salotos. pavasario link

Mano pietūs paprastai greiti. Vis dar mokausi ir Mažylį mokau ramaus laiko už stalo. Be žaislų, knygų, filmų. Bėgiojimų po namus. Tos pamokos nėra lengvos, bet kiekvienas postūmis džiugina. Nesu mama, kuri už viryklės praleidžia pusdienį. Neruošiu ypatingo maisto. Bet ir praktiškai negaminu to, ką man ruošdavo vaikystėje. Mano idėja paprasta: maistas turi būti subalansuotas, sotus, įvairus. Daug daržovių ir vaisių, kruopų, šiek tiek mėsos ir pieno produktų. Retsykiais – keptuvėje kepto maisto. Savaitgaliai – saldžių blynų, varškėčių arba pyrago metas. Gerti – vandens, arbatos arba namuose spaustų sulčių. Virtuvėje negaliu pakęsti fanatizmo ir drebėjimo dėl kiekvieno kąsnio, tad gaminu tai, ką noriai valgome visi. Žalio maisto madų nesivaikau, nors pusryčiams žaliuosius kokteilius mėgstu. Viskas, ką valgai, yra naudinga tol, kol neperžengiama saiko riba. Ir šią nustato ne mokslininkai – esi pats sau šeimininkas. Paprasta. Labai patiko šis straipsnis (skaitantiems vokiškai – čia). Tiksliai ir į lentynėles sudėlioti mitai, faktai ir realybė.

Pavasaris jau visai čia pat. Saulės, žalios spalvos ir salotų metas. Pastarųjų noriu vis dažniau. Kad ir visiškai paprastų, sumestinių. Šių salotų idėja gimė akimirksniu. Turėjau šiek tiek rūkytos lašišos, kelias saujas gražgarsčių, akys užkliuvo už užsigulėjusio greipfruto. Moliūgų ir saulėgrąžų sėklų namuose niekuomet netrūksta, kaip ir tyro alyvuogių aliejaus. Teliko viską sudėti į lėkštę, lengvai pagardinti druska ir pipirais. Ir susirasti gabalėlį duonos. Salotos šiek tiek karčios, šiek tiek sūrios, truputį rūgščios ir vos vos saldžios.

Ir jos vis dar truputėlį kvepia žiema, kurios teliko vos kelios saujos. Jau šiandien saulė išties šildo! Labai tikiuosi, kad pavasaris įžengs su pirmąja kovo diena. Ar bent jau Kaziuku. Arba Duonos ir žaidimų naujuoju numeriu. Žurnalo ruošimo darbai pačiame įkarštyje. Bus skanių dalykų ir istorijų. Dėliojami (prieš)paskutiniai štrichai ne visuomet leidžia kietai miegoti naktimis. Ir tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl manęs nėra viešojoje erdvėje. Na, beveik nėra, nes Instagram paskyroje esu (beveik) kasdien. Arba bent jau keliskart per savaitę. Ten visuomet pamatysit, kuo kvepia mano dienos. Užsukit.

Praėjusių metų antroji pusė ir šių pradžia buvo ir tebėra kupinos veiklos ir avantiūrų. Apie jas visas būtinai papasakosiu. O kol kas – tebūnie salotos :)

Salotos su lasisomis, grazgarstemis ir greipfrutais

~ salotos su lašišomis, gražgarstėmis ir greipfrutais ~

vienam prireiks:

kelių saujų gražgarsčių

1/2 raudonojo greipfruto

karštai rūkytų lašišų gabalėlių

moliūgų ir saulėgrąžų sėklų

tyro alyvuogių aliejaus

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Nuplautas gražgarstes sudėk į lėkštę. Greipfrutą nulupk ir drauge su lašišų gabalėliais išdėliok ant gražgarsčių.

Sausoje keptuvėje pakepink sėklas. Suberk ant salotų. Pagardink druska, pipirais. Pašlakstyk aliejumi.

Skanauk.

Save

Pasidalinkite:

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Gelmina

    Oi kaip man patinka tos „sumestinės“ salotos, kai atsidarai šaldytuvą, apsidairai aplink virtuvėje ir gimsta vis kažkas naujo ir netikėto! :)
    Lauksiu šviežio ir gaivaus vėjelio gūsio naujame žurnale!

    Šiltos ir su miegu savaitės,

    Gelmina

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *