pyragas su slyvomis

Džiaugiuos stebuklingomis vasaros dienomis. Karštomis ir visai ne britiškomis, todėl dar šimtą kartų brangesnėmis. Atsuku veidą saulei, apnuoginu pečius ir kojas, poilsio minutėlę parke sumuštinio likučiais dalinuos su balandžiais. Susikėlusi kojas ant suoliuko, užverčiu galvą į dangų. Daug judesio ten. Daug saulės, balandžių ir žuvėdrų, sraigtasparnių, į nežinomas šalis lekiančių lėktuvų ir tų didelių didelių, į milžiniškas snaiges panašių ir apie kažkur ten, už to beribio dangaus, besislepiantį rudenį šnabždančių pūkų. Sako, jie laimę neša.

O grįždama namo, prasuku pro turgelį. Slyvos! Didelės didelės, vos karstelėjusia odele ir sultingu, mėsingu viduriuku. Išverdu jas gvazdikėlių, cinamono, apelsinų sirupe ir sukepu į paprastutį pyragą.

Kvapniuose namuose gyvent yra gera.

Pyragas su slyvomis

~ pyragas su slyvomis ~

5 didelės, prinokusios, bet tvirtos slyvos

1 apelsinas

2 gvazdikėliai

šaukštelis malto cinamono

150 g cukraus

tešlai:

300 g miltų

200 ml natūralaus jogurto

150 g cukraus

90 ml rapsų aliejaus

2 šaukšteliai kepimo miltelių

2 kiaušiniai

Slyvas perpjauk pusiau, išimk kauliukus ir sudėk į puodą vieną šalia kitos. Suberk cukrų, užpilk vandeniu, kad apsemtų, supilk apelsinų sultis, suberk tarkuotą žievelę, cinamoną, sudėk gvazdikėlius. Leisk užvirti ir pavirk 3 minutes. Ugnį išjunk, puodą nukelk nuo ugnies ir palik slyvas visiškai atvėsti. Atvėsusias iškelk iš puodo, nusausink popieriniais rankšluosčiais. Skysčio neišpilk!

Pyragas su slyvomis

Kepimo formą sutepk sviestu. Naudojau tuščiavidurę, tačiau tiktų bet kokia apvali, 20-25 cm skersmens.

Į dubenį sudėk visus tešlai skirtus ingredientus ir išsuk elektriniu plaktuvu. Tešla pavyks tirštoka – viskas gerai, taip ir turi būti.

Įpilk šiek tiek tešlos į kepimo formą ir įspausk dalį slyvų. Užpilk likusia tešla, sudėk, švelniai spustelėdamas, visas slyvas, ir pašauk į apatinę iki 180 laipsnių įkaitintos orkaitės lentyną 50-60 minučių.

Puode likusį skystį pakaitink, kol užvirs, ugnį sumažink iki vidutinės ir virk apie 15 minučių, kol sutirštės – pavirs sirupu. Išimk gvazdikėlius.

Iškepusį pyragą išversk į lėkštę, apipilk sirupu ir patiek. Labai skanus šiltas.

P.S. Pyragą kepiau orkaitės viduryje – viršus iškepė puikiai, tačiau, išvertusi į lėkštę ir pamačiusi įtartinai šviesią apačią, pašoviau kepti dar 15 minučių nustačiusi apatinį kaitinimą. Pavyko :)

Aliejų keičiau į alyvuogių – ne extra virgin, paprastesnės kokybės, kurį naudoju maistui kepti keptuvėje.

Skanaus!

Šaltinis: Olive magazine, 2012 September.

Pyragas su slyvomis

.

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 8
    Elvyra

    man labai nesąmoningai atrodo,kad sirupe virtas slyvas reikia nusausinti popieriniu rankšluosčiu,ar negalima nuvarvinti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *