paris-brest. saldžiai ir prancūziškai

Paris-Brest – dieviško skonio plikytos tešlos karūna su burnoje tirpstančiu riešutiniu kremu. Mėgstate eklerus? Tuomet neatsispirsite ir Paris-Brest. Sakoma, kad šio pyrago istorijos kūrėjas – konditeris Louis Durand. Esą 1910 m. Paryžiaus pakraštyje, Maisons-Laffitte, buvo iškeptas pirmasis Paris-Brest, kurio apvali forma simbolizavusi ratą, mat pyragas buvo skirtas atminti istorines Paryžius-Brestas-Paryžius dviračių lenktynes. Senoji šeimos kepykla vis dar gyvuoja, saugodama originaliojo pyrago recepto paslaptį. Kita istorija pasakoja, kad pyragas buvo skirtas lenktynių nugalėtojui ir simbolizavo laurų lapų vainiką. Kaip būta iš tiesų – nesutaria ir patys prancūzai. Aišku viena – dabar Paris-Brest galima paragauti visoje Prancūzijoje. Arba išsikepti namuose.

Jei baiminies sudėtingai skambančio Paris-Brest pagaminimo būdo, skubu nuraminti – jis yra visai paprastas. Atmink, kad visos sudedamosios dalys turi būti kambario temperatūros. Riestę iškepti ir kremą pagaminti galima iš vakaro, kad spėtų atvėsti. Kitą dieną teliks ją pertepti kremu ir atvėsinti. Iš anksto perspėju – teks ugdyti valią, kad šaukšteliais neiškabintum viso kremo arba riešutų praline!

Turiu prisipažinti: Paris-Brest buvau nutarusi fotografuoti žurnalo viršeliui dar jo nė neparagavusi. Dar daugiau – turėjau tik viziją. Skonio ir būsimo vaizdo. Rizikavau, tiesą pasakius. Nes viršelyje, be abejo, turėtų kabėti skaniausias žurnalo desertas. O jei jis dar ir gražus – dviguba sėkmė! Tad giliai širdyje buvau tikra, kad Paris-Brest viršelio vertas. Šaukštelis riešutų praline neleido suabejoti, koks nepakartojamas galutinis rezultatas laukia!

Kad jau taip, imkit dar vieną tiesą – dar visai neseniai nemokėjau tinkamai paruošti plikytos tešlos. Tiesiog nepavykdavo ir negalėdavau suprasti, ką darau blogai. Tuomet į pagalbą atėjo Miglė. Po eilinio fail‘o net ir naudodajantis jos receptu ir patarimais, buvau galutinai nuleidusi rankas. Ir tada, kai ėmiau ruošti žurnalo prancūzišką numerį, supratau: dabar arba niekada. Nes prancūziškas numeris netektų dalies prancūziškumo be plikytos tešlos desertų. Bent jau aš taip manau. Tad Miglės patarimus perskaičiau dar kartą. Dar kartą pabandžiau. Nusivariau rankas besukdama tešlą. Kruopščiai skaičiavau laiką įplakdama kiaušinius. Susiradau konditerinį švirkštą. Ir pirmieji plikytos tešlos pyragaičiai pavyko tobuli!

Jei nemoki ir tu – atsiversk žurnalo 108 psl., kuriame Miglė juodu ant balto surašė tobulų plikytų pyragaičių paslaptis. Negali nepavykti, pažadu.

O aš ir vėl kepsiu Paris-Brest jau visai greit – Velykoms. Nes neįsivaizduoju puikesnio deserto. Ir taip, jis labai nuodėmingas. Bet per šventes atleistina, tiesa?

~ paris-brest ~

20 cm skersmens riestė

plikytai tešlai:

250 ml pieno
60 g sviesto
120 g miltų
2 šaukštai cukraus
3 vidutinio dydžio kiaušiniai

1 kiaušinis pyragui aptepti
2 šaukštai migdolų plokštelių

riešutų masei praline:

20 g cukraus
60 ml vandens
90 g migdolų be odelių
60 g lazdynų riešutų be odelių

kremui:

5 kiaušinių tryniai
80 g cukraus
40 g miltų
60 g praline masės
350 ml pieno
1 1/2 šaukštelio tirpios kavos miltelių
150 g minkšto sviesto

Plikyta tešla.

Pieną supilk į prikaistuvį. Sudėk kubeliais pjaustytą sviestą ir kaitink, kol sviestas ištirps, o pienas bus beveik užviręs – į paviršių ims kilti pavieniai burbuliukai. Prikaistuvį nukelk nuo ugnies, suberk ir įmaišyk miltus ir cukrų. Grąžink prikaistuvį ant ugnies ir mediniu šaukštu suk tešlą, kol ji atkibs nuo prikaistuvio kraštų. Svarbu tešlą kuo labiau išdžiovinti. Maišyk apie 4-5 minutes.

Prikaistuvį nukelk nuo ugnies ir palik tešlą atvėsti 5 minutes.

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi. Ant jo nubrėžk 20 cm skersmens apskritimą.

Į atvėsusią tešlą įmušk po vieną kiaušinį ir elektriniu plaktuvu plak, kol kiaušinis visiškai įsimaišys į tešlą. Iš viso plak apie 8 minutes. Tešla turi būti glotni ir pakankamai tiršta. Konditeriniu švirkštu į skardą aplink apskritimą išspausk vieną tešlos sluoksnį. Iš vidinės pusės išspausk dar 2 sluoksnius. Tuomet virš jų išspausk 3 sluoksnius arba tiek, kol sunaudosi visą tešlą. Apskritimą patepk plaktu kiaušiniu ir apibarstyk migdolų plokštelėmis.

Kepk 15 minučių, tuomet karštį sumažink iki 160 laipsnių ir kepk dar maždaug 20-25 minutes. Tuomet orkaitę išjunk, dureles praverk ir riestę palik visiškai atvėsti.
PASTABA. Merginos, mėginusios receptą, komentaruose siūlo kepti ilgiau, 40-45 min. Galbūt pati suklydau dėl laiko, dabar jau nebegaliu pasakyti, bet pamėginkite ir jūs kepimo laiką ilginti.

 

Praline.

Kepimo skardą padenk folija, patepk aliejumi ir suberk riešutus. Vandenį ir cukrų supilk į metalinį dubenėlį ir ant lėtos ugnies kaitink, kol skystis įgaus karamelės spalvą.Nedelsdamas užpilk karamele riešutus ir palik visiškai atvėsti. Atvėsusius riešutus su karamele sumalk į trupinius. Praline pavyks pagaminti šiek tiek daugiau, nei prireiks receptui.

Kremas.
Puode pašildyk iki virimo pieną, suberk kavos miltelius ir ištirpink. Nukelk nuo ugnies. Kremui trynius išplak su cukrumi iki purumo. Suberk ir kruopščiai įplak miltus. Lėtai, nuolat maišydamas, supilk pieną. Puodą statyk ant lėtos ugnies ir nuolat maišydamas kaitink, kol kremas sutirštės. Nukelk nuo ugnies ir palik visiškai atvėsti. Tuomet plaktuvu įmaišyk minkštą sviestą ir praline masę.

Riestę perpjauk išilgai į dvi lygias dalis. Kremą sudėk į konditerinį švirkštą ir kremu padenk apatinę riestės dalį. Uždėk viršutinę ir švelniai paspausk.

Paris-Brest atvėsink šaldytuve. Nupudruok cukraus pudra.

{ Receptas iš Duonos ir žaidimų 2015 Nr. 2 / 90 psl. }

Pavasaris

Save

Pasidalinkite:

7 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Ligita, atsiprašau, kad tik dabar atsakau į komentarą – labai seniai čia nesilankiau…

    Ačiū už patarimus ir tobulinimus :)
    Atvirai pasakius, jau nebepamenu, kokioje tiksliai temperatūroje jį kepiau… Tik man abu (ar tris, nežinau, kiek kartų kepiau) kartus tikrai buvo iškepęs…
    Galbūt išties suklydau dėl laiko.

    Manau, parašysiu pastabą ir recepte.
    Ačiū dar kartą!

