pyragas su kava ir lazdyno riešutais
Lietuviškoje blogosferoje akivaizdus štilis. Kažkas kremta mokslus, kažkas keliasi į išsvajotus ir išsapnuotus namus, kažkas ėmė gyventi dirbančio-suaugusio-žmogaus-gyvenimą, o kažkas galbūt atostogauja toli nuo namų, kompiuterių ir virtuvės.
Aš taip pat rašau vis rečiau. Ir gaminu rečiau. Ir beveik nefotografuoju. Tiesiog. Dirbu, ilsiuosi, gyvenu pavasariu ir bandau atrasti save. Eilinį kartą, bet taip jau būna kasmet prieš gimtadienius.
Apie pyragą. Jį rekomenduoju mėgstantiems kavą – labai skaniai pakvimpa virtuvė pyragui kepant, o valgant ji neįkyriai jaučiama. Pyragas drėgnas ir ganėtinai lengvas, nors sviesto sudėtyje ir daugoka – iki purumo išplakti kiaušinių baltymai ir smulkinti riešutai puikiai atliko savo darbą. Atvėsusį pyragą pakanka papuošti cukraus pudra, tačiau neįprasčiau/puošniau/spalvingiau ir valgomomis cukruotomis gėlėmis (instrukcijos žemiau).
~ pyragas su kava ir lazdyno riešutais ~
pyragui:
140 g lazdyno riešutų
3 šaukštai tirpios kavos, ištirpintos 2 šaukštuose vandens
90 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
šaukštelis malto cinamono
180 g minkšto rudojo cukraus (geriau Muscovado šviesaus, bet tiks ir kitoks)
250 g nesūraus ir labai minkšto sviesto
4 kiaušiniai
cukruotoms gėlėms:
1 mažo kiaušinio baltymas
cukraus pudros
keli našlaičių ar kitų valgomų gėlių žiedai
Lazdyno riešutus suberk į kepimo formą ir paskrudink orkaitėje, retsykiais pakratydamas, apie 5 min.
Riešutų odelė turėtų sutrūkinėti ir, patrynus pirštais, nusilupti. Visuomet atsiranda vienas kitas užsispyręs branduolys – nieko tokio, lai lieka su odele :)
Paskrudintus ir nuluptus riešutus susmulkink smulkintuvu. Gali sumalti iki miltų arba palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių. Aš paprastai riešutus suberiu į platesnį keraminį indą ir susmulkinu bukuoju kočėlo galu :)
Dubenyje miltus sumaišyk su kepimo milteliais, cinamonu ir smulkintais riešutais.
Kitame dubenyje mediniu šaukštu išsuk sviestą su cukrumi, kol gausi tolygią kreminę masę.
Kiaušinių trynius atskirk nuo baltymų ir, nuolat maišydamas, į sviesto bei cukraus masę įsuk po vieną trynį. Galiausiai supilk ir įmaišyk vandenyje ištirpintą kavą, suberk sausąjį mišinį ir labai gerai išmaišyk.
Kiaušinio baltymus išplak iki purumo ir įmaišyk į tešlą.
Tešlą sukrėsk į 20 cm skersmens kepimo formą (patogiau – nuimamais kraštais), išlygink paviršių ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę 50 min. arba tol, kol į pyrago vidurį įkišęs medinį smeigtuką jį ištrauksi neaplipusį tešla.
Jei nuspręsi pyragą papuošti gėlėmis, labai svarbu, kad pasirinktum ne pakelėje augančias ar chemikalais nupurkštas gėles. Geriausia – iš nuosavo sodo arba išaugintas ant palangės.
Kiaušinio baltymą lengvai suplak šakute arba šluotele ir teptuku vos vos sutepk gėlių žiedlapius. Į sietelį arbatai įberk cukraus pudros ir apibarstyk gėles iš abiejų pusių. Sudėk ant kepimo grotelių ir palik džiūti vėsesnėje vietoje – ne ant palangės, karštoje virtuvėje ar ten, kur pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai – 2 valandas.
Geriausia kepinius puošti prieš pat vaišinant svečius, nes, ilgiau pagulėjusios, gėlės suvysta, ypač jei kambaryje šilta. Ir, žinoma, reikėtų palaukti, kol pyragas atvės, nes gėlytės prie karšto ar šilto tiesiog prilips.
