crêpes ir apelsinai
Užmiegotom akim stovi minioj žmonių viena ranka laikydamasis geltono turėklo, kita tvirtai spausdamas knygą arba rytinį laikraštį, metro lekia tolyn, už langų tunelio tamsą keičia stočių šviesos;
stoja, veidai mainosi, kažkas snaudžia, kažkas niūniuoja, kažkas švilpauja, kažkas dažosi blakstienas ar lakuojasi nagus, kažkas migdo kūdikį, kažkas bučiuojasi ar tyliai šildo vienas kito delnus. O požemiuose aidi gitara brazdinamas senas geras To be with you, o pilvuke ima skraidyti drugeliai ir nugara bėgioti skruzdėliukai;
sulėtini žingsnį, įsiklausai, susižvalgai su nepažįstamaisiais, šypteli ir judi nešamas srovės labirintais ir eskalatoriais aukštyn, į saulę, į šviesą, į naują dieną.
Ir kasdien vis lengviau atsikvepi ir imi sau šnabždėti, kad viskas yra gerai, kad tas viskas pagaliau po truputį, po trupinėlį, po aguonos grūdelį ima tvarkytis ir dėliotis į reikiamas spalvotas gyvenimo dėžutes, stiklainiukus ir lėkštutes; spintutes ir lentynėles…
~~~
~ crêpes – prancūziški lietiniai ~
12 blynų:
250 g miltų
2 šaukštai cukraus
2 kiaušiniai
410 ml pieno
125 ml vandens
šaukštas* tirpinto sviesto
įdarui:
200 g mascarpone, natūralaus kreminio sūrio arba varškės
2 šaukštai medaus
šaukštas apelsinų žiedų vandens*
šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
padažui:
šaukštas sviesto
1-2 šaukštai cukraus
1/2 šaukštelio malto cinamono
nedidelis apelsinas (naudojau klementiną)
~~~
Dubenyje sumaišyk miltus su cukrumi.
Kiaušinius lengvai suplak šluotele, sumaišyk su pienu ir vandeniu, ir po truputį pilk į miltus nuolat maišydamas šaukštu, kad nesusidarytų gumulėliai. Įmaišyk tirpintą sviestą, dubenį pridenk ir palik šaldytuve 20 min.
Gilioje, nepridegančiu dugnu keptuvėje įkaitink šiek tiek aliejaus arba sviesto. Plonu sluoksniu pilk po samtelį tešlos. Kepk apie 30 sekundžių vieną pusę, kol blynas atšoks nuo keptuvės dugno ir lengvai pagels, atsargiai apversk ir apkepk kitą pusę. Blynus dėk į plačią lėkštę vieną ant kito ir, kol sunaudosi visą tešlą, pridenk folija, kad neatšaltų.
~~~
Įdarui sumaišyk mascarpone, kreminį sūrį arba varškę su medumi, apelsinų žiedų vandeniu ir tarkuota apelsino žievele.
Padažui puode nesvylančiu dugnu ištirpink sviestą su cukrumi, kol ims burbuliuoti. Suberk cinamoną ir sudėk apelsino skilteles. Maišydamas kaitink apie 5 min. ant nedidelės ugnies, kol apelsino skiltelės suminkštės. Tik jokiais būdais neragauk – nusideginsi! Nukelk nuo ugnies ir leisk šiek tiek atvėsti.
Kiekvieną blyną sutepk sūrio arba varškės įdaru, sulankstyk kaip nosinaitę ir patiek užpylęs padažu.
Man labai patiko. Labai labai (:
~~~
* nebūtinas * šaukštas sviesto lygus 14 g
Skanaus!
lašeli, visi mes pradedam, nereik kuklintis :) Linkiu tobulėt :) Nors ką ten, rašai labai jaukiai, gamini labai skaniai, man patinka, rimtai sakau.
rūtuliuk, ačius :)
Ramune, kaip smagu, kad užsukai :)
Asta, ačiūū :) Aš pati dėl savęs džiaugiuos, kad tos saulės vis daugiau ir daugiau :)
Ach, koks čia pavasaris! Mes šiandien pusryčiams kepėm crepes iš „sidabrinio šaukšto”. Tik aš neturėjau kantrybės palikti pusvalandžiui tešlos. Kam to reikia? Konstistencija pakinta? Vis tiek su abrikosų uogiene buvo dieviškai skanu. Kitą savaitgalį reiks pamėginti tavuosius :)
Taip, tikrai čia jauku ir saulėta… ir labai skanu, be visa kito :) Tikrai gražios nuotraukos, labai!
Ir dar – perskaičiau įžangą ir džiaugiuosi dėl tavęs :) Kad viskas yra gerai ir kas viskas randa savo spalvotąją dėžutę :))
labai graži įžanga ir nuotraukos :)
Skiriu šiam tinklaraščiui “Stilish blogger award”.
Smagu,kad aplankei;), nors kiek ir kukulinuos:), nes man iki tavęs dar toli gražu…
O talento rašyti ir gerų receptų tu tikrai turi.
Svajonių virtuvės dar neturiu, bet labai labai laukiu… ir noriu ten virti sriubas, kepti pyragus, mėgautis kava ir t.t. bet ką aš čia, juk pati viską perskaitei;)
Žiu, tikrai rojus :)
lašeli, na ne, knygos nerašysiu, neturiu siužeto ir talento :)) Geriau čia parašinėsiu :) Miela, kad užsuki ir skaitai :)
O svečiuos buvau, virtuvę naująją apžiūrėjau :) Jau įsirengėt?
Jurgita, tau ačius:) už komplimentą;). Ilgai galvojau tą vardą. Užsuk į svečius gal rasi ką saldaus, kaip ir pavadinimas;)
Su tavo iškalba, tau knygas reikėtų rašyti. Komplimentas tau:) Labai labai gražiai dėstai mintis- jaukiai, įdomiai,nuosekliai.
Sėkmės tau.
Ir aš šią savaitę lietiniai pradėjau. Su bananais ir nutella. Roooojus! ;)
Živile, labai tiksliai nupasakojai, būtent taip :)
Neringa, taip taip, ir pusryčiams, ir naktipiečiams :) Miltai baigės, kepčiau vėl :))
Joana, įtariu, kad gamybos procesas – ne iš paprasčiausių :)
laseli medaus, ačius :) Labai labai gražus tavo slapyvardis, saldus saldus :)
Beje, vandenį naudojau, nes smalsu buvo paragauti. Jei neturit, įtarkuokit apelsino žievelės ir tiek :) Tik nepilkit to Dr. Oetker apelsinų skonio esktrakto, ar kaip jie jį vadina.. Sugadinsit.
Labai skanios nuotraukos… labai, labai…skaaanios.
siaip joa, geros kokybes apelsinu ziedu vanduo nepigiai kainuoja, nes jam pagaminti reikia keliu tonu zaliavos;>
wow kaip skaniai atrodo! ielai suvalgyciau tokius naktipiecius :P
Kokie pažįstami rytai. rytai priverčiantys išsišiepti be jokios ypatingos progos. rytai tame pačiame mieste.
dar tik bandant susigyventi, atrasti save ir savo terpę…
bet kartu jaustis taip gerai, taip naminiškai. net negalvoti apie savo namus gimtuosius :)
oh crepes! juos galima tik mylėti..
aguonėle, kepk, pamiršk duonas, batonus ir čili, ir kepk :))
Ineta, kad man taip išeina, spalvotai ir saulėtai :)
Man čia keistos tos šypsenos kartais, žinai, eina koks dėdė, atsitrenkia, šypsena, sorry, o viduj, atrodo, burba lietuviškai ‘čiuožk iš kelio’, reik įprast dar :))
Sima, ačiū :)
Joana, ačiū už nuorodą :) Bet vis tiek keista, Londone pirkau tą vandenį už 90 p arba beveik 4 litus lietuviškus :) Gal koks padirbtas? :))
Karolina, matai, kai kam skiriasi, o kai kam – nea :)
Nepatinka, aš ne lietinis, kad visiems patikčiau :)
Kokie mes ispindeje, kad jau lietinius sugebam crepais vadinti. Atsijungiu, nepatikot….
Eik tu… :D aš irgi planavau, kepti crepes blynelius, nes man jie nuo lietinių skiriasi kaip diena ir naktis :) o taip pasiilgau, labai..
Mmmm..apelsinai..reiks pabandyti..
o siaip apelsinu ziedu vandens galima gauti cia: http://www.aromanatural.lt/hidrolatai/apelsinu-ziedu-hidrolatas.html
ir net desimt litu pigiau;>
Labai labai saulėtos nuotraukos, o dar crepes…juos be galo mėgstu :) Tiesiog norisi ištiesti ranką ir paragauti… puikioje įžangos sukurtoje nuotaikoje :)
Toks vaizdas, kad pas tave visuomet šviečia saulė:) ! Ir taip šilta, nepatikėčiau, kad dabar žiema:)
Net prisiminiau vasarą… pirmom dienom net keista buvo visa tai stebėt:D bet poto pripratau:) Man ten patinka dėl žmonių laisvumo ir šypsenų iš nepažįstamųjų (kad ir dažniausiai nenuoširdžios jos būna, bet patinka) :)))
viska dabar atiduociau jei tik viena crepuka gauciau… uzsideciau nutellos storai ir megauciuos… jetau kaip seniai ju bevalgius ir kaip dabar supratau (pamacius tokias nuotraukas) kad as ju pasiilgau!!!!!!!!!!!!
Cha, prajuokinai :)) Gal crepes suzette gaminsi? ;) Bet ša, nepasakok, lauksiu lauksiu vis tiek :)
Nuotraukos sako ačiū, o aš imu svajot apie apskritai savaitgalio pusryčius, et, dar dvi dienos…
Oi, jau buvau išsigandusi, kad vėl telepatija suveikė… :) Užanty laikau vieną krepų receptėlį, irgi su apelsinais, bet ufff.. (ranka perbraukiu per kaktą :) ), jis ne toks :) Palengvėjo, chi chi chi :)
Nuotraukos nuostabios. Ir įdaro idėja. Jau galvoju apie sekmadienio pusryčius… :)