beveik sveikuoliškas pyragas

Be kiaušinių ir be sviesto. Net ir be cukraus, jei naudosi datulių sirupą arba medų. Sotus, šlapias, su saldžiais kriaušių gabalėliais, traškiais migdolais ir beveik nenuodėmingas, jei pamiršime, kad tahini – sezamų sėklų pasta – gana kaloringas dalykas. Baltyminga, lipni, be cholesterolio, puikaus sezamų skonio, pasta tinkama naudoti ne tik humuso ar sezamų chalvos gamybai, kurią labai mėgstu, ypač jei ji su pistacijų gabalėliais. Tahini galima rasti kelių rūšių – tamsią, kartesnę, pagamintą iš sezamų su luobelėmis, ir šviesesnę, švelnesnio skonio – iš lukštentų sėklų. Abi vienodai skanios. Dabar juokinga prisiminti, bet pirmus kartus, atradusi pačią skaniausią pasaulyje tahini (taip taip, toj pačioj turkų krautuvėlėj), pusę stiklainiuko iškabindavau šaukšteliu. Pietums.

O pyragą tikrai kepsiu vėl – smagus atradimas.

Beveik sveikuoliskas pyragas su kriausemis, migdolais ir tahini~ pyragas su kriaušėmis, migdolais ir sezamų sėklų pasta tahini ~

240 g tahini

260 g datulių sirupo (auksaspalvio arba klevų sirupo; skysto medaus)

šaukštelis maistinės sodos

220 g miltų

šaukštelis cinamono

100 g migdolų (naudojau be odelių)

250 ml obuolių sulčių

2-3 nedidelės, saldžios kriaušės (arba 200 g)

20 cm skersmens kepimo formą (patogiausia nuimamais kraštais) sutepk sviestu, o dugną išklok kepimo popieriumi.

Tahini stiklainiuke išsuk šaukšteliu, kad paviršiuje susikaupęs aliejus susimaišytų su pasta. Supilk į dubenį ir sumaišyk su auksaspalviu sirupu. Suberk sodą ir dar sykį išmaišyk.

Kitame dubenyje sumaišyk miltus su smulkintais migdolais ir cinamonu. Suberk pusę miltų į tahini mišinį, išsuk mediniu šaukštu, supilk pusę obuolių sulčių ir šaukštu maišyk tol, kol susidarys vientisa tešlos masė. Suberk likusius miltus, vėl išmaišyk, supilk sultis. Galiausiai suberk nuluptas ir kubeliais supjaustytas kriaušes ir gerai išmaišyk.

Tešlą supilk į kepimo formą, išlygink paviršių ir pašauk į 160 laipsnių orkaitę 45-55 minutėms – kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės. Mano užsispyrusioj angliškoj iškepė per valandą. Maždaug po pusvalandžio stebėk, ar pyrago viršus nepradėjo pernelyg greitai rusti ir, jei reikia, pridenk jį kepimo folijos lapu.

Ar pyragas iškepė, tikrink mediniu smeigtuku ar peiliu, įsmeigdamas į pyrago vidurį.

Palik atvėsti, išimk iš formos ir pabarstyk cukraus pudra arba džiovinto medaus milteliais :)

Skanaus!

Beveik sveikuoliskas pyragas su tahini

Recipe in English

~ pear, almond and tahini cake ~
240 g tahini
260 g date syrup (or golden syrup; honey)
1 teaspoon bicarbonate of soda
220 g plain flour
1 teaspoon ground cinnamon
100 g almonds, chopped
200 g pears, peeled and diced into 2 cm cubes
250 ml apple juice

Grease a 20 cm cake tin and line the base with baking paper.
Preheat the oven to 16o C.
Give the tahini a quick stir while it's still in its jar because the oil usually separates into a layer on the top. Then pour into a
mixing bowl and beat with syrup. Add the soda and mix again.
In a separate bowl combine the flour, cinnamon and almonds. Add one half of the flour/nut mix to the tahini and mix. Add half the
apple juice, then mix.
Add another half of the flour, the another half of the juice. Finish with diced pears and mix until combined.
Pour the batter into the tin and bake for 45-55 minutes. Cover the cake loosely with tinfoil if it starts browning too quickly.

Enjoy!

Šaltinis: Marian Keyes. Saved by cake: over 80 ways to bake yourself happy

Pasidalinkite:

16 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Lina, aš gaminau su datulių sirupu, auksaspalviu sirupu ir medumi. visada naudojau tą patį kiekį – 260 g. nebūdavo per saldu, bet visgi saldumas subjektyvus dalykas. susiradau originalų receptą: rašo, kad ir klevų sirupo reikėtų būtent to paties kiekio. todėl, sakyčiau, taip – suversti visą buteliuką :) šiaip aš, turėdama omeny, kad klevų sirupas – nepigus malonumas, ir norėdama būti tikra, kad pyragas pasisektų, nebūtų nei per saldus, nei pritrūktų saldumo, supilčiau pusę kiekio. paragaučiau. ir, jei manyčiau, kad trūksta, nepagailėčiau likučio :)

  2. 2
    Lina

    260gr sakykim klevu sirupo? Ar cia ne milziniskas kiekis? Ne klaida? Cia visas buteliukas susiverstu to klevu sirupo :)

  3. 3
    Jurgita

    aguona, pagal tavo aprašymą dar pagūglinau – tikrai taip, tas pats dalykas :) tahini nėra saldinta, bet ta, kuri gaminama iš be luobelės sezamų, man atrodo vos vos saldi. bet kuriuo atveju tahini=nerigoma, dabar ir aš žinosiu :)
    masę prieš naudojant reiktų išsukti šaukšteliu stiklainy, kad susimaišytų su aliejum, nes paviršiuje ji skysta, o iš dugno kartais sunku iškabinti.

  4. 4
    aguona

    Nesu ragavusi tahini, bet smarkiai įtariu, kad tai, ką japonai vadina „nerigoma“ (sezamo masė) yra kažkas labai panašaus. Ar tai yta tokia vos vos žemės riešutų sviestą skoniu ir spalva primenanti sezamų masė, kurios paviršiuje susikaupęs gelsvas aliejus? Visai nesaldi?

  5. 5
    Jurgita

    Rennie, jis yr skanesnis netgi nei atrodo :))

    Medėja, tahini jauti, kai žinai, kad jis sudėty yra :)) Labiausiai jaučiamas apkepusioje pyrago plutelėje (jėz, kaip vadinas tas daiktas, gaubiantis minkštimą), kol pyragas dar šiltas. O šiaip nė nepasakytum.

    Marta, Vilniuj pirkdavau turkiškoj parduotuvėj Ibrahim salone, Kalvarijų g. arba sveikų produktų krautuvėse, konkrečiai – Klaipėdos g., pavadinimo nepamenu. Gal net ir M&S turėtų.

  6. 6
    Jurgita

    Ačiū, Asta :)

    jenny, my pleasure :)

    Kristina, seniai noriu marmurinio kekso. Bet reik rišt saldumynų maišelį vienąsyk.
    Beje, ir aš nesuprantu, kaip galima migdolų nemėgt, jei nesi alergiškas jiems :) Siaubingai mėgstu kepintus ir sūdytus, aaa..
    Jei mėginsi, labai tikiuos, kad patiks.

  7. 10
    Kristina

    Hmm skanu, as rytoj vaziuoju i svecius, tai darysiu paparsata Marble pyraga. Daryciau tavo pyraga, bet zmones pas kuriuos vaziuojam, nemegsta migdolu… nesuprantu kaip zmones gali nemegti migdolu :D Reiks butinai pasidaryti koki savaitgali, nes skamba tikrai skaniai :) Charliui labai patinka kriauses, tai manau, kad patiks :)

  8. 12
    Asta

    Į mane tiek maisto netelpa, kiek norisi :) Tai akimis valgau ir valgau vis gražėjančius ir skanėjančius tavo įrašus

  9. 13
    Jurgita

    Neringa, tikrai, kriaušių pyragai yra beveik tas pats, kas pyragai su obuoliais – skanumas!

    bulve, aha – ant mano šaldytuvo kabo magnetu prispaustas toks lapelis, kuriame eilutė po eilutės surašau, ką iš kur skanaus turiu/noriu pagamint. spėk, kiek eilučių jau išbraukta, o keliom pasipildo kasdien? :))

    Asta, pala, čia tu džiovintų vaisių nemėgsti? :) o šį tai valgytum, nes naudojau auksinį sirupą :) ačiū už šakutę ir nuotraukas!

  10. 14
    Asta

    Koks šakutės dailumas… :)
    O pyrago tokio tai, matyt, nevalgyčiau (datulės…), nors į nuotraukas galėčiau žiūrėti valandas – šitaip dailiai atrodo :)

  11. 15
    citrina ir bulve

    Koks įdomuolis! :) Aš jau nebespėju… Dar noriu taviškį kakavinį su citrininiu kremu išmėgint, o čia dar štai ir naujas gundytojas atsirado… :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *