trapios tešlos pyragas su keptais pomidorais, sūriu ir bazilikų padažu

O ne, aš niekur nedingau. Aš gyvenu vasara ir šiltomis dienomis, nors jų čia tiek mažai.

– Čia amžinas ruduo, – sako J., – o vasara prasideda ir pasibaigia jau kitą dieną.

Na, gerai jau, po kelių dienų ar savaitės. Šiandien diena karšta kaip sriuba, miesto vidury garuoja asfaltas, o metro požemiuose rūpestingi balsai iš garsiakalbių primena nepamiršti gerti daug vandens. Rytoj pils lietūs, vėjai vels plaukus ir laužys skėčius. Tuomet prisiminsi, jog reikia nusipirkti bent porą šiltų megztinių, norėsi karštos arbatos ir kepti pyragus. O poryt anksti anksti ryte kažkodėl pakvips rudeniu.

Bet kol kas už lango – kokia bebūtų – britiška vasara.

Popietėmis gatvelėmis vis dar pravažiuoja geltonas ledų automobiliukas, skambinantis nesibaigiančią O Sole Mio, kiemelio terasoje vis dar smagu susirinkti pietų, o pavakare, įsisupus į vilnonį apklotą, žiūrėti filmus ir gurkšnoti vyną.

Pyragas su pomidorais, suriu ir pesto~ trapios tešlos pyragas su keptais pomidorais, sūriu ir pesto ~

tešlai:

200 g miltų

100 g šalto sviesto

50 g sūrio (naudojau švelnų Čederį)

po žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

įdarui:

200 g vyšninių pomidorų

nedidelė saujelė šviežių bazilikų lapelių

šaukštas kokybiško alyvuogių aliejaus

150 ml liesos grietinėlės

150 ml pieno

2 kiaušiniai

100 g sūrio (naudojau Čederį)

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

3 šaukštai pesto padažo

10 juodųjų alyvuogių be kauliukų

Pomidorus nuplauk, nusausink, perpjauk pusiau ir sudėk į kepimo formą nupjauta pusele į viršų. Pabarstyk druska, pipirais, plėšytais bazilikų lapeliais ir aptepk alyvuogių aliejumi. Kepk 140 laipsnių orkaitėje apie 1 val., kol suminkštės.Pyragas su pomidorais ir suriu

Kol pomidorai kepa, paruošk tešlą. Miltus įsijok į platų ir gilų dubenį, sudėk kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Miltus ir sviestą pirštais trink tol, kol gausi trupinius. Suberk smulkiai sutarkuotą sūrį, lengvai pasūdyk ir paskanink pipirais, įpilk 2-3 šaukštus šalto vandens ir užminkyk tešlą. Ją įsuk į maistinę plėvelę, kad nesudžiūtų.

Kai pomidorai iškeps, orkaitės karštį padidink iki 190 laipsnių. Tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo. Įklok į 25 cm skersmens neaukštą kepimo formą ir pirštais lengvai apspausk dugną bei kraštus. Tešlos pertekliaus nupjauti nebūtina, tai galėsi padaryti vėliau. Ant tešlos paskleisk kepimo popieriaus lakštą ir gausiai įberk keraminių žirnių arba paprastų pupelių, kad kepdama tešla nepakiltų. Pašauk į orkaitę 15 min., tuomet popierių ir pupas nuimk, o pyrago pagrindą palik kepti dar maždaug 10 min, kol sutvirtės ir taps auksinis.

Iškepusį pyrago pagrindą ištrauk iš orkaitės, aštriu peiliu dailiai apipjaustyk kraštus – voilà, turi labai skanių sūrio sausainių saujelę :)

Kiaušinius, grietinėlę ir pieną lengvai suplak šluotele, pasūdyk, pabarstyk pipirais, suberk smulkiai tarkuotą sūrį ir gerai išmaišyk.

Pyrago pagrindo dugną aptepk pesto padažu, supilk įdarą ir vieną šalia kito išdėliok keptus pomidorus nupjautąja dalimi į viršų. Apibarstyk smulkintomis alyvuogėmis ir pašauk į orkaitę 25-30 min., kol pyragas vos vos pakils, o įdaras sutvirtės.

Patiek dar šiltą, nors pyragas ne mažiau skanus ir šaltas. Ir kaip užkandis, ir lengvi pietūs dviems – ypač su žaliomis salotomis.

Skanaus!

Adaptuota pagal BBC Good Food receptą.

Pasidalinkite:

14 Comments

Add Yours
  1. 5
    Jurgita

    IRRI, gėris, pritariu :)

    Gitana, kaip smagu, kad ne tik suaugusieji įvertino! Jėga :) Ir ačiū už nuotraukas – svarbiausia, paskatina išmėgint receptą :)

    marrti, užsiauginai darželį? Faina, ir aš norėčiau :) Pesto paieškok pas mane, išmėgintas ir gardus :)

  2. 6
    marrti

    Jau vien dėl spalvų žadu tai gaminti. O ir bazilikų jau neturiu kur dėt:). galbūt žinai kokį patikimą skanų ir „noriudar“ pesto receptą?

  3. 7
    Gitana

    Tai Jums ačiū už receptą! Vakar kepiau. SUPER :) O svarbiausiai, kad mano vaikas valgė ir sakė „DAR kepsim“ :)
    O dėl Jūsų nuotraukų, nesikuklinkite – jos nuostabios :)

  4. 8
    IRRI

    vau… o čia tai spalvų kontrastas ! mėgstu tokius spalvotus patiekalus – iš maga išbandyti , mat apskritai – tartos yra gėris :)

  5. 9
    Jurgita

    Rennie, ir ne tik atrodo :) Nors gyvai atrodo geriau nei foto, tiesą sakant :)
    Man ypač patiko plutelė, trapi, sūrinė, labai skanūs sausainiai pavyktų į tešlą įmaišius prieskoninių žolelių.

    Asta, kaip miela žinot :)
    Aš atitrūkus nuo visų blogų jaučiuos, nebežinau, kas kur ką, vis nesusiruošiu pasmalsaut :)
    Britiška vasara blogesnė už lietuvišką, nors kažkada maniau, kad blogesnių nebūna :)) Nieko, bent jau pavasaris anksti prasideda :)

    Indre, kad turėtų būt, Vilniuj pirkau didesnę, gal 28 cm skersmens. Tik tiek, kad ten niekad nemačiau nuimamu dugnu, o čia tokių pilna. Galiu atsiųst :) Rimtai.

    Gitana, ačiū ačiū, pataisyta :)

    oditele, ačius :)

  6. 13
    Asta

    Pagaliau! Buvau pasiilgus :)

    Pyragas atrodo nuostabiai! O štai britiška vasara – nelabai… (nors žiemą, esu tikra, kaip tik tau pavydėsiu) :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *