migdoliniai sausainėliai

Praėjo savaitė, atėjo laikas skelbti mažutėlaičio šventinio konkursėlio rezultatus :) Darsyk ačiū už visus komentarus, miela, kad jūsų tiek daug :) Visus norėčiau apdalinti dovanomis, deja, laimėtojas bus tik vienas. Kol kas tik vienas, nes dovanų, pažadu, bus dar ne viena ir ateityje :)

Taigi, šį sykį fortūna šypsojosi… Sigai! Miela Siga, sveikinu, ovacijos tau, ir labai lauksiu kontaktinių duomenų el. paštu duonosirzaidimu@gmail.com. Karališkasis Salos Paštas nekantraudamas laukia galimybės perduoti dovanėlę :)

~~~

Nuo dovanėlių keliauju link skanėstų. Šiuos migdolinius sausainėlius kepiau pagal itališkų amaretti receptą. Vis dėlto jų tikraisiais amaretti nedrįstu vadinti dėl vienos priežasties: neturėjau karčiųjų migdolų ekstrakto, naudojamo gaminant sausainėlius, todėl įlašinau Amaretto likerio. Svarbiausia taisyklė – nepadauginti miltų (sausainiai bus kieti) ir labai gerai išplakti baltymus. Miltus apskritai galima keisti vien smulkiau ar stambiau maltais migdolais. Aš visuomet palieku stambesnių riešutų gabalėlių – taip skaniau :)

Migdoliniai sausainėliai panašūs į šiuos kokosinukus – labai labai (labai labai!) skanūs ir minkštučiai. Neatsivalgomieji :)

~~~amaretti

~ migdoliniai sausainėliai ~

125 g migdolų

125 g + papildomi 75 g cukraus

3 šaukštai miltų

2 kiaušinių baltymai

šaukštelis migdolų ekstrakto arba Amaretto likerio

Migdolus suberk į puodelį, užpilk verdančiu vandeniu ir palaikyk jame maždaug minutę – odelė lengvai nusilups perbraukus pirštais.

Nuluptus migdolus suberk į maišytuvą, sutrink iki miltų ir sumaišyk su 125 g cukraus bei 3 šaukštais miltų.

Kiaušinio baltymus plak tol, kol ims putoti. Po truputį suberk 75 g cukraus ir suplak iki standumo.

Atsargiai įmaišyk maltų migdolų mišinį ir migdolų ekstraktą. Imk konditerinį švirkštą, sudėk baltymų mišinį ir išspausk maždaug 3 cm pločio sausainėlius (palikdamas nemažus tarpus) į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Jei konditerinio švirkšto neturi, puikiai tiks ir arbatinis šaukštelis.

Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių. Kepk apie 15-20 min., kol lengvai pagels. Ištraukęs iš orkaitės, kol dar šilti, nuimk nuo kepimo popieriaus – man visuomet prilimpa (prilimpa ir sudėti tik ant kepimo skardos :)

Sausainėlius saugok hermetiškuose indeliuose, kad nepritrauktų drėgmės.

~~~

Recipe in English

~ amaretti ~
125 g blanched almonds
125 g + 75 g caster sugar
3 tablespoons plain flour
2 egg whites
1 teaspoon almond extract
Preheat oven to 180 C.
Put the almonds in a food processor and grind to a fine powder. Mix with 125 g caster sugar and flour.
Whisk the egg whites in a bowl until soft peaks form. Add the 75 g of caster sugar a tablespoon at a time and beat until you have a
stiff mixture. Carefully fold in the almond mixture and the almond extract until just blended.
Spoon the mixture into a piping bag and pipe 3 cm-wide mounds, well spaced, onto a baking tray. Bake for 15-20 mins. until they are
a light brown. Store in an airtight container.

Enjoy!

Šaltinis: Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 264.

Anksčiau: Kokosiniai sausainiai (macaroons)