
Šiandien mano namai kvepėjo šiltame piene tirpstančiomis mielėmis. Besilydančiu sviestu. Vaniline grietinėle. Kardamonu ir šviežiomis bandelėmis. Užgavėnėmis ir pavasariu.
Ir blynais, žinoma. Lietiniais su saldžia varške, nes tokius labiausiai mėgsta mano žmogus. Bandelės – mano užgaida ir silpnybė. Nežinau, kas begali būt skaniau už šviežią, šiltą bandelę su pienu. Nebent bandelė su marcipanais, pamerkta piene – būtent taip, kaip tai įprasta Švedijoje per Užgavėnes.
Semlor – kardamoninės, kvapnios bandelės, įdaromos marcipanais ir papuošiamos standžiai plaktos grietinėlės karūna. Seniai žinojau, kad švediškiems kepiniams lygių nėra. Tuo įsitikinau darsyk. Bandelės nuostabios.
Šis receptas tiems, kurie semlor niekad neragavo ir nori susipažinti su jų skoniu. Arba tiems, kurie sutinka, jog gerų dalykų reikia ragauti po truputį – kad nespėtų pabosti. Iškepsi lygiai keturias bandeles – kaip tik tiek, kad pakaktų suprasti, ar jos – ir tavo mėgstamiausios.
O kitais metais – ar kitą savaitę – kepti ir vėl. Net neabejoju.
~ švediškos kardamoninės bandelės su marcipanais semlor ~
4 nedidelės bandelės
15 g sviesto
1/4 stiklinės pieno
1/2 šaukšto sausų mielių
2 šaukštai cukraus
3/4 stiklinės miltų
1/2 šaukštelio malto kardamono
keliasdešimt gramų marcipanų
100 ml riebios grietinėlės
cukraus + vanilinio cukraus
Dubenyje sumaišyk miltus ir kardamoną.
Sviestą ištirpink prikaistuvyje ant lėtos ugnies. Supilk pieną ir pašildyk.
Nukelk nuo ugnies. Suberk mieles, cukrų ir maišyk, kol abu ištirps.
Po truputį suberk miltus ir maišyk šaukštu, kol tešla sulips į kamuolį.
Išversk jį ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk apie 10 minučių, kol gausi elastingą, minkštą tešlą.
Ją suspausk į kamuolį ir paguldyk į trupučiu aliejaus suteptą dubenį. Uždenk maistine plėvele ir palik pakilti 1 valandą.
Po valandos iš tešlos suformuok 4 rutuliukus. Sudėk juos ant trupučiu aliejaus pateptos skardos, uždenk virtuviniu rankšluosčiu ir palik pakilti antrą kartą 30 minučių.
Kiekvieną bandelę patepk pienu arba plaktu kiaušiniu. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 15 minučių, kol gražiai parus.
Nupjauk atvėsusių bandelių kepurėles, išskobk minkštimą. Jį sumaišyk su marcipanais (jei įdaras per sausas, įpilk truputį pieno) ir sudėk atgal į bandeles.
Grietinėlę išplak iki standumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Konditeriniu švirkštu arba paprastu arbatiniu šaukšteliu paskirstyk grietinėlę virš idaro, uždėk kepurėlę ir ragauk.
Jei nori, į gilesnį dubenėlį įpilk šilto pieno, paguldyk bandelę ir palik lengvai įmirkti kelias minutes.
Skanaus!
Pernai: Lietinių tortas