Šventės ir vėl toli nuo namų – nežinau, ar prie to įmanoma įprasti. Velykos paplūdimy skamba žymiai pozityviau, ar ne? :) Juolab, kad čia savaitgalis pasitaikė toooks ilgas ir toooks vasariškas :) Išvakarėse apsisprendėm, ryte susimetėm kuklią atostogautojų mantą ir karštą bei tvankų didmiestį iškeitėm į pietus, į Braitoną, į pajūrį. Pasivaikščioti paplūdimiu, paragauti pajūrinės saulės ir fantastiškų naminių angliškų ledų su riešutų gabalėliais, pasirinkti kriauklelių ir vandens nugludintų akmenukų su skylutėmis, fotografuoti dryžuotų šezlongų, braidžioti jūra, o sušalus ištiesti kojas ant saulės įkaitintų akmenų ir sumušti po margą kiaušinį – mat Velykos ir angliškam paplūdimy turi būti bent truputį lietuviškos :)
Kokios buvo jūsiškos? Smagios? Šiltos? Skanios? :)
Ir pabaigai – tobula kreminė žiedinių kopūstų sriuba. Prisipažinsiu – nesu didelė jų mėgėja, kepti orkaitėje man nėra skanūs, ne ypač gardūs ir žali – salotose, tad juos dažniausiai suporuoju žiemiškuose sušildančiuose indiško tipo troškiniuose su avinžirniais ir kariu.
Prieš kurį laiką atradau, kad žiediniai kopūstai yra sutverti būti sriubos dalimi. O taip. Ne įprastos daržovių, o trintos, prancūziško tipo, su pienu, grietinėle ir čiobreliais. Išmėginau kelis variantus, pastarasis – vienas skaniausių ir greičiausių.
Jei negeri pieno, naudok tik daržovių (arba vištienos) sultinį ir sriubą gardink vien grietinėle. Jei mėgsti, išpilstytą į lėkštes sriubą gali apibarstyti tarkuotu sūriu ar patiekti su paskrudintais šviesios duonos kubeliais.
~~~
~ kreminė žiedinių kopūstų sriuba ~
30 g sviesto
vidutinio dydžio svogūnas
saliero stiebelis
600 g žiedinių kopūstų
450 ml sultinio (daržovių arba vištienos)
350 ml pieno
čiobrelio šakelė
lauro lapelis
100 ml grietinėlės
truputis maltų baltųjų pipirų ir malto muskato riešuto
Vidutinio dydžio puode ištirpink sviestą, sudėk susmulkintą svogūną ir saliero stiebelį ir ant vidutinės ugnies pakepink, kol daržovės suminkštės, bet neparuduos.
Sudėk pasmulkintus kopūsto žiedynėlius, supilk sultinį, pieną, sumesk čiobrelio šakelę ir lauro lapelį.
Užvirk, tuomet ugnį sumažink, puodą pridenk ir toliau virk 15 min., kol žiedinis kopūstas suminkštės. Stebėk, kad sriuba neimtų bėgti – pienas labai aikštingas :)
Puodą nukelk nuo ugnies, išimk lauro lapelį ir čiobrelio šakelę, o sriubą sutrink, supilk grietinėlę, įberk žiupsnelį malto muskato, išmaišyk ir vėl statyk ant viryklės, kad sriuba pašiltų, bet neužvirtų.
Patiek paskanintą maltais baltaisiais pipirais ir dar trupučiu muskato riešuto.
P.S. gelsvą spalvą sriubai suteikė sviestas ir mano naudotas daržovių sultinys, kuriame esama kurkumos miltelių :)
Skanaus!
~~~
~ Recipe in English ~
~ cream of cauliflower soup ~ 30 g butter 1 onion, finely chopped 1 celery stalk, finely chopped 600 g cauliflowers, broken into florets 450 ml chicken or vegetable stock 350 ml milk 1 bay leaf 1 thyme sprig 125 ml single cream freshly grated nutmeg Melt the butter in a large saucepan. Add the onion and celery. Cook over low heat until the vegetables are softened but not browned. Add the cauliflower, stock, milk, bay leaf and thyme and bring to the boil. Cover the pan, reduce the heat and simmer for 15 minutes until the cauliflower is tender. Remove the bay leaf and thyme. Puree the soup until smooth in a blender or food processor. Add the cream and a pinch of grated nutmeg and reheat the soup without boiling. Serve seasoned with white pepper and grated nutmeg.
Bon appétit!
Šaltinis: Sarah Randell. The food of France
Anksčiau/Earlier: Kreminė cukinijų ir miežinių kruopų sriuba/ Creamy zucchini soup with barley Nepretenzinga svogūnų sriuba/ Onion soup