Ruduo – spalvingas. Ir nežinau, kas dar galėtų prilygti pomidorų spalvų paletei. Bent jau lėkštėje – mažai kas. Raudoni, geltoni, violetiniai, beveik juodi, žali…
Jie puikūs. Ir jų norisi daug.
Itališkų salotų su pomidorais, mocarela ir bazilikais negaliu atsivalgyti. Gero, suprask, tikro, suprask, tobulai prinokusio pomidoro nenurungs niekas. Jis prinoksta iki saldumo, jį kandant varva sultys ir visiškai nesvarbu, kaip tuo metu atrodai, – jautiesi skaniai. Tas anksčiau minėtas tercetas (šiuo atveju posakis trys – tai jau kompanija įgauna visai kitą atspalvį) yra visiškai tobulas. Pomidorams netrūksta nieko. Ko nors trūkti gali mocarelai – to buivolių pieno mocarelai ar burratai būdingo sūriško švelnumo, jei ji – viena pigesnių, ir bazilikams – jei jie – suglebę, iš pakučio. Mintis aiški: kokybiškiems pomidorams reikia kokybiškos kompanijos. Ir alyvuogių aliejaus. Jei turit – šlakelio paties geriausio balsamico.
Iš tikrųjų šioms salotoms net nereikia duonos. Bet šitos riešutų duonelės man labai tiko. Jos ne iš Italijos, greičiau – iš anapus Lamanšo, rūko ir amžino rudens šalies.
Spalvingų atradimų.
R E C E P T A I
caprese salotoms:
pomidorų
mocarelos
šviežių bazilikų
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
alyvuogių aliejaus
Pomidorus ir mocarelą supjaustyk riekelėmis, Susluoksniuok lėkštėje. Pasūdyk, pabarstyk pipirais. Suberk bazilikų lapelius, pašlakstyk aliejumi.
duonelėms:
250 ml pieno (naudojau augalinį)
1 šaukštelis baltojo vyno acto
125 ml rupių miltų
125 ml kvietinių miltų
125 ml maltų riešutų mišinio (naudojau perpus moliūgų sėklas ir graikinius riešutus)
2 šaukštai avižinių dribsnių
1/2 šaukštelio sodos
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 1/2 šaukštelio druskos
1 česnako skiltelė
2 šaukštai skysto medaus
Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi.
Pieną sumaišyk su actu.
Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, maltus riešutus, avižinius dribsnius, sodą, kepimo miltelius, druską, sutrintą česnaką.
Supilk pieną, medų, išmaišyk, suminkyk tešlą.
Suformuok 6 nedideles duoneles. Sudėk į skardą, Įrėžk pliuso ženklą.
Kepk apie 20-25 minutes.