triufeliai su marcipaninėmis akutėmis

Jautraus pokalbio telefonu. Apkabinimo. Žmogaus šalia. Sausainių su spanguolių uogiene kvapo. Dainos melodijos. Knygos trijų puslapių. Laiku ištarto žodžio. Šviesos. Ramybės. Arbatos gėrimo pavakare. Meko Gėlių kalbėjimo. Suolelio parke. Iš dangaus krintančio marcipaninio sniego. Drugelių pilve. Spalvotų sapnų. Šokoladinės pasakos. Rašyti laiškus. Rišti kaspinėlius. Kvepėti prieskoniais. Snigti ant pečių. Judėti pirmyn. Judėti tolyn.

Kartais tereikia tiek mažai.

triufeliai su marcipanais

~~~

~ triufeliai su marcipanais ~

maždaug 45 triufeliukams reikės:

po 100 g plytelę juodojo ir pieniško šokolado

2/3 stiklinės* riebios grietinėlės

2 šaukštai medaus

žiupsnelis cinamono

apie 30 g marcipaninės masės (arba maždaug du šaukštai)

kakavos miltelių

Į nedidelį puodą supilk grietinėlę ir sudėk sulaužytas šokolado plyteles.

Kaitink ant mažos ugnies nuolat maišydamas, kol šokoladas ištirps.

Supilk medų, įberk cinamono, išmaišyk ir puodą nukelk nuo ugnies.

Puodą pridenk ir padėk šaltai, šiuo metų laiku patogiausia – į balkoną bent valandai ar kelioms, kad šokolado masė sustingtų ir būtų galima formuoti triufelius. Paprastai pirmiausia atšaldau balkone, vėliau, kai jau įmanoma puodą laikyti šaldytuve, jame palieku nakčiai, tačiau tai tikrai nėra būtina.

Pirmiausia suformuok nedidelius, kiek mažesnius už lazdyno riešuto branduolį, marcipaninės masės rutuliukus.

Imk po truputį šokoladinės masės, tarp delnų surutuliuok rutuliuką, jį lengvai suspausk į plokščią blynelį, į jo vidurį dėk marcipaninės masės rutuliuką, užspausk ir surutuliuok apvalų triufelį. Kiekvieną apvoliok kakavos milteliuose ir dėk į lėkštę.

Stenkis dirbti greitai, antraip šokoladas šiltame kambaryje ims greitai tirpti :)

Kai būsi suformavęs visus triufelius, juos dar bent valandai palik šaldytuve.

Tinka ir vaišintis, ir vaišinti, ir dovanoti :)

Skanaus!

*stiklinė – 250 ml.

triufeliai su marcipanais~~~

~ Recipe in English ~

~ truffles with marzipan filling ~
makes about 45 truffles
100 g each dark and milk chocolate
2/3 cup single cream
2 tablespoons honey
a pinch of cinnamon
about 30 g ready-to-roll marzipan (or about 2 tablespoons)
cocoa powder for dusting
Pour the single cream into a heat safe bowl, place the chopped
chocolate in and simmer over medium heat stirring often until melted.
Add honey and a pinch of cinnamon, mix well.
Chill the mixture in the fridge until firm. Firstly roll the marzipan
into small (hazelnut size or smaller) balls. Roll out the chocolate
into a ball then flatten with your palms. Place a small ball of
marzipan filling in the middle, then fold the chocolate around it
and roll into a ball again.
Roll the truffles in cocoa powder and refrigerate.

Enjoy!

Anksčiau/Earlier:
Triufeliai/Truffles
Pasidalinkite:

28 Comments

Add Yours
  1. 3
    Lina

    na va, apvoliojau dar karta kakavoj ir paragavau pirma triufeliuka :) beje, vis tik dariau su marcipanais, labai patiko, kad jie tokie tirpstantys burnoje, o marcipanas suteikia atsvara saldumui :) tiesa, kad jie minkstesni nei parduotuviniai, bet nuo to ne kiek ne blogesni ;) tik, manau, sia porcija (gavos 50 triufeliuku) suvalgysim patys, nes kambario temperaturoj greit tirpsta, tai transportuot juos butu sunku :D

  2. 4
    duonosirzaidimu

    Truputį per daug grietinėlės – reikėjo 160 ml apytikriai skaičiuojant, nes stiklinė standartiškai būna 250 ml…
    Voliojant jie minkštoki – tas tiesa, jei dėjai papildomą plytelę, turėtų tikrai pavykti ir sustingti. Na, aš bent to tikiuos..
    Vaje, kaip nesmagu…
    Matau, kad kas kartą reik papildyt receptą sakiniu, jog „mano stiklinė – 250 ml“, kad nekiltų nesklandumų.

  3. 5
    Lina

    na, dalinuos savo patirtim :) vakar issitirpdziau sokolado dvi plyteles, grietineles dejau 200ml ir ka- nesustingo man :D laikiau per nakti saldytuve- gavos nutellos konsistencijos..dar siandien istirpdziau plytele sokolado ir palikau balkone.. kadangi dariau pirmakart tai nezinau, kokio tirstumo turetu but mase, kieta nebuvo, net pominkste. Voliojau sauksto ir vaikino pagalba- as isgaunu kazkokia forma, o jis volioja kakavoj :D dabar stovi triufeliukai balkone, gal sukietes dar kazkiek ;)

  4. 7
    Lina

    dekui uz issamia informacija :) bandysiu gamint jau rytoj, tik sikart be marcipanu.. butinai parasysiu po to, kaip gavos :)

  5. 8
    duonosirzaidimu

    Dažniausiai siūloma rinktis daugiau kakavos turintį šokoladą dėl intensyvesnio skonio (ir kokybės), nemanau, kad jis (šokoladas) įtakotų būsimų triufelių tirpumą/stingimą. Triufelius triufeliais paverčia grietinėlė arba kondensuotas pienas – dėl to jie tirpsta burnoje :)
    Gamindama marcipaninius triufelius galėjau rinktis tik juodąjį šokoladą (kaip dariau anksčiau, nuoroda po receptu), tačiau norėjau švelnesnio skonio, todėl pasirinkau ir pienišką :) Tu drąsiai gali naudoti dvi juodojo šokolado arba pieniško plyteles – skonio reikalas :)

    Tikiuos, ir pavyks, ir patiks, ir namiškiai džiaugsis :)

  6. 9
    Lina

    dėkui už pagalbą ;) dar klausimas toks kilo, paskaičius receptus internete: kartais prašo dėti šokoladą su ne mažiau nei 70% kakavos.. čia kad išgauti geresnį skonį, dėl tirpumo/stingimo ar dar kažkokių priežasčių?

  7. 10
    duonosirzaidimu

    Lina :) Klausimas visai ne kvailas, o atvirkščiai – labai praktiškas :)
    Siūlau drąsiai saugot tiesiog šaldytuve, sandarioje dėžutėje, kad nepritrauktų aplinkinių kvapų :) Supakuotus taip pat, jei tik turėsi galimybę, kol dovanosi, laikyk ten pat arba, konspiracijos sumetimais – bent balkone :)
    Smagių švenčių!

  8. 11
    Lina

    Susidomejau siais triufeliukais ir planuoju dovanoti artimiesiems vietoj pirktiniu saldainiu. Kadangi virtuvej patirties daug neturiu tai kilo (gal ir kvailas) klausimas, jei suvoliociau juos sia savaite, kaip islaikyt iki Kaledu: saldytuve,o gal net saldikly? :D

  9. 18
    Laura

    ei, pas tave sninga :) ir yra briedžiukų :)) gėris ir grožis. ir dar marcipanai… Kalėdos Kalėdos. Tikiuosi, tau jos bus jaukesnės, nei įsivaizduoji.

  10. 19
    duonosirzaidimu

    Ineta, tikrai taip :) Ačiū :)

    Karolina, kadangi Raudonų autobusų mieste sniegas nutirpo, sninga bent jau blog’e :) O marcipanus labiausiai mėgstu bandelėse… Rimi anksčiau būdavo žžžiauriai skanios, iki šiol pamenu skonį, tokios, mmm..

    Indre, dėkui :) Marcipaninė masė tikrai tiktų daugeliui saldžių kepinių :)

    sigitav, dėkui :) Gal susigundysi? ;)

    Sima, na, žinai, tokie tikrai triufeliniai :) Kol šaldytuve laikai, sukietėja (bet nevirsta akmenukais, išlaiko formą), o kambario temperatūroje ir laikant delne tirpsta :) Parduotuviniai būna tikrai kietesni.

    Rūta, ačiū tau už šiltą žodį :)

  11. 20
    Rūta

    paprastai blog’uose nemėgstu įžangų į receptus, (tų, nesusijusių su receptais), be to, kartais jos būna per saldžios, bet šioji susiskaitė taip, kaip ir turėjo, ir nusėdo kažkur galvos užkampyje, prašydamasi perskaitoma dar ir dar kartą. :) ačiū už šventinę nuotaiką, Jurgita :)

  12. 21
    Sima

    Kaip smagu, pas Tave sninga, o dar tos nuotraukos ir įžangos žodžiai: taip jauku, ir taip kalėdiška. Aš niekaip nesusidraugauju su marcipanais, o mano vyras juos tiesiog dievina…Manau, Kalėdų proga tokie triufeliai jam būtų puiki dovana. O jie būna minkšti ar kietesni?

  13. 23
    gpmagija

    Kaip tik į Vilnių ruošiuosi – tikiuosi ir marcipanų spėsiu igyt. Nes atrodo tobulai skaniai. Gal šiemet saldainių negaminsiu, bet manau kokiam pertepimui irgi visa šita masė tiktų :)

  14. 25
    Ineta

    Nuostabiai Kalėdiškai viskas atrodo:) Nuotraukos mielos ir jaukios:) O šie triufeliukai spėju sušildytų kiekvieno pilvelį:)))

  15. 26
    duonosirzaidimu

    Neringa, Asta, marcipanai šokolade net ir man yra kažkas tookio :) O marcipanai triufeliuose apskritai ištirpsta burnoje…

    Asta, mes (aš:) po truputį puošiam namus, noris to šventiškumo jau… Sniegas, tiesa, pas mus jau ištirpęs :))
    Ir ačiū už apkabinimą – apsikabinkim atgal :)

  16. 27
    Asta

    Atrodo nuostabiai – kaip aš mėgstu marcipaną! :) Ir jau kalėdiniai žaisliukai matyti, ooo :)) Mes juos tikriausiai kitą savaitgalį iš palėpės trauksim :)

    Siunčiu virtualų apkabinimą – mažą, bet tikrą :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *