Kartais nereikia beveik nieko.
Tik laikytis už rankų. Tavęs ir manęs. Tylaus kvėpavimo greta, pianino ir istorijos iš grotuvo. Pavasariškai nusidažiusios dienos, spalvų už lango ir arbatos puodeliuose.
Sriubos. Tirštos, sočios ir aromatingos. Kiek egzotiškai kvepiančios apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu – neįkyriai ir švelniai. Morkos nudažo sriubą apelsino geltonio spalva, lęšiai ir žiupsnis ciberžolės pasakoja apie Rytus, o orkaitėje kepantys cinamoniniai, saldūs mažučiai duonos gabalėliai, rodos, primena, kad turbūt viskas pasaulyje yra tam, kad pasidalytum.
~ morkų, apelsinų ir lęšių sriuba ~
sriubai:
30 g sviesto
1 didelis svogūnas
700 g morkų
2 bulvės
700 ml daržovių sultinio
1 apelsinas
100 g skaldytų geltonųjų lęšių
žiupsnis ciberžolės
keli šalavijų lapeliai (nebūtini)
skrebučiams:
4 riekelės šviesios duonos ar batono
minkšto sviesto
po kupiną šaukštelį cinamono ir cukraus
Puode nesvylančiu dugnu ištirpink sviestą. Sudėk smulkintą svogūną ir kepk, kol suminkštės.
Sudėk kubeliais pjaustytas morkas ir bulves, ir patroškink 5 minutes ant vidutinės ugnies.
Daržoves užpilk sultiniu, sudėk šalavijų lapelius, įberk ciberžolės. Puodą pridenk ir palik virti 10 minučių, kol morkos ims minkštėti.
Apelsiną nuplikyk karštu vandeniu, nušveisk šveistuku ir smulkia tarka nutarkuok žievelę – prireiks vieno kupino šaukšto. Išspausk sultis – jų prireiks maždaug 125 ml.
Lęšius perplauk šaltu vandeniu ir suberk į puodą. Sudėk tarkuotą apelsino žievelę.
Virk dar 10-15 minučių, kol daržovės bus minkštos, o lęšiai išvirs.
Išimk šalavijų lapelius, sriubą sutrink rankiniu maišytuvu. Supilk išspaustas apelsino sultis.
Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepk plonu sviesto sluoksneliu, supjaustyk kubeliais. Į plastikinį indelį arba tvirtą maišelį suberk cukrų ir cinamoną, duonos kubelius, indelį uždaryk/maišelį užrišk ir gerai pakratyk, kad duona apliptų.
Suberk į kepimo formą arba skardą ir pašauk į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 10 minučių, kol duona apskrus.
Sriubą pašildyk – jei atrodytų per tiršta, įpilk vandens ir leisk užvirti. Paragauk – galbūt trūksta prieskonių, ir išpilstyk į gilias lėkštes ar puodelius.
Patiek su cinamoniniais skrebučiais.
Skanaus!
Sriubos idėja: Lindsey Bareham. A celebration of soup, 172 p.
Anksčiau: Trinta morkų sriuba su medumi
Recipe in English
~ carrot, lentil and orange soup ~
30 g butter
1 large onion, peeled and coarsely diced
700 g carrots, peeled and diced
2 potatoes, peeled and diced
700 ml vegetable stock
1 orange
100 g split yellow lentils
a pinch of turmeric
few sage leaves (optional)
for cinnamon croutons:
4 slices white bread
softened butter
1 teaspoon cinnamon + 1 teaspoon sugar
Melt the butter in the large pan. Stir-fry the onion for a couple of minutes, then add the carrots and potatoes. Leave to sweat for 5 minutes. Cover with stock, add sage leaves, turmeric.
Cover the pan and leave to boil for about 10 minutes. Grate 1 tablespoon of peel from the orange and extract all its juice. Rinse the lentils under cool water.
Stir the peel and lentils into the soup and simmer for 10-15 minutes, while the vegetables and lentils are tender. Fish out the sage and liquidize the soup, add the orange juice.
If necessary thin the puree with water and bring back to the boil.
Make the croutons:
Preheat the oven to 160 C. Spread butter onto both sides of each slice of bread and cut into cubes. Place them in a bag or bowl, and pour the cinnamon sugar over them. Shake or stir to coat.
Arrange the bread cubes in a single layer on a baking sheet. Bake for 10 minutes until toasted.
Enjoy!
~
Ir pabaigai.
Jau dabar žinau, kad tai – vienas geriausių šiemet matytų filmų, ir visai nesvarbu, kad tų metų dar tik ketvirtas mėnuo skaičiuojamas.
Intouchables – apie du žmones. Apie sugebėjimą dalytis ir suprasti. Mylėti ir atrasti. Apie draugystę prancūziškai. Ir dar garso takelis, apsigyvenęs mano grotuve! Myliu. Taip pat gerai, kaip dubenėlis šilto maisto sušalus.
Daugiau nepasakosiu nieko – tiesiog pažiūrėk.