberk cinamoną ir išmaišyk.
Tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo į maždaug 40 cm skersmens apskritimą. Jį padėk ant kepimo popieriumi užtiestos skardos. Ant tešlos paskirstyk vaisių mišinį (kraštus palik tuščius). Į vidurį užlankstyk kraštelius, juos lengvai patepk pienu arba kiaušinio plakiniu ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug 40 minučių, kol pyragas dailiai pagels.
Iškepusį pyragą patepk džemu.
N.B. Manau, kad visai pavyktų galetę išsikepti vien iš ryžių miltų – tik tuomet įmaišyčiau lengvai plaktą kiaušinį, kad tešla lengviau suliptų, o iškepusi nebūtų pernelyg trapi ir sausa.
Kadangi gyvenu Čederio Karalystėje, pyrago pagrindui visuomet naudoju tik šį sūrį – itin skaniai pavyksta su mature cheddar (brandintu čederiu), tačiau pagal skonį ir galimybes galima rinktis ir kitą mėgstamos rūšies sūrį.
Labai gera ta galetė. Sūrokas sūrinis pagrindas puikiausiai dera su saldžiu, cinamoniniu ir kvapniai rudenišku įdaru.
Skanaus!
Recipe in English
~ apple, pear and cheese galette ~
1 cup all-purpose flour + ½ cup rice flour
100 g cold butter, cubed
½ cup grated cheddar
5-6 tablespoons cold water
2 medium apples + 2 pears, peeled, cored and thinly sliced
4-6 tablespoons sugar
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon cinnamon
2 tablespoons apricot, peach or plum jam
Preheat the oven to 180C. Sift the flour into a large bowl. Add the cold cubed butter and rub it into the flour with your fingertips until the mixture resembles fine but coarse sand. Mix in grated cheese, add the water and clench the mixture together lightly. Wrap the dough in plastic and refrigerate until you make the filling. In a bowl, toss the apples and pears with sugar, lemon juice and cinnamon. On a lightly floured surface, roll the dough into about 40 cm wide round and transfer it to parchment-lined baking sheet. Arrange the apples & pears on top of the dough, leaving a few cm border. Fold the edges of the round over the fruits. Bake the galette for about 40 mins. until the crust is golden. Before serving, brush the apples with jam.
Enjoy!