galette des rois

Pirmą sykį prancūziško Trijų karalių pyrago su migdoliniu įdaru paragavau gal prieš ketverius metus – pirkau jį prancūziškoj kepykloj sūnui. Nuo tada jis tapo kasmetine mūsų tradicija ir jau antrus metus jį kepu pati. Labai paprasta ir skanu.

Prancūzai pyrage įkepa pupą arba keraminę figūrėlę – ją radęs gali didžiuotis vienam vakarui virtęs karaliumi. Šį sykį galette des rois įkepiau tiesiog migdolą – pyrago ragaus ir mažiausioji smaližė, saugumo sumetimais, kaip sakoma.

Ir nors paprastai kepamas vienas didelis pyragas, iškepiau keturis mažesnius – sluoksniuotos tešlos greta esančioje parduotuvėje radau tik lapeliais. Jei mėginsite, galite nusipirkti vieną (arba dvi) vientisas tešlas, išpjaukite du 20 cm skersmens apskritimus ir kepkite maždaug 30 min.

Patarimas. Kad tešlos viršus nesutrūkinėtų, prieš kepdami padarykite kelias mažas skylutes. Ir labai tvirtai užspauskite kraštelius :) Prieš tai pasistenkite išspausti iš pyragėlių kuo daugiau oro. Aš to nepadariau :)

Šįkart dalinuosi tradicine pyrago versija, su frangipane – maltų migdolų, kiaušinių, sviesto ir cukraus įdaru.

RECEPTAS

4 lapeliai sluoksniuotos tešlos (arba vienas didelis lakštas)

75 g minkšto sviesto

100 g cukraus

2 kiaušiniai

130 g maltų migdolų

šlakelis brendžio ar konjako (pagal poreikį :)

1 trynys ir šlakelis pieno pyragui aptepti

1. Tešlą atitirpink šaldytuve.

2. Sviestą išsuk su cukrumi, kol šis ištirps. Įmušk ir įplak kiaušinius įmaišyk migdolus, brendį. Dubenį uždenk, statyk į šaldytuvą 30 min.

3. Trynį sumaišyk su pienu.

4. Iš tešlos (gali ją švelniai patampyti rankomis) išpjauk aštuonis 12 cm skersmens apskritimus. Sudėk juos į kepimo formą ant kepimo popieriaus.

5. Padalink įdarą ant keturių apskritimų, kraštelius palik laisvus – juos patepk trynio ir pieno plakiniu. Nepamiršk įdėti pupos, migdolo ar figūrėlės :)

6. Uždėk likusius keturis apskritimus, švelniai prispausk pirštais, išleisdamas kuo daugiau oro. Kraštus sutvirtink prispausdamas šakute.

7. Viršų aptepk tryniu, dėk į šaldytuvą 40 min.

8. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

9. Pyragus trauk iš šaldytuvo, darsyk aptepk tryniu ir bukąja peilio puse subraižyk ornamentus. Padaryk po kelias skylutes orui išeiti.

10. Kepk apie 20-25 min. arba kol dailiai parus.

Draugaukime ir instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *