parmigiana di melanzane
Aš labai mėgstu baklažanus. Labiau už labai, tiesą pasakius. Visaip paruoštus: nesaldžiuose pyraguose, prancūziškuose daržovių troškiniuose, bet labiausiai derančius su kvapniu pomidorų padažu ir sūriu sočiuose apkepuose. Juos valgom ir vasarą, tuos sočius daržovių apkepus su baklažanais. Kiaurus metus, tiesą sakant.
Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažaninis patiekalas, gamintas tiek sykių, jog… Na, žinot, kaip ten sako: pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas gaminant makaronų apkepą, virtinius su špinatais ir ricotta ar sūriu įdarytas makaronų kriaukleles. O jei įmaišysi apkepintos maltos jautienos, paskaninsi puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsi gerą valandą, gausi šauniausią mėsišką padažą pastai.
Parmigiana skani ir karšta, ir šalta, tik turėk greta kelias duonos riekeles – tikrai norėsi sumirkyti likusį padažą. Garbės žodis!
~ parmigiana di melanzane ~
pomidorų padažui:
2×400 g skardinės konservuotų pomidorų
didelis svogūnas
3 česnako skiltelės
šaukštas džiovintų bazilikų ir kiek mažiau džiovintų raudonėlių
šaukštas alyvuogių aliejaus
žiupsnelis (pagal skonį) cukraus
baklažanams:
2 didesni baklažanai
2 mozzarella sūrio rutuliukai
gabalėlis Parmezano, Džiugo arba kito mėgstamo puskiečio sūrio
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
alyvuogių aliejaus
Pirmiausia paruošk baklažanus: nuplauk, nusausink ir supjaustyk plonomis riekelėmis. Jas išdėliok vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstęs druska, palik 15 min. įsisūrėti.
Imk ruošti padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitink aliejų, jame pakepink, kol suminkštės ir pagels, smulkiai supjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Nepridegink! Supilk pomidus, paskanink bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišyk, keptuvę/puodą pridenk ir palik troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių. Nepamiršk retsykiais pamaišyti! Jei padažas imtų per greitai tirštėti, įpilk pusę stiklinės vandens. Paragauk – konservuoti pomidorai ganėtinai rūgštūs, tad skonio balansą pabandyk išlaikyti įbėręs šiek tiek cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.
Baklažanų riekeles apkepink, kol lengvai parus, keptuvėje įkaitintame aliejuje. Aliejaus naudok visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.
Kai baigsi kepti baklažanus, padažas turėtų būt paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstyk kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos ratu rikiuok baklažanų riekeles. Jei reikia – prieš tai paragauk – jas lengvai papildomai pasūdyk, pabarstyk pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilk dar padažo, apibarstyk dalimi plėšytos mozzarellos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartok tol, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilik šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!
Viršų apibarstyk likusiu sūriu ir apkepą pašauk į 180 laipsnių orkaitę 30 minučių. Jei sūris imtų rusti pernelyg sparčiai, kepimo indo viršų pridenk gabalėliu folijos.
Skanaus!
Šaltinis – Elizabeth David. Italian food.
Ar skanu buvo, Diana?
O jetau kaip skaniai atrodo ir skamba viskas, mmmmmm, begu pirkti baklazanu :)) Ziuresim kaip gausis!!!!!
Egle :) Ne per riebu, o per šilta, Londone pats tas klimatas tokiais va dalykais maitintis :))
mes šitą Londone dažnai gamindavom. Dabar kažkodėl ne. Per riebu gal…
Greta, čia dviems rimtiems valgytojams paskaičiuota :) Kaip užkandžio užtektų ir keturiems.
Juste, džiugu :)
Gaminau ir buvo labai skanu! Tikrai kartosiu!
Mmm kaip skainiai atrodo.. (:
O šios porcijos maždaug keliems valgytojams užtenka? (:
Mindaugai, tai jau ačiū už gėles, miela malonu :))
Šis ingredientų derinys sukuria vieną nuostabiausių skonių, bravo! ;)
Gerai, paliekam vienintelį kokybės ir autentiškumo rodiklį – italus, o visus kitus metam šiukšliadėžėn. Tebūnie tai mėsiškas pomidorų padažas, tinka? Siūlau ir BBC raštą nusiųst, kam klaidinta vartotojus :)
Smagu, kad skaitai ir neleidi nuklysti labai į pievas :)
Na Italai tave nuskalpuotų už tokį Bolognese receptą :), nes jie čia net šio padažo autorines teises gina :D. UK Bolognese receptas dar ne rodiklis :). Taip, originaliame recepte yra naudojamas vynas, bet baltas, o šiaip kiti ingredientai: svogūnai, morkos, salierai, jautiena, alyvuogių aliejus, pienas ir kt… Be to, net ir to tavo išgirtojo pomidorų padažo nėra :D, dedamas tik šaukštas koncentuotos pomidorų pastos…
Juste, tikiuos, patiks abiems :)
Ineta, rašykis rašykis ir skanauk :)
Ačiū, Renata, nors ir nemoku aš tų rimtų patiekalų fotografuot, bet gera skaityt, kad bent skaniai atrodo :)
Juliana, steigiam BFK – Baklažanų Fanų Klubą? :))
Renata, žinau žinau, baklažanų tikrai nėr, taip ir nerašiau, rašiau tik apie pomidorų padažą, į kurį įdėjus mėsos gausi Bolognese :) O vyną tikrai naudoja, tiesa, nesu tikra, kiek tie receptai autentiški (gal Italijoj kitaip), bet va kad ir šis: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/bolognesesauce_1306 Aš, žinia, joks rodiklis, bet visad vyno raudonojo įpilu… O troškinu tikrai per trumpai, čia jau kaltas, reiktų geras penkias (!) valandas – baisu ir pagalvot!
Indre, lauksiu lauksiu tavo baklažaninės variacijos :)
Jau antras receptas su baklažanais šiandien mane gundo (mat per laisvas dienas laiko skaityti įrašų nelieka, tai darbe godžiai siurbiu nedarbingą rytą visus visus įrašus)! Gaila, šiandien apsipirkti neplanuoju, bet savaitgaliui liksiu vieta, tai kažkas su baklažanais tikrai bus ;)
Jurgita, kažką supainiojai, Bolognese padaže atspėjai tik veiną ingredientą – jautieną. Ten nėra nei raudono vyno, nei baklažanų, o ir virti reikia daug ilgiau nei valandą… ;) Sėkmės!
Labai skanuoliškai atrodo. Ir visiškai palaikau Tavo meilę baklažanams. Pati juos dievinu.
O kažkokį labai panašų patiekalą dažnai gaminu. Ne taip autentiškai ir taisyklingai, bet vistiek skanu! :)
Aš irgi dievinu baklažanus! O dar su pomidorais ir su sūriu tai išvis nerealu…
P.S. labai skanios nuotraukos (nors kažin ar dar reikia tai sakyti, lyg būtų kam neaišku) :)
Niekad taip negaminau dar:) rašausi receptą, nes paskutiniu metu labai baklažanus pamėgau:) O dar tokios skanios nuotraukos tai išvis:)) niam
Koks geras receptas! Tikrai bandysiu, nes mano vyras dievina baklažaną visaip :) ir dar su mozzarella, tai išvis tūrėtų būti labai skanu!!!
Aš baklažanus apvolioju miltuose ir kiaušinyje gamindama jų ir cukinijų apkepą, o čia neee, kita receptūra :))
Einu ieškot tavo pirmojo įrašo :)
Radau ir dalinuos ypač dėl bais gražios patiekalo kilmės istorijos, tos, apie langines :) http://citrinairbulve.blogspot.com/2010/03/pirmasis-blynas-arba-baklazanu-apkepas.html
Apžiūrėjau, kad jau figas valgot! Eisiu ir aš pas turkus ieškot, jie visad visokio gėrio pirmi gauna, kaip noriu!
Skanutėlė! Mes irgi labai dažnai gaminam (beje, tai buvo pirmasis mūsų blogo receptas ;) ). Viską darom beveik taip pat, tik baklažanus Citrina prieš kepant apvolioja miltuose ir išplaktame kiaušinyje, tuomet aliejus į patį baklažaną nepatenka, o susidariusi plutelė irgi savo duoda apkepui.