migdoliniai sausainėliai

Praėjo savaitė, atėjo laikas skelbti mažutėlaičio šventinio konkursėlio rezultatus :) Darsyk ačiū už visus komentarus, miela, kad jūsų tiek daug :) Visus norėčiau apdalinti dovanomis, deja, laimėtojas bus tik vienas. Kol kas tik vienas, nes dovanų, pažadu, bus dar ne viena ir ateityje :)

Taigi, šį sykį fortūna šypsojosi… Sigai! Miela Siga, sveikinu, ovacijos tau, ir labai lauksiu kontaktinių duomenų el. paštu [email protected]. Karališkasis Salos Paštas nekantraudamas laukia galimybės perduoti dovanėlę :)

~~~

Nuo dovanėlių keliauju link skanėstų. Šiuos migdolinius sausainėlius kepiau pagal itališkų amaretti receptą. Vis dėlto jų tikraisiais amaretti nedrįstu vadinti dėl vienos priežasties: neturėjau karčiųjų migdolų ekstrakto, naudojamo gaminant sausainėlius, todėl įlašinau Amaretto likerio. Svarbiausia taisyklė – nepadauginti miltų (sausainiai bus kieti) ir labai gerai išplakti baltymus. Miltus apskritai galima keisti vien smulkiau ar stambiau maltais migdolais. Aš visuomet palieku stambesnių riešutų gabalėlių – taip skaniau :)

Migdoliniai sausainėliai panašūs į šiuos kokosinukus – labai labai (labai labai!) skanūs ir minkštučiai. Neatsivalgomieji :)

~~~amaretti

~ migdoliniai sausainėliai ~

125 g migdolų

125 g + papildomi 75 g cukraus

3 šaukštai miltų

2 kiaušinių baltymai

šaukštelis migdolų ekstrakto arba Amaretto likerio

Migdolus suberk į puodelį, užpilk verdančiu vandeniu ir palaikyk jame maždaug minutę – odelė lengvai nusilups perbraukus pirštais.

Nuluptus migdolus suberk į maišytuvą, sutrink iki miltų ir sumaišyk su 125 g cukraus bei 3 šaukštais miltų.

Kiaušinio baltymus plak tol, kol ims putoti. Po truputį suberk 75 g cukraus ir suplak iki standumo.

Atsargiai įmaišyk maltų migdolų mišinį ir migdolų ekstraktą. Imk konditerinį švirkštą, sudėk baltymų mišinį ir išspausk maždaug 3 cm pločio sausainėlius (palikdamas nemažus tarpus) į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Jei konditerinio švirkšto neturi, puikiai tiks ir arbatinis šaukštelis.

Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių. Kepk apie 15-20 min., kol lengvai pagels. Ištraukęs iš orkaitės, kol dar šilti, nuimk nuo kepimo popieriaus – man visuomet prilimpa (prilimpa ir sudėti tik ant kepimo skardos :)

Sausainėlius saugok hermetiškuose indeliuose, kad nepritrauktų drėgmės.

~~~

Recipe in English

~ amaretti ~
125 g blanched almonds
125 g + 75 g caster sugar
3 tablespoons plain flour
2 egg whites
1 teaspoon almond extract
Preheat oven to 180 C.
Put the almonds in a food processor and grind to a fine powder. Mix with 125 g caster sugar and flour.
Whisk the egg whites in a bowl until soft peaks form. Add the 75 g of caster sugar a tablespoon at a time and beat until you have a
stiff mixture. Carefully fold in the almond mixture and the almond extract until just blended.
Spoon the mixture into a piping bag and pipe 3 cm-wide mounds, well spaced, onto a baking tray. Bake for 15-20 mins. until they are
a light brown. Store in an airtight container.

Enjoy!

Šaltinis: Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 264.

Anksčiau: Kokosiniai sausainiai (macaroons) 
Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Kai jau atsigausi, labai lauksiu žinutės į e. paštą su tiksliomis namučių, kuriuose apsigyvens formelės, koordinatėmis :)
    Kaip miela nudžiuginti žmogutį, ką :))

  2. 2
    Siga

    o shakes! sedziu, bet galvoju, kad reikia griut nuo kedes! nesitikejau. na ir savaites pradzia!!! – dazniau taip :)))))))
    ACIU!

  3. 3
    duonosirzaidimu

    Oi, miela malonu padėt ir nukreipt reikiama beigi skania linkme :)) Man jie irgi vieni patys skanūs, ir konservuoti, ir pačios virti. Tarsi riešutukai :)

  4. 4
    Jovita

    Che, trynius sunaudojau gamindama varškėčius, bet galvą dėl to sukau jau suvalgiusi paskutinį sausainį :) Turiu tau padėkoti dar ir už avinžirnius! Kažkur tarp senesnių įrašų radau juos paminėtus ir išbandžiau su makaronais. Šakės, koks geras daiktas, skanūs net be nieko!

  5. 5
    duonosirzaidimu

    Jovita, ką tu sakai! :)) Aš galų gale prisiruošiau – žinosiu, kur dar panaudot likusius kiaušinių trynius :) Žžiauriai skanūs sausainiai.

    Giedre, ačius :) Išmėgink, tikrai labai labai.

    Renata, ačiū tau :)

    Indre, šypt :)

    Ineta, aha, su ausyte :)) Laimėtoja tyli, skelbiu paiešką, negi teks traukt burtus dar sykį :))

  6. 10
    Jovita

    Nepatikėsi, bet aš juos jau iškepiau :D Neturėjau amareto, bet turėjau kažkokio kitokio likerio (kurio taip ir neparagavau, tik pauosčiau) ir didelį norą prailginti beatodairiškai besibaigiantį savaitgalį. Fantastiškai skanūs sausainukai!!!

Leave a Reply