lietinių tortas su citrininiu ir kokosiniu kremais

Už lango – beįpusėjęs vasaris. Žiema po trupinėlį ritasi nuo kalniuko, kad ir kaip nenoromis dar retsykiais atsinešdama kelias saujas sniego ir šalčio, pilko dangaus ir pastirusių žvirblių.

Itin pritrūkusi saulės, visą dieną žibinu šviesą, geriu arbatas su skaisčiais citrinos griežinėliais ir gaminu ryškiaspalvį lietinių tortą. Ne tik Užgavėnėms. Bet tinka ir joms – greta stirtos visokių kitokių ne tokių desertinių blynų ir blynelių :)

~ lietinių tortas su citrininiu ir kokosiniu kremais ~

lietiniams:

3/4 stiklinės miltų

3 kiaušiniai

1 šaukštas aliejaus

1 1/2 stiklinės pieno

citrininiam kremui:

2 didesnės citrinos

65 g sviesto

2 kiaušiniai

3/4 stiklinės cukraus

kokosiniam kremui:

3/4 stiklinės kokosų pieno

1/2 stiklinės cukraus

60 g sviesto

2 kiaušiniai

šaukštelis vanilės ekstrakto arba šaukštas vanilinio cukraus

2 šaukšteliai želatinos

2 šaukštai vandens

20 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną ir šonus padenk maistine plėvele.

Miltus suberk į gilų dubenį. Kitame dubenyje šluotele suplak kiaušinius su aliejumi ir pienu. Plakinį po truputį pilk į miltus nuolat maišydamas šaukštu arba šluotele, kad neliktų gumuliukų. Paruoštą tešlą pridenk ir palik 30 minučių pastovėti.

Lietiniu tortasNedidelėje, idealiausia – 20 cm skersmens – keptuvėje įkaitink po lašelį aliejaus ir iškepk 12 lietinių.

Citrinas nuplikyk, nutarkuok žievelę ir išspausk sultis. Supilk jas, sudėk žieveles, kubeliais supjaustytą sviestą, suberk cukrų, supilk plaktus kiaušinius į metalinį dubenėlį. Puode įkaitink vandenį, virš jo uždėk dubenėlį (saugok, kad jo dugnas nesiektų vandens) ir nuolat maišydamas kaitink, kol kremas sutirštės – prireiks maždaug 20 minučių. Stebėk, kad neužvirtų – kiaušiniai sušoks į gumulėlius ir gausi citrininę kiaušinienę.

Lygiai tuo pačiu būdu paruošk kokosinį kremą – tam prireiks taip pat maždaug 20 minučių. Prieš naudodamas kokosų pieną, skardinę gerai suplak, o vanilę įmaišyk, kai kremas sutirštės.

Želatiną užpilk vandeniu ir palik išbrinkti. Ištirpink karšto vandens vonelėje ir po lygiai supilk į dar šiltus kremus.

Į kepimo formą dėk lietinį, jį aptepk citrininiu kremu, uždėk antrą ir aptepk kokosiniu. Sluoksniuok, kol sutepsi visus kremus – viršui palik citrininio kremo. Jei baigęs sluoksniuoti pastebėsi, kad lietinių tortas nelygus, panašesnis į kalnelį, drąsiai šaukštu spaudydamas išlygink jį – kremas niekur iš formos nepabėgs ir tortą turėsi dailų :)

Formą uždenk maistine plėvele ir padėk į šaldytuvą nakčiai.

P.S. Citrininis kremas – gerokai intensyvesnio skonio, tad torte praktiškai užgožė švelnų kokosinį. Pastarąjį būtinai išmėginsiu kituose deriniuose. O torto skonis vis dėlto – puikus. Būtinai gaminsiu ir vėl.

Skanaus!

Idėja: The complete book of everyday classics, 378 p.

Anksčiau:

Lietiniai su varške

Citrininis kremas

Lietiniai su maskarpone ir apelsinais

Recipe in English

~ lemon curd + coconut curd crepe cake ~

3/4 cup plain flour
3 eggs
1 tablespoon oil
1 1/2 cup milk
for the lemon curd:
grated zest and juice of 2 large lemons
2 medium eggs, beaten
65 g butter, cubed
3/4 cup sugar
for the coconut curd:
3/4 cup coconut milk
60 g butter, cubed
1/2 cup sugar
2 eggs, beaten
1 teaspoon vanilla extract/paste or 1 tablespoon vanilla sugar
2 teaspoons gelatine
2 tablespoons water
Line base and side of deep 20 cm round cake tin with cling film.
Place flour in medium bowl. Gradually whisk in combined eggs, oil and milk. Cover; stand crepe batter 30 minutes.
Heat a small frying pan over high heat and cook crepes over medium heat until crepe is browned lightly. Make 12 crepes.
Combine lemon zest, juice, sugar, beaten eggs and cubed butter in a heatproof bowl. Place bowl over saucepan of simmering water. Cook
stirring about20 minutes or until lemon curd coats the back of a spoon.
Make coconut curd the same way. Add vanilla extract/paste/sugar when the curd is ready.
Sprinkle gelatine over the water in a jug, dissolve it over the pan of simmering water and divide between lemon and coconut curds.
Place one crepe in prepared pan; spread with lemon curd. Place another crepe, spread with coconut curd. Repeat until you finish with
all crepes. Spread the remaining lemon curd on the top.
Cover, refrigerate overnight.

Enjoy!