galetė su obuoliais ir kriaušėmis

Kai prieš kelias dienas niekaip negalėjau prisiminti, kaip sudėliotas mano tinklaraštis, žvilgtelėjau į paskutinio įrašo datą – beveik mėnuo! Mėnuo tylos, neatsakytų komentarų. Mėnesį fotoaparatas dulkėjo stalčiuje. Mėnesį gyvenau aukštyn kojomis, lėktuvuose, virš debesų, kitomis mintimis. Buvau rudenėjančiame Vilniuje – pirmąsyk po kelerių metų. Namuos. Neplanuotai. Jaukiai ir šiltai. Ten medžiai jau dėvi spalvingas kepures, lietūs vis dažniau plauna langus ir palengva kvėpuoja ruduo.

Ir čia jau ruduo. Šiandien lyja kiaurą dieną, o man vėl ir vėl norisi klausytis DDT, kepti pyragus ir pro kvapnios virtuvės langą žvelgti į dailininko paletę beįsisukantį pasaulį, stiklais gaudynių žaidžiančius lašus, saulėgrąžas, vėjo katinukus, dūkstančius rugsėjo lapuose, susigūžusių balandžių virtines…

Galete su obuoliais ir kriausemis

~ prancūziškas pyragas (galette) su obuoliais ir kriaušėmis ~

1 1/2 stiklinės miltų (naudojau stiklinę įprastų kvietinių ir pusę – ryžių miltų)

žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų

100 g šalto sviesto

1/2 stiklinės smulkiai tarkuoto sūrio

5-6 šaukštai šalto vandens

2 vidutiniai kietesni obuoliai ir 2 kriaušės

4-6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)

šaukštas citrinos sulčių

šaukštelis cinamono

keli šaukštai abrikosų, persikų arba geltonųjų slyvų džemo

Į dubenį suberk miltus, įberk pipirų, sudėk kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius.

Sudėk tarkuotą sūrį, įpilk vandens ir išminkyk tešlą. Ją įsuk į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą, kol paruoši vaisius.

Obuolius ir kriaušes nulupk, išpjauk sėklalizdžius ir supjaustyk plonomis skiltelėmis. Pašlakstyk citrinos sultimis, įberk cukraus (jei vaisiai saldūs, jo gali ir visai neprireikti), suberk cinamoną ir išmaišyk.

Tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo į maždaug 40 cm skersmens apskritimą. Jį padėk ant kepimo popieriumi užtiestos skardos. Ant tešlos paskirstyk vaisių mišinį (kraštus palik tuščius). Į vidurį užlankstyk kraštelius, juos lengvai patepk pienu arba kiaušinio plakiniu ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug 40 minučių, kol pyragas dailiai pagels.

Iškepusį pyragą patepk džemu.

N.B. Manau, kad visai pavyktų galetę išsikepti vien iš ryžių miltų – tik tuomet įmaišyčiau lengvai plaktą kiaušinį, kad tešla lengviau suliptų, o iškepusi nebūtų pernelyg trapi ir sausa.

Kadangi gyvenu Čederio Karalystėje, pyrago pagrindui visuomet naudoju tik šį sūrį – itin skaniai pavyksta su mature cheddar (brandintu čederiu), tačiau pagal skonį ir galimybes galima rinktis ir kitą mėgstamos rūšies sūrį.

Labai gera ta galetė. Sūrokas sūrinis pagrindas puikiausiai dera su saldžiu, cinamoniniu ir kvapniai rudenišku įdaru.

Skanaus!

Galete su obuoliais ir kriausemis

Recipe in English

~ apple, pear and cheese galette ~
1  cup all-purpose flour + ½ cup rice flour
100 g cold butter, cubed
½ cup grated cheddar
5-6 tablespoons cold water
2 medium apples + 2 pears, peeled, cored and thinly sliced
4-6 tablespoons sugar
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon cinnamon
2 tablespoons apricot, peach or plum jam

 

Preheat the oven to 180C.
Sift the flour into a large bowl. Add the cold cubed butter and rub it into the flour with your fingertips until the mixture resembles
fine but coarse sand. Mix in grated cheese, add the water and clench the mixture together lightly.
Wrap the dough in plastic and refrigerate until you make the filling.
In a bowl, toss the apples and pears with sugar, lemon juice and cinnamon.
On a lightly floured surface, roll the dough into about 40 cm wide round and transfer  it to parchment-lined baking sheet. Arrange the
apples & pears on top of the dough, leaving a few cm border. Fold the edges of the round over the fruits.
Bake the galette for about 40 mins. until the crust is golden.
Before serving, brush the apples with jam.

Enjoy!

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Jurgita, nedingau :) na, gal trumpam… dabar gyvenu visai kitom mintim, tad blogas nukeliavo truputėlį į antrą planą (čia bandau teisintis :)
    gera žinot, kad skaitytojai pasiilgsta, net kiek kalta jaučiuos ir prieš juos, ir prieš save, visgi duonos ir žaidimų – didelė dalelė manęs.. na, bet pasivaidensiu retsykiais, tikiuos, dažniau, nei kartą į mėnesį :)

    labai teisingos tavo draugo mintys. o man labai artimi Bob Marley žodžiai apie lietų (ir rudenį): kai kurie žmonės jaučia lietų. kiti tik sušlampa.

    gražaus rudens :)

  2. 5
    Jurgita

    Sveika sugrįžus, Jurgita. Kažkaip buvau sunerimus, kur gi Tu :) na, bet smagu tikrai matyt naujus receptukus ir (kas dar labiau mane džiugina) mielus parašymus. Teisingai skaitytojos čia rašo, lyg savo mintis skaitytum :) Rudenėlis atkeliavo, bet kaip sakė mano vienas draugas optimistas, reikia matyti ne rudenį, o besibaigiančios vasaros spalvas, taip bus kur kas smagiau gyventi. O tavo nuostabių patiekalų receptai kaip tik tokie.

  3. 6
    aure

    už tokį puikų skonį, produktų ir gaminimo paprastumą, pasklindančius gardžius kvapus ir viliojančią išvaizdą – 10+++ :] !

  4. 8
    Jurgita

    aha :) vakar tube mačiau vienus, ant kojų merginai tupinčius – patiko :) tik kai reiks ieškotis… uuu, ilga pasaka (aš visai neišranki, oi, ne :))

  5. 10
    Jurgita

    Giedre, visad neapsakomai malonu sulaukti naujo skaitytojo čia. ačiū už gražius žodžius… jei tik patinka – likit :) pažadu pavaišinti dar ne vienu skanėstu :)

    o šio pyrago tikrai nereikia bijoti. jis toks nepretenzingas, kad nespėsit apsidairyt, o jau kvepės namai :)

    p.s. sveikinu su nauju burbuliuku namuos :)

  6. 12
    Jurgita

    Migle, rūkyto nebandžiau tikrai. net nepagalvojau, jei jau atvirai :) reiks įtarkuot kada – man sūrinė tešla labai patinka, puikiausia atsvara saldžiam įdarui, o ir su obuoliais tinka…

  7. 13
    Giedre

    Jurgita,

    Nelabai senokai (pries kelis menesius) atradau tavo tinklalapi… Jis toks mielas, toks zavus! Kartais atrodo, kad skaitau savo mintis, tik uzrasytas kazkieno kita plunksna… Linkiu ikvepimo ir skanaus, mielo rudens! Ir pazadu kuo dazniau lankytis, nors nevisada atrandu tam laiko (ka tik i pasauli atejo mano atrasis mazylis… :)… O turedama laiko, isbandysiu si pyraga. Kartais prancuziski receptai mane „gasdina“, nes vis atrodo, kad neiseis gerai :) Bet atrodo labai jau skaniai.

  8. 14
    Kristina

    Man labai patinka sitas metu laikas kai visur taip spalvota :) Tik galetu nelyti :) Pyragas labai viliojantis ir toks traskus atrodo… hmmm noreciau dabar gabalelio sito silto pyrago su vaniliniais ledais :) ir as vakar visa diena kepiau, viriau, gaminau, nes ka daugiau veiksi kai lauke taip lyja :)

  9. 15
    Migle

    Mhm, Vilnius rudenėja ir žada darganas… tenka su tuo susitaikyti :/
    O galetė nuostabi – aš irgi nepaprastai mėgstu įmaišyti sūrį į pyragus, ypač santykiui obuoliais. O bandei kada rukytą čederį? Apsivalgymas! :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *