
Be kiaušinių ir be sviesto. Net ir be cukraus, jei naudosi datulių sirupą arba medų. Sotus, šlapias, su saldžiais kriaušių gabalėliais, traškiais migdolais ir beveik nenuodėmingas, jei pamiršime, kad tahini – sezamų sėklų pasta – gana kaloringas dalykas. Baltyminga, lipni, be cholesterolio, puikaus sezamų skonio, pasta tinkama naudoti ne tik humuso ar sezamų chalvos gamybai, kurią labai mėgstu, ypač jei ji su pistacijų gabalėliais. Tahini galima rasti kelių rūšių – tamsią, kartesnę, pagamintą iš sezamų su luobelėmis, ir šviesesnę, švelnesnio skonio – iš lukštentų sėklų. Abi vienodai skanios. Dabar juokinga prisiminti, bet pirmus kartus, atradusi pačią skaniausią pasaulyje tahini (taip taip, toj pačioj turkų krautuvėlėj), pusę stiklainiuko iškabindavau šaukšteliu. Pietums.
O pyragą tikrai kepsiu vėl – smagus atradimas.
~ pyragas su kriaušėmis, migdolais ir sezamų sėklų pasta tahini ~
240 g tahini
260 g datulių sirupo (auksaspalvio arba klevų sirupo; skysto medaus)
šaukštelis maistinės sodos
220 g miltų
šaukštelis cinamono
100 g migdolų (naudojau be odelių)
250 ml obuolių sulčių
2-3 nedidelės, saldžios kriaušės (arba 200 g)
20 cm skersmens kepimo formą (patogiausia nuimamais kraštais) sutepk sviestu, o dugną išklok kepimo popieriumi.
Tahini stiklainiuke išsuk šaukšteliu, kad paviršiuje susikaupęs aliejus susimaišytų su pasta. Supilk į dubenį ir sumaišyk su auksaspalviu sirupu. Suberk sodą ir dar sykį išmaišyk.
Kitame dubenyje sumaišyk miltus su smulkintais migdolais ir cinamonu. Suberk pusę miltų į tahini mišinį, išsuk mediniu šaukštu, supilk pusę obuolių sulčių ir šaukštu maišyk tol, kol susidarys vientisa tešlos masė. Suberk likusius miltus, vėl išmaišyk, supilk sultis. Galiausiai suberk nuluptas ir kubeliais supjaustytas kriaušes ir gerai išmaišyk.
Tešlą supilk į kepimo formą, išlygink paviršių ir pašauk į 160 laipsnių orkaitę 45-55 minutėms – kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės. Mano užsispyrusioj angliškoj iškepė per valandą. Maždaug po pusvalandžio stebėk, ar pyrago viršus nepradėjo pernelyg greitai rusti ir, jei reikia, pridenk jį kepimo folijos lapu.
Ar pyragas iškepė, tikrink mediniu smeigtuku ar peiliu, įsmeigdamas į pyrago vidurį.
Palik atvėsti, išimk iš formos ir pabarstyk cukraus pudra arba džiovinto medaus milteliais :)
Skanaus!
Recipe in English
~ pear, almond and tahini cake ~
240 g tahini
260 g date syrup (or golden syrup; honey)
1 teaspoon bicarbonate of soda
220 g plain flour
1 teaspoon ground cinnamon
100 g almonds, chopped
200 g pears, peeled and diced into 2 cm cubes
250 ml apple juice Grease a 20 cm cake tin and line the base with baking paper. Preheat the oven to 16o C. Give the tahini a quick stir while it's still in its jar because the oil usually separates into a layer on the top. Then pour into a mixing bowl and beat with syrup. Add the soda and mix again. In a separate bowl combine the flour, cinnamon and almonds. Add one half of the flour/nut mix to the tahini and mix. Add half the apple juice, then mix. Add another half of the flour, the another half of the juice. Finish with diced pears and mix until combined. Pour the batter into the tin and bake for 45-55 minutes. Cover the cake loosely with tinfoil if it starts browning too quickly.
Enjoy!
Šaltinis: Marian Keyes. Saved by cake: over 80 ways to bake yourself happy