Kažkada vaikystėje, kurią leidau jau besibaigiančio sovietmečio laikais, kuomet sviestą sverdavo ir vyniodavo į sviestinį popierių, grietinei į parduotuvę nešdavausi stiklainiuką, populiariausios buvo trys duonos rūšys: Kauno, Palangos ir Forminė, o silkę pardavinėdavo tokiose apvaliose skardinėse, panašiose į tas, kuriose laikomos vaizdo juostos, duonos skyriuje greta riestainių ir bandelių su varške galima buvo rasti sausainių brūkšnelis pyragėlių, vardu roksai. Mamos mėgstamiausi jie buvo, su arbata dažnai kapojami.
Vėliau, po gerų dvidešimties metų, kolegės buvau pavaišinta sausainiais, skambiai pavadintais sveikuoliai. Jau kad patiko, tai patiko. Manding, su roksais jie bemaž giminės (bent jau pagal formą :), tik pastaruosius gaminant naudojama žymiai daugiau miltų ir visai nenaudojama avižinių dribsnių. Roksams eilė dar ateis, kol kas virtuvėlėje – sveikuoliai. Julės penktojoj kepykloj mačiau keptus su aliejumi – dar sveikuoliškiau. Bandysiu (linkt).
Mano žmogus, vos paragavęs, pilna burna kad sušuks: juk čia sveikuoliai, jeeeee! Priėmiau kaip komplimentą. Vyrs sako, vyrs žino :)
~~~
~ sveikuoliai ~
200 g kambario temperatūros sviesto
stiklinė cukraus
2 kiaušiniai
3 stiklinės avižinių dribsnių
stiklinė arba po nedidelę saujelę smulkiai pjaustytų džiovintų vaisių (imbiero cukruje, persikų, braškių, etc.), smulkintų riešutų (naudojau migdolus)
50 g miltų
1. Sviestą sumaišyk su cukrumi, įmušk kiaušinius, supilk su miltais sumaišytus avižinius dribsnius, suberk smulkintus riešutus ir džiovintus vaisius. Masę kaip reikiant išsuk.
2. Formuok sausainius, dėk į popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepk 15-20 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
~~~
Skanaus!
Šaltinis: Virtuvės paslaptys