~~~~ kreminė cukinijų ir miežinių kruopų sriuba ~
1 l daržovių sultinio
500 g cukinijų
vidutinis svogūnas
alyvuogių aliejaus
šaukštelis džiovintų raudonėlių
stiklinė miežinių kruopų
šaukštelis sviesto
100 ml grietinėlės (naudojau liesą, kavai)
pusė citrinos
druskos, jei prireiktų
Pirmiausia reikėtų išvirti miežinių kruopų košę. Tai daroma taip: į puodą supilamos 2 1/2 stiklinės vandens. Vanduo užverdamas, pasūdomas ir supilama stiklinė miežinių kruopų. Įmetama sviesto ir verdama, kassyk pamaišant, maždaug dešimt minučių arba kol sutirštėja (nors ant pakučio siūlo virti visas dvidešimt). Nuėmus nuo ugnies, puodą reikėtų pridengti dangčiu, kad dar keliolika minučių, kol bus gaminama sriuba, pabrinktų.
Moliniame puode – platesniame ir aukštesniame, įkaitinamas aliejus. Sudedami griežinėliais pjaustytas svogūnas ir kubeliais pjaustytos nuluptos cukinijos. Sėklas, jei jos minkštos, palieku. Tos kietos tai neskanios. Suberiami džiovinti raudonėliai, paimamas medinis šaukštas ir penkias minutes daržovės kepinamos pamaišant.
~~~
Tuomet daržovės užpilamos karštu sultiniu ir atidengtame puode verdamos 20 min.
Nuimtos nuo ugnies, daržovės pertrinamos iki košelės, puodas grąžinamas ant silpnos ugnies. Kruopščiai, kad nesusidarytų gumuliukai, įmaišoma miežinių kruopų košė ir paragaujama: jei mažoka druskos, pasūdoma. Tiesa, recepte siūloma įberti šiek tiek cukraus, bet patarimu nepasinaudojau.
Sriubą išpilsčius į lėkštes, įvarvinami keli lašai citrinos sulčių ir įpilami keli šaukštai grietinėlės.
Na labai skanu. Ne per tiršta, sakyčiau, subalansuota vaikams (nes kramtyt nereikia), senjorams (nes kramtyt nereikia) ir tiems, kurie taupo, sriuba. Dietos fanams tai ne, nes grietinėlė šitoj sriuboj būtina. Citrinos galima ir visai nenaudot, bet ji tokios uch rūgštelės suteikia! Tik nevarvinkit citrinos ir nepilkit grietinėlės į visą puodą – paminėsit mano žodį, surūgs per naktį.
Skanaus!
Šaltinis: Lucullian delights