šafraninis rizotas

Lietaus už lango ir apniukusio dangaus nepastebėti neįmanoma. Ar jau ruduo? Gal dar ne. Bet jei jūs, kaip ir aš, vasarą neskaitot knygų – šį malonumą atidedat lietingoms dienoms ir rudeniui, atsiverskit Jan Moran Vyndarius. Man atrodo, kad knyga skirta labiau joms nei jiems, ir labiau toms, kurios neabejingos meilės istorijoms, Italijai ir vynui. Trys sudedamosios – viena didelė win win kombinacija. Kalifornijos vynuogynai vs. Toskanos karštis, vyno degustacijos, dalyvavimas parodose, vynmedžių auginimo ypatumai, – akiratį praplėsti ir šį tą naujo sužinoti verčiant knygos puslapius galima. Ko dar reikia? Taurės lengvo baltojo arba daugiau kūno turinčio raudonojo primitivo.

Knyga ir vynas lai būna desertai. Juk vėsesnėmis dienomis gaminti norisi šiek tiek sočiau. Kol kas ne troškinius ir ne karius, ne jaukius pyragus ar karštus šokoladus. Rizotus. Jei kada esate jį gaminę, puikiai žinote, kad stebuklų čia jokių nėra – viskas paprasta. Nes tokia yra ir visa itališka virtuvė. Iš esmės rizotas – tai ryžiai, virti sultinyje. Tad šis – itin svarbus. Tebūnie natūralus iš parduotuvės, tik ne suspaustas į kubelius. Geriausia – naminis, jei tik laikas jūsų pusėje. Vienas žmogus sako, kad paprasta jį išvirti iš vištų sparnelių, ir negaliu juo netikėti. Toliau – ryžiai. Nors Carnaroli rūšis rizotui suteikia ypatingo kremiškumo ir yra itin vertinama šefų, man patinka Arborio. Juose šiek tiek mažiau krakmolo (šis elementas itin svarbus geram rizotui paruošti – niekada ryžių neplaukite prieš versdami į keptuvę!), todėl itin svarbu sekti virimo laiką, kad patiekalas nevirstų koše. Toliau – sūris. Kietasis, puskietis, maskarponė… Ir, žinoma, vynas. Raudonasis ir baltasis suteiks skirtingos spalvos ir skonio rizotui. Aš renkuosi baltąjį sausą arba pusiau sausą.

Paskutinis dalykas. Rizotas privalo būti suvalgytas tuojau pat. Jokių šildymų!

Šis receptas – žirneliais nubarstyta rizotų šeimos klasika: šafraninis rizotas, arba risotto alla milanese.

~ šafraninis rizotas ~

750 ml vištienos sultinio

1 šaukštelis šafrano

gabalėlis sviesto

1 svogūnas

1 česnako skiltelė

190 g Arborio ryžių

125 ml baltojo vyno

saujelė žirnelių

50 g tarkuoto kietojo sūrio

žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų

Sultinį pašildyk. Suberk šafraną ir palik 10 minučių.

Prikaistuvyje nesvylančiu dugnu ištirpink sviestą. Sudėk smulkintą svogūną ir česnaką. Pakepk 5 minutes, kol suminkštės.

Suberk ryžius ir maišydamas pakepink kelias minutes.

Supilk vyną ir virk, kol jis nugaruos.

Po samtį pilk sultinį ir nuolat maišyk, kol ryžiai jį sugers ir suminkštės.

Baigdamas virti, suberk žirnelius ir sūrį. Pagardink pipirais.

Patiek tuojau pat.

Save

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *