virtiniai su špinatais ir ricotta pomidorų bei bazilikų padaže

Iš esmės esu optimistė.

Žinau, jog jei šiandien lyja, rytoj (gerai jau, poryt arba po savaitės) švies saulė. Jei atėjo ruduo ir pirmą spalio dieną prisnigo, džiaugiuosi, nes po kelių mėnesių – Kalėdos. Jei šiandien ketvirtadienis, žinau, kad tik viena diena liko iki savaitgalio, nes juk ketvirtadienis nebeskaičiuojamas, ne ne, jokiais būdais!! Nors neturiu nuosavo ir paskolomis apkaišyto buto ar namo, bet gyvenu su mylimu žmogumi. Kuris kartais užknisa, bet ei, juk tai gyvenimo įvairovė! Neturiu brangaus fotoaparato ir nežinau, koks yra geras objektyvas, bet juk kada nors sužinosiu! O kol kas džiaugiuosi kiekviena nuotrauka ir nuotrauka bei įrašu sukurta mažyte istorija. Kai perskaitau gražų komentarą, nuoširdžiai džiaugiuosi. Kai perskaitau prastą – susinervinu :) O ką, erzinasi ir optimistai, o kaipgi :)) Tik  žinau, kad tokį štai visad turiu galimybę optimistiškai ištrinti, hahaha :)) Stengiuosi matyti puspilnę stiklinę laimės, o ne pustuštę. Nes, kai nuo optimistinių minčių apsunkę akiniai pakimba ant nosies, gyventi… lengviau? Paprasčiau? Šviesiau – faktas :) Rimtai, o jūs pabandykit.

Vakar interneto platybėse perskaičiau:

‘Myliu gyvenimą – jame yra, ką veikti“.

– Tiksliai, pagalvojau.

Štai šiandien po miestą ir jo apylinkes, vaikystės vietas malsimės dviračiais. Įsidėsiu eilinę mėlynę ir savaitę negalėsiu džiaugtis plazdančiomis suknelėmis. Bet juk mėlynės tokie žavūs atspalviai! Griūsim į žolę ir sukirsim lengvus priešpiečius. Įsikąsiu smilgą ir ganysiu debesis. Greičiausiai užklups škvalas (žadėjo!), bet tai niekis, trys lašai lietaus dar niekam nepakenkė :) Tada, beveik nejausdami kojų, užminsim į Ukmergės kalną ir aš (nes Jis negamina) ruošiu jau turbūt pavakarius. Tada žiūrėsim filmą ir galbūt susibarsim dėl paskutinio skanėsto gabalėlio. Bet ei, kas drįs prieštarauti, jog tai – niekam tikęs veikimas? ;)

Štai malfatti itališkai – blogai pagaminti. Pesimistiškai, sakot? Italas, užsisvajojęs apie priešais lange parimusią Lučiją ir pamiršęs, ką buvo pasiruošęs gamint, pagalvojo: mamma mia, būčiau sudėjęs į tešlos vokelį, pavadinčiau ravioliais, o dabar va pliki nuogi špinatai su sūriu, išvirti karštam vandeny… Tebūnie malfatti, aleliuja.

Siūlau pasirašyti oficialią peticiją ir šių skanumynų vardą pakeisti bent jau į belfatti arba gražiai (skaniai!) pagaminti. Kodėl? Išmėginkite :)

~~~

~ itališki virtiniai pomidorų ir bazilikų padaže su špinatais ir ricotta (malfatti) ~

šaukštas sviesto

maža svogūno galvutė

100 g šviežių špinatų

žiupsnelis malto muskato riešuto

250 g ricotta sūrio

50 g smulkiai tarkuoto Džiugo

vienas kiaušinis ir vienas trynys

maždaug 1/2 stiklinės miltų

padažui:

3 česnako skiltelės

mažytis džiovintas čili pipiriukas arba 1/4 šaukštelio aitriosios paprikos

400 g skardinė konservuotų luptų pomidorų

5-6 švieži bazilikų lapeliai (ir papildomai – papuošti)

šaukštas alyvuogių aliejaus

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

~~~

~~~

Keptuvėje ištirpink sviestą.

Sudėk labai smulkiai supjaustytą svogūną, kelias minutes pakepink, tuomet sudėk nuplautus ir labai gerai nusausintus špinatų lapus. Lengvai pasūdyk, pabarstyk pipirais, muskato riešutu ir patroškink 5 min., kol sukris. Nukelk nuo ugnies, perdėk į sietelį, nuspausk visą skystį (jo neišpilk) ir špinatus smulkiai supjaustyk.

Dubenyje sumaišyk ricotta, Džiugą, įmušk kiaušinį ir papildomą trynį, išmaišyk. Sudėk supjaustytus špinatus ir jų skystį, jei reikia, pasūdyk, pabarstyk pipirais ir po truputį maišydamas berk miltus. Svarbiausia jų nepadaugint, antraip virtiniai bus kieti ir velsis burnoje. Man pakanka 1/2 stiklinės miltų.

~~~

~~~

Dviem karštame vandenyje sudrėkintais šaukštais formuok virtinius ir dėk juos ant miltais pabarstytos lėkštės. Kai baigsi, visus pabarstyk trupučiu miltų ir padėk į šaldytuvą valandai arba kelioms.

Virk dideliame puode įkaitintame pasūdytame vandenyje, kol iškils, tuomet po maždaug dviejų minučių išgriebk kiaurasamčiu.

Pomidorų ir bazilikų padažui keptuvėje įkaitink aliejų, jame pakepink smulkintą česnaką ir čili pipiriuką, supilk pomidorus, įberk druskos, pipirų ir patroškink ant nedidelės ugnies 10 min. Baigdamas troškinti sudėk smulkintus baziliko lapelius, išmaišyk ir nukelk nuo ugnies.

Patiek gilioje lėkštėje įpylęs padažo ir išdėliojęs virtinius, puošk likusiu baziliku.

~~~

Virtinių gamyba panaši į gniocchi, vis dėlto malfatti – žymiai lengvesni, oriniai, nes gamybai naudojama visai mažai miltų. Pavyko fantastiškai. Labai lengvos, puikaus skonio pagalvėlės, panirusios pomidorų ir bazilikų padaže. Vis dėlto, tikiu, ne prasčiau būtų patiekti su šlakeliu tirpinto sviesto ir tarkuotu Džiugu arba dar lietuviškiau – grietine, tik bus nebe taip vaizdinga ;)

~~~

~~~

Buon appetito!

Pagal Cooking your dream

Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 3
    duonosirzaidimu

    Ruta, ačiū, kad užsuki :) Sėkmės kuriant savąjį!

    Sarka, thank you for stopping by and for your looovely photos. I’m not as good as you at all :))

    Violeta, baik tu, man vienas prasčiausių, saying the truth :) Dažnai taip būna: parašau, paskelbiu, o po to taip mielai trinčiau lauk…

    Vilma, nevaryk Dievo į medį dėl šitų telepatinių sutapimų :) Skelbk tik, kokis skirtumas, kaip tik va nueisiu pakomentuot, kad ir aš valgiau, kad ir man patiko ir smarkiai rekomenduojuu :))

  2. 4
    Vilma

    Aš greitai nebeturėsiu ką dėti į savo blog’ą… Gaminau šį patiekalą, bet, kadangi nuotrauka ne itin man patinka, delsiau su publikavimu. Ir šaukštai po pietų! :) Kituose bloguose irgi jau esu aplenkta su tais pačiais, ką gaminau, patiekalais. Reikia tyliau galvoti. :)

  3. 8
    duonosirzaidimu

    egidija, :)) Gal grožio ir nedaug, bet skonio – tai tiksliai :)

    Viktorija, mano fotoaparatas kadaise gal ir buvo iš tų, bent jau savo klasėje, vienas geresnių, bet nei objektyvo neturi kažkokio mandro, o jokio naujo iš esmės jam ir nebepritaikysi, tektų žvalgytis visai naujo fotiko su kitomis galimybėmis :) Ačiū už gražius žodžius :)

  4. 9
    Viktorija

    Nors ir sakai, kad neturi brangaus fotoaparato, tavo nuotraukos kaip visada spalvingos ir džiuginančios akį :) Smagu būti optimistu, taip ir toliau :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *