visos jurgos mėgsta spurgas
Mokykloje klasiokams taisydavau lietuvių kalbos rašinėlius ir interpretacijas. Iš širdies dėliodavau kablelius ir nosines, lengva ranka braukydavau iš konteksto iškrintančius sakinius ir pasąmonės srauto vingius, padėdavau susitaikyti su donelaičiais, maironiais ir palangos juzėmis. O avansu ant baltos popierinės servetėlės manęs laukdavo apvalus aliejuje išmirkęs varškės rutuliukas su džemu. Daug džemo. Kas savaitę. Prasta iš manęs verslininkė – skrandžio reikalai visuomet užimdavo pirmaujančias pozicijas.
…skanios būdavo, tos spurgos. Didelės, riebios, beveik tobulai apvalios su mažais tamsiais apgamėliais ir dažniausiai braškiniu džemu – apgrauždavau iš visų pusių, viduriuką pasilikdama užsiskanavimui. Nesu tikra, ar mokyklos valgykloje jas kepdavo, ar parsiveždavo iš vietinės reikšmės kepyklos, tačiau mokyklinių senų gerų dienų skonis vis dar tupi kažkur ant liežuvio galiuko.
P.S. mieli klasiokai, jei suksite pro šalį ir aukščiau išdėstytos mintys pasirodys pažįstamos, žinokit: baigusi mokyklą taip ir nepriaugau nei pusantro kilogramo :) Ačiū už spurgas ir smagius laikus :)
~~~
~ lietuviškos varškės spurgos ~
1/2 kg varškės (naudojau 3×180 g)
50 g minkšto sviesto
3 kiaušiniai
10 šaukštų miltų
nubrauktas šaukštelis sodos
5 šaukštai cukraus
šaukštas vanilinio cukraus
rapsų ar panašaus aliejaus spurgoms virti
Sviestą sutrink su cukrumi, pastoviai maišydamas įmušk kiaušinius, sudėk varškę, suberk vanilinį ir paprastą cukrų, sodą, miltus ir išsuk iki vientisos masės.
Tarp delnų suformuok rutuliukus, juos išdėliok ant lengvai miltais pabarstytos lentelės. Jei tešla pasirodys pernelyg lipni, delnus pabarstyk miltais.
Virk įkaitintame aliejuje, kol visos dailiai apskrus.
Ištrauktas nusausink ir apibarstyk cukraus pudra.
~~~
Tikrų tikriausios lietuviškos varškės spurgos. Puikios ir be džemo, bet būtinai su debesimi cukraus pudros.
~ itališkos spurgos su ricotta ir medumi ~
500 g ricotta sūrio
4 kiaušiniai
stiklinė miltų
pusės apelsino smulkiai tarkuota žievelė
3 šaukštai medaus į tešlą ir papildomai medaus spurgoms apipilti
50 g minkšto sviesto
augalinio arba rapsų aliejaus spurgoms virti
Ricotta išsuk plaktuvu, po vieną plakdamas įmušk kiaušinius, įplak sviestą, po truputį įmaišyk miltus, apelsino žievelę ir medų.
Įkaitink aliejų. Pasemk šaukštu tešlos, ją įleisk į aliejų, lengvai pastumdamas antru šaukštu.
Virk, kol iš visų pusių apskrus.
Nusausink ir dar šiltas apipilk medumi. Itališkos spurgos valgomos neatvėsusios – nedelsk :)
~~~
Lengvučiai netobulos formos debesėliai. Originalų receptą valgytojų daugumos prašymu patobulinau į tešlą įmaišiusi medaus – sakė, saldumas pačioj spurgoj būtinas. Kita vertus ir mano subjektyvia nuomone, jis užgožia apelsino žievelės skonį ir aromatą, o saldumo pakanka užpylus spurgas medaus upeliu… Jūsų teisė rinktis.
Skanaus and Enjoy!
Šaltiniai: Food and Travel, October 2009 ir Lietuvių valgiai.
Patricia, they really are, thanks :)
Looks fantastic, great for a summer dessert outdoors.
Regards,
Patricia Turo
Asta, mane visad atmaitint stengdavos (ir tebesistengia Kai Kas), kad kaulai nebarškėtų :)) Deja, istorija parodė, kad prieš vėją ir genus nepapūsi :))
StoneJam, ačiū, kad užsukai :)
Kaip smagu buvo netikėtai Tastespotting’e rasti nuorodą į lietuviškas spurgytes :)
Labai mielas ir skanus puslapis.
O kas gi spurgų nemėgsta? Astos tai tikrai mėgsta, užtikrinu :)) Pagal vaizdelį aš irgi rinkčiaus senas geras lietuviškas, ale ir tų anų labai įdomu paragauti būtų.
Tik, ech, kad ir aš galėčiau pasigirti saviems klasiokams tokiu pačiu P.S.’u :D
Thanks, Sara :)
These look so delicious!!
Skanesnės (man) lietuviškos :) Antros blizga ne nuo riebalų – medaus :) Riebalų pritraukė tikrai ne daugiau nei lietuviškos, nusausini ir ok.
Itališkos visai kitokios: švelnesnės, minkštesnės ir pamirkusios meduje labai gero skonio.
Tik šį sykį lieku ištikima varškinėms – kaip ir daugeliui primena vaikystę :)
looks delicious! ir trb tiesa apie tas spurgas ir jurgas :D tik kad tenka atsisakyt ir „palaikyt kūno formas”..
o kuriuos skanesnes, a? man atr, tos su rikota prisigerė per daug riebalų.. o tos lietuviškos tikras skanumėlis-dar dbr atsimenu vaikystės močiutės kaime kepamas spurgytes, daug spurgų! tobuli laikai buvo :)