Lietuviškoje blogosferoje akivaizdus štilis. Kažkas kremta mokslus, kažkas keliasi į išsvajotus ir išsapnuotus namus, kažkas ėmė gyventi dirbančio-suaugusio-žmogaus-gyvenimą, o kažkas galbūt atostogauja toli nuo namų, kompiuterių ir virtuvės.
Aš taip pat rašau vis rečiau. Ir gaminu rečiau. Ir beveik nefotografuoju. Tiesiog. Dirbu, ilsiuosi, gyvenu pavasariu ir bandau atrasti save. Eilinį kartą, bet taip jau būna kasmet prieš gimtadienius.
Apie pyragą. Jį rekomenduoju mėgstantiems kavą – labai skaniai pakvimpa virtuvė pyragui kepant, o valgant ji neįkyriai jaučiama. Pyragas drėgnas ir ganėtinai lengvas, nors sviesto sudėtyje ir daugoka – iki purumo išplakti kiaušinių baltymai ir smulkinti riešutai puikiai atliko savo darbą. Atvėsusį pyragą pakanka papuošti cukraus pudra, tačiau neįprasčiau/puošniau/spalvingiau ir valgomomis cukruotomis gėlėmis (instrukcijos žemiau).
~ pyragas su kava ir lazdyno riešutais ~
pyragui:
140 g lazdyno riešutų
3 šaukštai tirpios kavos, ištirpintos 2 šaukštuose vandens
90 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
šaukštelis malto cinamono
180 g minkšto rudojo cukraus (geriau Muscovado šviesaus, bet tiks ir kitoks)
250 g nesūraus ir labai minkšto sviesto
4 kiaušiniai
cukruotoms gėlėms:
1 mažo kiaušinio baltymas
cukraus pudros
keli našlaičių ar kitų valgomų gėlių žiedai
Lazdyno riešutus suberk į kepimo formą ir paskrudink orkaitėje, retsykiais pakratydamas, apie 5 min.
Riešutų odelė turėtų sutrūkinėti ir, patrynus pirštais, nusilupti. Visuomet atsiranda vienas kitas užsispyręs branduolys – nieko tokio, lai lieka su odele :)
Paskrudintus ir nuluptus riešutus susmulkink smulkintuvu. Gali sumalti iki miltų arba palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių. Aš paprastai riešutus suberiu į platesnį keraminį indą ir susmulkinu bukuoju kočėlo galu :)
Dubenyje miltus sumaišyk su kepimo milteliais, cinamonu ir smulkintais riešutais.
Kitame dubenyje mediniu šaukštu išsuk sviestą su cukrumi, kol gausi tolygią kreminę masę.
Kiaušinių trynius atskirk nuo baltymų ir, nuolat maišydamas, į sviesto bei cukraus masę įsuk po vieną trynį. Galiausiai supilk ir įmaišyk vandenyje ištirpintą kavą, suberk sausąjį mišinį ir labai gerai išmaišyk.
Kiaušinio baltymus išplak iki purumo ir įmaišyk į tešlą.
Tešlą sukrėsk į 20 cm skersmens kepimo formą (patogiau – nuimamais kraštais), išlygink paviršių ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę 50 min. arba tol, kol į pyrago vidurį įkišęs medinį smeigtuką jį ištrauksi neaplipusį tešla.
Jei nuspręsi pyragą papuošti gėlėmis, labai svarbu, kad pasirinktum ne pakelėje augančias ar chemikalais nupurkštas gėles. Geriausia – iš nuosavo sodo arba išaugintas ant palangės.
Kiaušinio baltymą lengvai suplak šakute arba šluotele ir teptuku vos vos sutepk gėlių žiedlapius. Į sietelį arbatai įberk cukraus pudros ir apibarstyk gėles iš abiejų pusių. Sudėk ant kepimo grotelių ir palik džiūti vėsesnėje vietoje – ne ant palangės, karštoje virtuvėje ar ten, kur pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai – 2 valandas.
Geriausia kepinius puošti prieš pat vaišinant svečius, nes, ilgiau pagulėjusios, gėlės suvysta, ypač jei kambaryje šilta. Ir, žinoma, reikėtų palaukti, kol pyragas atvės, nes gėlytės prie karšto ar šilto tiesiog prilips.
N.B. Jei neturėsi pakankamai lazdyno riešutų, kompensuok jų trūkumą papildomai įberdamas miltų (tarkime, turi tik 100 g riešutų, tuomet naudok dar 40 g miltų). Jei nemėgsti kavos skonio kepiniuose (tikrai žinau, jog tokių žmonių pilna :), kavą keisk 3 šaukštais kakavos miltelių.
Skanaus!
~ Recipe in English ~
~ coffee and hazelnut cake ~
140 g skinned hazelnuts
3 tablespoons instant coffee, dissolved in 2 tablespoons water
90 g plain flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
180 g soft brown sugar
250 g unsalted butter, softened
4 eggs, separated
Toast the hazelnuts under a hot grill, turning them so they brown on all sides. Put them in a food processor and process until fine or chop finely with a knife. Transfer to a bowl with the flour, baking powder and cinnamon.
Beat together the sugar and butter until very creamy. Add the egg yolks on at a time, mixing well after each addition. Add the hazelnut mixture, dissolved coffee and stir well.
Whisk the egg whites in a clean dry bowl until stiff peaks form, then fold into the mixture. Pour into the 20 cm tin and bake for 50 mins or until a skewer inserted into the centre comes out clean.
Dust with icing sugar before serving. You can substitute coffee with 3 tablespoons of cocoa powder.
You may want to decorate the cake with frost edible flowers:
brush petals with lightly beaten egg white, sprinkle with caster sugar, shake off excess and leave to dry on a rack for 2 hrs. Ideally, use organically grown violas.
Enjoy!
Pyrago idėja iš Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 272
Cukruotų gėlių – BBC Baking, Good Food home cooking series, Spring 2011.