N.B. Jei neturėsi pakankamai lazdyno riešutų, kompensuok jų trūkumą papildomai įberdamas miltų (tarkime, turi tik 100 g riešutų, tuomet naudok dar 40 g miltų). Jei nemėgsti kavos skonio kepiniuose (tikrai žinau, jog tokių žmonių pilna :), kavą keisk 3 šaukštais kakavos miltelių.
Skanaus!
~ Recipe in English ~
~ coffee and hazelnut cake ~
140 g skinned hazelnuts
3 tablespoons instant coffee, dissolved in 2 tablespoons water
90 g plain flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
180 g soft brown sugar
250 g unsalted butter, softened
4 eggs, separated
Toast the hazelnuts under a hot grill, turning them so they brown on all sides. Put them in a food processor and process until fine or chop finely with a knife. Transfer to a bowl with the flour, baking powder and cinnamon.
Beat together the sugar and butter until very creamy. Add the egg yolks on at a time, mixing well after each addition. Add the hazelnut mixture, dissolved coffee and stir well.
Whisk the egg whites in a clean dry bowl until stiff peaks form, then fold into the mixture. Pour into the 20 cm tin and bake for 50 mins or until a skewer inserted into the centre comes out clean.
Dust with icing sugar before serving. You can substitute coffee with 3 tablespoons of cocoa powder.
You may want to decorate the cake with frost edible flowers:
brush petals with lightly beaten egg white, sprinkle with caster sugar, shake off excess and leave to dry on a rack for 2 hrs. Ideally, use organically grown violas.
Enjoy!
Pyrago idėja iš Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 272
Cukruotų gėlių – BBC Baking, Good Food home cooking series, Spring 2011.
Džiugu, kad patiko! :)
Migdolai skonio smarkiai neįtakotų, nebent įvarvintumėt migdolų ekstrakto ar Amaretto likerio lašelį kitą :) Mėginkit, nesugadinsit tikrai :)
Beje, ar nebandėt su migdolais vien daryt? Įdomu kaip skonis keistųsi? Turiu atliekamų ir svarstau :)
Viskas gerai, galiausiai turėjau minutę ir sukau su šaukštu :) Pyragas gavosi dieviško skonio, įsitraukiu į dažnesnių kepinių sąrašą ;)
Atleisk, kad taip vėlai atrašau – atostogavau :)
Nebus, aš tikriausiai tingėjau mikserį traukt ir plaut :))
Sveika :) Norėjau pasitikslinti: o ar bus koks nors skirtumas, jei sviestą su cukrumi aš tiesiog mikseriu (o paskui ir trynius) išplaksiu, o ne mediniu šaukštu? :)
Šitą šakutę labai myliu :))
Gimtadienis dar kiek mažiau nei už mėnesio, bet ačiū ačiū, Ineta, labai miela :)
O tos gėlės, tai įdomus dalykas.. atrodo labai šauniai, bet va šakutėė su sraigute…:D akys ne į pyraga krypsta:))))
Ir jei gerai suprantu, tavo gimtadienis jau ne už kalnų?:)) Nežinau kada tiksliai, bet vistiek, kad nepražiobsot , siunčiu puokštę sveikinimų:) šypt
marrti, galima galima :) Čia toks, mano akimis, mažumėlę snobiškumas, bet, kaip minėjau, estetiniai sumetimai man mielesni :)
Va visos pradingėlės ir pasirodė :))
O dar smagiau, kad, pasirodo, ir darbelį susirasti vienokį ar kitokį pavyko, valio!
Karolina, pažįstamas jausmas. Darbas-namai, namai-darbas. Pusryčiai-pietūs-vakarienė-pašto patikrinimas-miegas :) Gyvenau taip kurį laiką, ir dabar panašiai. Nieko, viskas į gera :) Ir blogui laiko pamažėl rasis. Aš bent visad laukiu naujų įrašų :)
Sima, tiesa, ir pavasaris savo daro :)
Šią gėlių idėją saugojaus nuo praėjusio rudens :) Taip gražiai atrodė nuotrauka, kad būtinai turėjau išmėgint. Sulaukiau pavasario, ir štai :)
Asta, išties, mano paštas užkimštas prenumeruojamomis naujienomis, nespėju skaityt, tiksliau, atidedu ‘kitai dienai’.
O iki pyragų su gėlėm augt nereik :) Paprasta tai kaip dukart du, plius stalą puošia :)
Viktorija, kai namuos mažylis, dar kitaip gyvenasi :)
Aš parduotuvines vaikystėj nuo tortų nurankiodavau ir slėpdavau spintelėj, gi tokios gražios jos man būdavo :))
Citrina ir bulve, ne į temą, bet man taip vardu kreiptis norisi vis tavo tikruoju, prašom atsiskleisti :))
Skaičiau, kad jau persikėlėt, ot smagu, kiemeeelis, daržeeelis, nauja virtuvė… Pasaka, jei trumpai :)
Niekad nesusimąsčiau, kad ir gėles galima valgyti…
Jos dvelkia pavasariškumu, kuris dar tik atrieda pas mane. O tame atriedėjime tiek nuveikti, padaryti, tiek neužbaigtų darbu. Tad taip kaip visi pavasarį – užsikuotę darbais darbeliais :).
Koks purutis :) Kava ir lazdynų riešutai, atrodo, gerass derinys, reikės kada nors išbandyti.
Mes pagaliau persikraustėme. Bet dar tarp dėžių dėželių, nežinia, kada baigsis visi tvarkymaisi. O šiaip rankos tiesiasi gaminti, nes turime nauja virtuve. Tai labai tikiuosi, kad artimiausiu metu ir receptėlių, ir, svarbiausia, laiko jiems gaminti atsiras daugiau…
Tos našlaitės kokios pavasariškos…
Teisingai Asta parašė, gerai, kad sulėtėjo, nes skaityti irgi laiko mažai, ką jau šnekėti apie rašymą :D Bėgiojanti mažoji I. ir visokie darbai, projektėliai atima labai daug laiko :) Bet man patinka pamankštinti smegenis, jau buvau to pasiilgus :)
O cukruotos gėlės atrodo šauniai! Man patiko šimtą kartų daugiau, negu visokios cukrinės, šokoladinės ir kitokios parduotuvinių tortų gėlės :)
O, toks jausmas, kad ir aš čia paminėta – tarp tų pradėjusių suaugusiųjų – dirbančiųjų gyvenimą gyventi :) Ech, bet gal ir gerai, kad daugelis blog’ų lėtina tempą – aš ir taip nespėju, o jei dar pagreitintų, tai išvis praradimai neišmatuojami būtų.. :)
Kepti pyragus su gėlėmis.. aš prie to dar nepriaugau, bet jei va kažkas gabalėliu pavaišintų, tikrai neatsisakyčiau :) Įdomu.
Tikra tiesa, mano gyvenimo tempas irgi taip pagreitėjęs, jog 24 val. atrodo lyg 12 val. :) O kur dar pavasaris, šylantis oras ir visos kitos smulkmenos…Labai graži dekoravimo idėja – tokia truputį nostalgiška (mano draugės senelė cukruodavo gėles) ir dėl to dar jaukesnė :)
Keliu ranką prie dirbančiųjų ir besimokančiųjų. Va ir dabar darbe ilindau į blogosferą, nes žinau, kad grįžus tik kojas ištiest norėsis. Gaila, kad blogas į nežinia kelintą vietą nusmuko. O pyragas puikus, įdomu, kaip namiškiai į gėles ant pyrago sureaguotų :D
Daug kas kraustos, pavasaris, keičiami kailiai ir gyv. vietos :))
Aha, žinau, kad smarkiai daugiau yra, tam tinklarašty, manau, paminėtos kiekvienam lietuviui geriausiai pažįstamos :)
Skonis našlaičių toks žolinis, vooos salstelėjęs, cukraus pudra pagerina reikalą :) Jas ir į salotas deda, bet, mano manymu, labiau estetiniais sumetimais, ne skonio įvairovei.
Tai jau taip, štilis, ir ne tik lietuviškuose. Aš patenku į besikraustančiųjų gretas :)
Pyragas gražuolis, reikės išandyt.
Ir gėlytės labai šauniai atrodo. Valgomų jų yra tikrai daug daugiau, nei parašyta eli.lt. Neseniai vienam lenkiškam puslapyje pateikė valgomų gėlių sąrašą – buvo geras pusšimtis :)
O kaip gėlių skonis? :)
Parašei beveik apie mane :) Tik aš nesimokau. Bet savaitgaliai tik ir lieka tinklaraščiui, vis dėlto ir juos norisi skirti miestui ir šaliai pažinti… Tad bus kol kas taip, lėtai ir retai :)
Tikra tiesa ir bakalauras ir darbas ir maistui dėmesys skiriamas vieną kartą per savaitę… Viską, kas pavyksta stengiuos savaitgalį padaryt, bet ir juos greit teks aukoti bakalaurui…