  2. 2
    Ligita

    Sveiki dar karta :) kadangi tiesiog uzsikepiau iskepti ta nuostabu deserta, as belaukdama atsakymo is jusu pradejau ziurineti uzsienio tinklarastininkus ir bandziau trecia karta. Vis tik reikia kepti be vejelio. Bet man iskilo klausimas: jus tikrai kepet sumazinus temperatura 25 minutes? Tikrai netikiu, kad uztenka tiek laiko. Nes visi uzsienieciai rekomenduoja sumazinus temperatura kepti 40-45 minutes ir pradine temperatura yra 200 laipsniu, o paskui 180. Man dabar aisku kodel ir Lijai nesigavo. Beje, kremas tobulas, absoliuciai nerealus! Aciu uz ikvepima ir linkiu sekmes :)

  3. 3
    Ligita

    Kokia orkaites funkcija turi buti? Ar su vejeliu ar be? Vakar kepiau du kartus, labai laikiausi kiekvienos recepto detales, viskas tobulai iskilo, bet ir subliusko, nes…. neiskepe. Anra karta kepiau 5 minutem ilgiau, bet vistiek viduj liko zalios teslos ir vel subliusko.Ilgiau kepti jau nebegalejau, nes per daug apskrudo… Aciu :)

  4. 4
    Jurgita

    Lija, labai gaila, kad nepavyko. kartais susidaro įspūdis, kad įtakos turi ir turima orkaitė, jos galingumas ir kiti mistiški faktoriai.

    receptas išbandytas ir tobulintas jau labai daug kartų, iš jų vienintelį kartą riestė ir man yra sukritusi. tuomet priežastis buvo paprasta: labai skubėjau, todėl ištraukiau iš orkaitės ką tik iškepusią. visus kitus kartus kantriai laukdavau, kol ji atvės orkaitėje. plikyta tešla turi kuo geriau išdžiūti, todėl ir reikia ją laikyti net ir išjungtoje orkaitėje, kol atvės. kuo plikytos tešlos kepiniai didesni, tuo ilgiau jie džiūsta. matau, kad kepėte pakankamai ilgai, todėl labai keista, kad riestė sukrito. esu skaičiusi, kad įtakos kepinių kokybei gali turėti ir drėgmės lygis virtuvėje – kai namie drėgna, nepatariama kepti morengų ir plikytų pyragaičių. dar vienas dalykas. kai kuriuose receptuose užsimenama, kad ką tik iškepusią riestę reikėtų greitai aštriu peiliu arba mediniu smeigtuku įpjauti keliose vietose ir grąžinti į orkaitę išdžiūti ir atvėsti, nes karštas oras, susikaupęs riestės viduje, taip pat gali turėti įtakos riestės sukritimui.

    nežinau, kiek įtakos turi tešlos dėliojimas šaukšteliu – prisipažįstu, niekada taip nesu dariusi, visuomet naudojuosi švirkštu.

    plikyta tešla gali sunkiai kilti dėl to, kad tešla per trumpai buvo maišoma ir kaitinama ant ugnies – nebuvo išgarintas nepageidautinas vanduo… bet sakote, kad tiksliai rėmėtės receptu, todėl sunku pasakyti, kodėl taip nutiko…

    karamelės neturi būti daug, gali būti, kad ne visus riešutus pavyks užlieti – taip ir turi būti, tokio kiekio visiškai pakanka.

    na, bent jau kremas pavyko :) manau, nemažai daliai kepėjų jis galėtų sukelti papildomų rūpesčių, nes reikia itin saugoti saugoti, kad kiaušiniai nesukrekėtų.

    linkiu sėkmės kitą kartą ir labai labai tikiuosi, kad rezultatas pateisins lūkesčius!

  5. 5
    lija

    Laba diena, dekoju uz recepta. Visgi man nepavyko. Bandau aiskintis priezastis ir vel noriu bandyti.
    Sunkumu kilo kepant plikyta rieste – esu kepusi ne kart plikytus pyragaicius-pavykdavo. Kepant pagal Jusu recepta laikiausi precizisko tikslumo, visa taip, kaip nurodyta. deja, neturint svirksto, forma deliojau sauksteliu. Reziume- sunkiai kilo ir, po 45min. kepimo,15min.neatverimo orkaites ir veliau minimalaus praverimo-susmego.
    Karameles man neuzteko net dvigubos porcijos. Suvires skyscio buvo max.2valg.saukstai.
    Kremas vienintelis, ka pavyko pagamint :)
    Labai noriu vel bandyti, padekit, prasau, pakomentuodami, ka galejau netinkamai atlikti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *