pyragas su obuoliais, vištiena ir pelėsiniu sūriu

Per savo bloginimo dešimtmetį buvau sulaukusi daugybės bendradarbiavimo pasiūlymų. Be abejo, daugelis jų buvo barterio principu. Tada man, žaliai, tai atrodė unikali galimybė: mane pastebėjo, mane kažkur paminės (!), gausiu daugiau sekėjų! Ilgainiui supratau, kad dirbu ir kruopščiai, ir atsakingai, ir dar myliu pinigus. Kas nemylit? Kai gali iš savo mėgstamos veiklos uždirbt, sakyčiau, sveikintinas dalykas. Pamažu ėmė rastis ir tokių klientų. Tik 9 iš 10 būna iš kosmoso. Atsiranda, tave skambiai pavadina būsima tokio ir tokio produkto ambasadore (prunkšt), aiškių sąlygų nenusako, leidžia „daryt kaip darot bloge”, klausia kainos. Pasakai, susitari, startuoji. O ėmus dirbti ir rodyti rezultatą, paaiškėja, kad jie visai ne to norėjo! Tada sėdi ir prakaituoji (ir dar įveli draugus) fotošopu trindamas servetėles ir daržoves. Gaišti laiką, o ir nervai ne geležiniai, tad sutarta pinigų suma pasirodo gerokai per maža.

Dabar visus potencialius klientus kamantinėju prieš įsivertindama. Spėkit, kas nutinka. Taip, 9 iš 10 apskritai pradingsta! Nes jiems – tiems, kurie kreipiasi į (maisto) blogerius, paprastai reikia žmogaus, kuris daro pigiai, gerai, neklausinėdamas ir prisiima visą kaltę, kai nekompetentingiems projektų vadovams ima degti subinės. Ačiū, ne ten pataikėt. O ir šiaip – užknisot juodai.

Bet šįsyk – apie gerąsias patirtis. Šis receptas iš mano knygos (kiek žinau, visas 15 tūkst. tiražas išparduotas), kurios pasirodymas, beje, irgi nebuvo laurų lapais klotas. Parašyti knygą – nuo idėjos formuluotės iki tekstų ir vizualizacijos – didelis darbas, antrą kartą jam nesiryžčiau. Ambicijų rašyti dėl rašymo niekada neturėjau, nors pasiūlymų ir esu sulaukusi. Rašyti tik sau (ir saujelei skaitytojų, nes nemaža dalis nubyrėjo dėl itin retų postų laikotarpio – mano atsiprašymai, gyvenimas ne vien slėniai ir lygumos), tiesa, irgi tam tikra grafomanijos apraiška, visgi žiauriai gera čia, bloge, jaustis kaip namuos – nusispyrus šlepetes, susitaršiusiais plaukais ir be jokių kaukių.

O dabar – prie pyrago. Jis – tiesiai iš knygos viršelio, nes to absoliučiai vertas. Mat nors jie, obuolių pyragai, dažniausiai kepami desertui, šis atveria visai kitą skonių pasaulį. Obuoliai, vištiena, šalavijai, pelėsinis sūris ir spanguolės dera eina sau, kaip gerai.

Šiam kvapniam ir rudeniškam pyragui tinka ir kietesni, ir minkštesni obuoliai. Pastarieji kepdami sukris, o pyragas pavyks sultingas ir dar gardesnis. Man pyragas skaniausias su saldesniais obuoliais – juk pikantiško ir saldaus dermė neretai būna itin žavi.

Skaniausias šiltas. Aš valgau be jokių priedų – nieko čia daugiau netrūksta.

R E C E P T A S

PYRAGAS SU OBUOLIAIS, VIŠTIENA IR PELĖSINIU SŪRIU

4-6 porcijos

tešlai:

220 g speltų miltų

1 šaukštelis džiovintų šalavijų

1 šaukštelis druskos

dosnus žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų

100 g šalto sviesto

1 kiaušinis

50 ml šalto vandens

įdarui:

1 šaukštas aliejaus

1 svogūnas

300 g vištų krūtinėlių

1 šaukštas džiovintų spanguolių

½ šaukštelio džiovintų šalavijų

1 šaukštelis druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

2 nedideli obuoliai

30 g mėlynojo pelėsio sūrio

Dubenyje miltus sumaišyk su šalavijais, druska ir pipirais. Sudėk kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais su miltais trink, kol gausi trupinius. Supilk išplaktą kiaušinį ir vandenį. Išmaišyk šaukštu ir suminkyk tešlą. Ją įsuk į maistinę plėvelę ir 10 minučių padėk į šaldymo kamerą.

Keptuvėje įkaitink aliejų. Sudėk smulkiai pjaustytą svogūną ir kepk kelias minutes. Sudėk nedideliais gabalėliais supjaustytas krūtinėles, suberk šalavijus, spanguoles, pasūdyk, pagardink pipirais. Retsykiais pamaišydamas kepk apie 5 minutes, kol vištiena apkeps.

Obuolius nulupk, išpjauk sėklalizdžius ir supjaustyk plonomis riekelėmis.

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Atgnybk tris ketvirtadalius tešlos ir iškočiok į apskritimą. Įtiesk jį į 20 cm skersmens ir 4 cm gylio kepimo indą. Ant dugno sudėkim pusę obuolių skiltelių, pabarstyk puse sūrio, sudėk visą vištieną. Ant jos sudėk likusius obuolius ir pabarstyk likusiu sūru.

Likusią tešlą plonai iškočiok ir supjaustyk juostelėmis. Sudėk ant tešlos suformuodamas groteles. Jei tingi, tešlą iškočiok į apskritimą, uždėk ant įdaro, tvirtai prispausk kraštelius ir peilio galiuku įpjauk paviršių.

Pyrago paviršių sutepk pienu arba kiaušinio plakiniu.

Kepk 20 minučių. Tuomet karštį sumažink iki 160 laipsnių, pyrago paviršių pridenk kepimo folijos lakštu ir kepk dar apie 20 minučių.

Patiek šiltą.

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *