migdoliniai sausainėliai

Praėjo savaitė, atėjo laikas skelbti mažutėlaičio šventinio konkursėlio rezultatus :) Darsyk ačiū už visus komentarus, miela, kad jūsų tiek daug :) Visus norėčiau apdalinti dovanomis, deja, laimėtojas bus tik vienas. Kol kas tik vienas, nes dovanų, pažadu, bus dar ne viena ir ateityje :)

Taigi, šį sykį fortūna šypsojosi… Sigai! Miela Siga, sveikinu, ovacijos tau, ir labai lauksiu kontaktinių duomenų el. paštu [email protected]. Karališkasis Salos Paštas nekantraudamas laukia galimybės perduoti dovanėlę :)

~~~

Nuo dovanėlių keliauju link skanėstų. Šiuos migdolinius sausainėlius kepiau pagal itališkų amaretti receptą. Vis dėlto jų tikraisiais amaretti nedrįstu vadinti dėl vienos priežasties: neturėjau karčiųjų migdolų ekstrakto, naudojamo gaminant sausainėlius, todėl įlašinau Amaretto likerio. Svarbiausia taisyklė – nepadauginti miltų (sausainiai bus kieti) ir labai gerai išplakti baltymus. Miltus apskritai galima keisti vien smulkiau ar stambiau maltais migdolais. Aš visuomet palieku stambesnių riešutų gabalėlių – taip skaniau :)

Migdoliniai sausainėliai panašūs į šiuos kokosinukus – labai labai (labai labai!) skanūs ir minkštučiai. Neatsivalgomieji :)

~~~amaretti

~ migdoliniai sausainėliai ~

125 g migdolų

125 g + papildomi 75 g cukraus

3 šaukštai miltų

2 kiaušinių baltymai

šaukštelis migdolų ekstrakto arba Amaretto likerio

Migdolus suberk į puodelį, užpilk verdančiu vandeniu ir palaikyk jame maždaug minutę – odelė lengvai nusilups perbraukus pirštais.

Nuluptus migdolus suberk į maišytuvą, sutrink iki miltų ir sumaišyk su 125 g cukraus bei 3 šaukštais miltų.

Kiaušinio baltymus plak tol, kol ims putoti. Po truputį suberk 75 g cukraus ir suplak iki standumo.

Atsargiai įmaišyk maltų migdolų mišinį ir migdolų ekstraktą. Imk konditerinį švirkštą, sudėk baltymų mišinį ir išspausk maždaug 3 cm pločio sausainėlius (palikdamas nemažus tarpus) į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Jei konditerinio švirkšto neturi, puikiai tiks ir arbatinis šaukštelis.

Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių. Kepk apie 15-20 min., kol lengvai pagels. Ištraukęs iš orkaitės, kol dar šilti, nuimk nuo kepimo popieriaus – man visuomet prilimpa (prilimpa ir sudėti tik ant kepimo skardos :)

Sausainėlius saugok hermetiškuose indeliuose, kad nepritrauktų drėgmės.

~~~

Recipe in English

~ amaretti ~
125 g blanched almonds
125 g + 75 g caster sugar
3 tablespoons plain flour
2 egg whites
1 teaspoon almond extract
Preheat oven to 180 C.
Put the almonds in a food processor and grind to a fine powder. Mix with 125 g caster sugar and flour.
Whisk the egg whites in a bowl until soft peaks form. Add the 75 g of caster sugar a tablespoon at a time and beat until you have a
stiff mixture. Carefully fold in the almond mixture and the almond extract until just blended.
Spoon the mixture into a piping bag and pipe 3 cm-wide mounds, well spaced, onto a baking tray. Bake for 15-20 mins. until they are
a light brown. Store in an airtight container.

Enjoy!

Šaltinis: Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 264.

Anksčiau: Kokosiniai sausainiai (macaroons) 
Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Kai jau atsigausi, labai lauksiu žinutės į e. paštą su tiksliomis namučių, kuriuose apsigyvens formelės, koordinatėmis :)
    Kaip miela nudžiuginti žmogutį, ką :))

  2. 2
    Siga

    o shakes! sedziu, bet galvoju, kad reikia griut nuo kedes! nesitikejau. na ir savaites pradzia!!! – dazniau taip :)))))))
    ACIU!

  3. 3
    duonosirzaidimu

    Oi, miela malonu padėt ir nukreipt reikiama beigi skania linkme :)) Man jie irgi vieni patys skanūs, ir konservuoti, ir pačios virti. Tarsi riešutukai :)

  4. 4
    Jovita

    Che, trynius sunaudojau gamindama varškėčius, bet galvą dėl to sukau jau suvalgiusi paskutinį sausainį :) Turiu tau padėkoti dar ir už avinžirnius! Kažkur tarp senesnių įrašų radau juos paminėtus ir išbandžiau su makaronais. Šakės, koks geras daiktas, skanūs net be nieko!

  5. 5
    duonosirzaidimu

    Jovita, ką tu sakai! :)) Aš galų gale prisiruošiau – žinosiu, kur dar panaudot likusius kiaušinių trynius :) Žžiauriai skanūs sausainiai.

    Giedre, ačius :) Išmėgink, tikrai labai labai.

    Renata, ačiū tau :)

    Indre, šypt :)

    Ineta, aha, su ausyte :)) Laimėtoja tyli, skelbiu paiešką, negi teks traukt burtus dar sykį :))

  6. 10
    Jovita

    Nepatikėsi, bet aš juos jau iškepiau :D Neturėjau amareto, bet turėjau kažkokio kitokio likerio (kurio taip ir neparagavau, tik pauosčiau) ir didelį norą prailginti beatodairiškai besibaigiantį savaitgalį. Fantastiškai skanūs sausainukai!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *