moliūginis šokoladainis

Kai visas Londonas ruošėsi oranžinei šventei ir skaptavo moliūgus, mes juos ridenom namo gerokai skanesniems tikslams – sriuboms, troškiniams, uogienėms, pastai ir saldumynams ruošti.

Šokoladainis (brownie) su moliūgine sūrio (cheesecake) kepure – du skanumynai viename. Sūrpyragio dalis švelniai kreminė, gausi prieskonių ir tirpstanti burnoje. Šokoladainis – kartokas, stiprus ir su charakteriu, ypač jei įvarvinsi truputį brendžio ar viskio. Svarbiausia atminti: iškepusį ir atvėsusį pyragą bent kelioms valandoms nuo smalsių valgytojų paslėpti šaldytuve – bus dar gardesnis. Mums itin patiko kitos dienos ankstyviems pusryčiams prieš darbus :)

 

~ moliūginis šokoladainis ~

moliūgų ir sūrio masei:

maždaug 250-300 g moliūgo (arba 1 stiklinė sutrinto)

220 g natūralaus kreminio sūrio

6 šaukštai rudojo cukraus

1/2 šaukštelio cinamono

1/4 šaukštelio malto muskato

po žiupsnelį maltų gvazdikėlių ir kvapiųjų pipirų

šaukštas vanilinio cukraus arba šaukštelis vanilės ekstrakto

1 kiaušinis

šokoladainiui:

85 g sviesto

110 g juodojo arba pieniško šokolado

3 šaukštai rudojo cukraus

2 kiaušiniai

1/2 stiklinės miltų

2 šaukštai kakavos miltelių

truputis brendžio ar viskio (nebūtina)

Moliūgą nulupk, supjaustyk gabalėliais. Sudėk į kepimo formą, užpilk 2 šaukštais aliejaus ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug 30-35 minutėms arba kol suminkštės. Sutrink į košelę ir palik atvėsti – pyragui prireiks 1 stiklinės (250 ml). Jei liks sutrinto moliūgo, įmaišyk truputį medaus ir suvalgyk dar šiltą – man labai skanu :) Orkaitės neišjunk.

Kreminį sūrį sudėk į dubenį ir išsuk plaktuvu. Plakdamas suberk cukrų, prieskonius, įmušk kiaušinį ir sudėk trintus moliūgus. Suplak iki vientisos masės ir dubenį pastatyk į šaldytuvą.

20×20 kepimo formos dugną ir kraštus padenk kepimo popieriumi arba folija.

Sviestą supjaustyk kubeliais ir sudėk į nedidelį prikaistuvį. Kaitink ant nedidelės ugnies, kol ištirps. Sudėk sulaužytą šokoladą ir maišydamas ištirpink. Nukelk nuo ugnies.

Plaktuvu įmaišyk cukrų, kiaušinius, miltus, kakavos miltelius ir alkoholį.

Į kepimo formą supilk maždaug 3/4 tešlos ir išlygink paviršių. Atsargiai užpilk sūrio ir moliūgų masę. Po šaukštą vieną greta kitos sudėk likusią šokoladinę masę ir stalo peiliu išraižyk paviršių.

Pašauk į orkaitę maždaug 40-45 minutėms, kol sūrio masė gražiai išsipūs ir sutvirtės. Neišsigąsk, jei viršutinis sluoksnis atrodys kiek netvirtas – jis sustings vėsdamas.

Pyragą palik atvėsti formoje, o tada dėk sustingti ir visiškai atšalti šaldytuve – kaip ir dauguma sūrio pyragų, šis taip pat mėgsta šaltį, be to, bus gerokai paprasčiau pjaustyti.

P.S. Šokoladainio tešlai naudojau avinžirnių miltus perpus su kvietiniais miltais – labai patiko, žirniškumo nebuvo justi :)

Skanaus!

Daugiau  moliūginių idėjų:

Moliūgų ir morkų sriuba su kokosų pienu

Rudeniška daržovių sriuba

Saldi moliūgų duonelė su cinamoniniu sūrio įdaru

Minimalistinė moliūgų sriuba

Itališki virtinukai su moliūgais

Moliuginis sokoladainis

Recipe in English

~ pumpkin cheesecake brownies ~
for pumpkin cheesecake:
1 cup roasted and mashed pumpkin
220 g cream cheese
6 tablespoons brown sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon ground nutmeg
pinch of allspice and cloves
1 tablespoon vanilla sugar or 1 teaspoon vanilla extract
1 egg
for brownie:
85 g unsalted butter
110 g dark or milk chocolate
3 tablespoons brown sugar
2 eggs
1/2 cup plain flour ( chickpea flour will do as well!)
2 tablespoons cocoa powder
a splash of brandy or whiskey

 

Preheat the oven to 180C. Line a 20x20 cm baking tin with baking parchment or foil.
In the bowl beat the cream cheese until smooth. Add the sugar and beat until fluffy. Beat in the spices until combined, then the egg,
vanilla sugar/extract and the pumpkin puree. Place the cheesecake batter in the refrigerator.
In a small saucepan melt the butter over low heat. Add the chocolate and stir until just melted. Remove from the heat and whisk in
the sugar, the eggs, vanilla, flour, cocoa  and alcohol until smooth.
Scrape about 3/4 of the brownie batter into the prepared pan and spread into an even layer. Gently pour the cheesecake all over the
top of the batter. Dollop the remaining brownie batter over the top. Drag the tip of a paring knife through the batters back and
forth a few times in both directions to swirl.
Bake the brownies until puffed all over, about 40-45 minutes. Let the brownies cool completely in the pan, then chill the brownies
in the fridge until cold for about 2 hours).
Serve and enjoy!

Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    UK mes turim cream cheese tiesiog, o Lietuvoje reiktų ieškoti tokio natūralaus skonio, be priedų, tepamo sūrio, tarkim, Philadelphia, pamenu, ir lenkiškų būdavo..

  2. 6
    Kristina

    Aciu uz patarimus :) nu mums uztruko, kol isskaptavom didziuli moliuga, o po to tai jau lengva :) as su kokoso pienu viriau ir visokiais mixed spices, tai namiskiams patiko :) o su medum pagardinti nepagalvojau :) Zinosiu kitam kartui, aciu :)

  3. 8
    Jurgita

    sriubą ir aš viriau, be jos niekaip, kiek kitokią mėginau šiemet :) rinkdama nuorodas, pamačiau, kad jau ne viena moliūginė sriuba yra, nebesikartosiu :)
    o kodėl daug vargo paruošti moliūgus? man kaip tik atrodo, kad nieko čia, supjaustai, aliejaus kiek, į orkaitę pusvalandukui ir voila :) o šiaip net kept nebūtina, iškart į puodą galima. jei kada dar virsi, pamėgink moliūgus prieš šaudama į orkaitę pabarstyt muskatu, užpilt truputį medaus ir aliejaus, apkepti, kol suminkštės, o tada dėt į sriubą (išvirus sutrint) – labai geras skonis.

  4. 9
    Jurgita

    mums labai patiko. antrą dieną dar skanesnis buvo, pernakt šaldytuve palaikytas :) išmėgink – gal, žiūrėk, taps vienu mėgstamiausių :) ir tie moliūgai čia puikiai, gerai sutrynus, nelabai ir pasakytum, ką valgai. trumpai – vykęs kepinys :)

    beje, moliūgų duonelė taip pat vienas labiausiai vykusių kepinių bloge :) drėgna, minkštutė.. vien pagyrimai :))

  5. 11
    Kristina

    Hmmm Skanu… :) O as tik sriuba issiviriau ta proga :) nedrisau daugiau eksperimentuoti, labai daug vargo,kol ta moliuga paruosi :) Reiks kitus tavo receptus perziureti :D

  6. 12
    citrina ir bulve

    Mmm!.. atrodo nuostabiai! Aš vis neišsirenku kokio naujoviško moliūgų pyrago, o šiame įraše net dvi idėjos – šis ir moliūgų duonelė su cinamoniniu sūrio įdaru. Manau, kad bandysiu :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *