adžika
Kai vakar gatvėms brendant į naktį klaidžiojom Temzės pakrante ir tiltais, sustodami sugert arbatos, po to gitarų ir smuikų, palei upę virkdomų turistams ir tiesiog miestui, man jau po truputį kvepėjo rudeniu. Lengva vėsa, kylanti nuo upės, vėjas, įsisukantis į plaukus, medžių viršūnes, žmonių minias, siūlyte siūlė tvirčiau susipainiot megztuke ir šlietis arčiau savo žmogaus.
Paskutinį vasaros savaitgalį mūsų namai kvepėjo gausiu ir spalvingu rudens derliumi. Pomidorais, paprikomis, morkomis, svogūnais ir česnakais, suveltais su aitriosiomis paprikomis ir žiupsniu prieskonių. Vos kelios valandos, ir spintelėj jau glaudės trys stiklainiukai rudeniui ir vėsesniems vakarams, kai šilumą už lango atstos liežuvio galiuką kandanti ir skruostus nurausvinanti adžika.
~ adžika ~
apie 1,5 l
2 svogūnai
2 vidutinės morkos
2 šaukštai aliejaus
350 g paprikų
40 g aitriųjų paprikų
1 kg prinokusių pomidorų
5 česnako skiltelės
1/4 stiklinės cukraus
1 1/2 šaukšto druskos
1/4 stiklinės acto (naudojau baltojo vyno actą)
Puode nesvylančiu dugnu įkaitink aliejų. Sudėk smulkiai pjaustytus svogūnus, stambiai tarkuotas morkas ir pakepink, kol morkos suminkštės.
Sudėk kubeliais supjaustytas paprikas ir susmulkintas aitriąsias paprikas. Pakepink, kol suminkštės.
Sudėk smulkiai pjaustytus pomidorus ir ant vidutinės ugnies pamaišydamas troškink, kol pomidorai sukris, sultys nugaruos ir liks daržovių košė. Man prireikė maždaug 1 valandos.
Įspausk česnako skilteles, suberk cukrų, druską, supilk actą. Išmaišyk, leisk užvirti ir pavirk apie 10 minučių. Paragauk – galbūt trūksta druskos, cukraus ar rūgštelės, ir sudėk į sterilius stiklainius.
N.B. Aitriųjų paprikų naudojau gerokai mažiau, nei receptas rekomendavo – ir buvo labaiii aštru! Kitą sykį naudočiau dar mažiau – man visgi labiau prie širdies subtilus aštrumas.
Skanaus!
Šaltinis: supermama
aure, man neatsakyti komentarai jau akis bado… (bet turiu pasiteisinimą – truputėlį mintys kiton planeton persikraustė :)
dėl acto: man iš pradžių lyg irgi norėjos jo kiek mažiau. bet dabar, po kelių savaičių šaldytuve, skoniai susicementavo ir nebejaučiu. vyras nejautė nuo pat pradžių – skonio receptoriai kitokie, matyt :)
džiaugiuos, kad ir kolektyvui patiko, išties puikus recepto įvertinimas :)
pasigyriau darbe atnešusi indelį, ir štai, miela Jurgita, pagal tavo receptą (kurį kolegės kopijavo spausdintuvu, persiuntinėjo outlooku ir t.t. :DD) pagamino 12moterų adžiką : ))))))))))))))) manau geriausiai už save kalbantis įvertinimas:))))
visų jų vardu, dar kartą ačiū :)!
Galiausiai prisiruošiau ir vakar prigaminau šios spalvingos adžikos. tik aitriųjų paprikų dėjau daug daugiau (kaip kas mėgsta;D ) ir gavosi laaaabai skani! tik gal man šiek tiek per daug acto skonis juntamas, nors naudojau būtent vyno actą 1/4stiklinės kaip recepte. bet šiaip super! rudeninė vasara stiklainiuke;]
ir mes mėgstam :) tik paskutinįsyk gaminau prieš neatleistinus… daug metų :) o šiemet prisiminiau ir supratau, kad receptą reik išsisaugot.
buvo buvo :) tik visad per trumpa ji, pritrūksta bent savaitės ar kelių…
Mes labai mėgstam adžiką, tik dabar esu užsiėmus obuolių košės gamyba, tai visai pamiršau, kad ir adžiką reikia pasidaryt :)
rudenėje… visur jau rudenėja… o taip nesinori dar atsisveikinti su vasara, kurios iš esmės netgi ir nebuvo… :(