quiche su špinatais ir (ožkos) sūriu

Apie nesaldžius prancūziškus (ir visai nesvarbu, kad jie buvo imti gaminti ne prancūzų, o jų kaimynų vokiečių – tiesiog Prancūziją labiau myliu, voilà) pyragus, arba quiche, turbūt nereikia pasakoti. Tobulai universalus patiekalas. Ir pietums, ir vakarienei, ir į gamtą, ir lauktuvių, ir į darbą. Skanus ir šiltas, ir šaltas. Trapios tešlos dėžutė gali būti pripildoma įvairių nesaldžių įdarų, o panorėjus saldaus (obuolių, obuolių!) pyrago tereikia ruošiant tešlą druską pakeisti keliais šaukštais cukraus.

Šįsyk quiche skiriu lengvai dienai, įpusėjusiai savaitei, nenukabintoms nosims, smagioms šypsenoms. Meilei ir saulei, buvusiai vasarai su po trimis mėnesiais pasislėpusia šiluma – būtent tada gaminau, būtent tada fotografavau. Pievoje, skruzdėms sugėlus kojas, saulei vis taikantis pasislėpti už vienintelio tolumoje ant kalvos augusio (turbūt) alksnio, kurmiarausiams trukdant pagrindui išlaikyti pusiausvyrą, smilgoms glostant veidą, o mylimajam tykojant pačiupti gabalėlį pyrago.  Gera buvo (:

~~~

~ quiche su špinatais ir ožkos sūriu ~

tešlai:

250 g (arba maždaug 1 1/2 stiklinės*) miltų

1/2 šaukštelio druskos

100 g sviesto

1 didelis lengvai plaktas kiaušinis

įdarui:

šaukštas alyvuogių aliejaus

vidutinis svogūnas

keli glėbeliai šviežių špinatų (sunaudojau apytikriai 100-150 g; geriau kiek daugiau)

150 ml pieno

2 vidutiniai kiaušiniai

150 g ožkos sūrio

žiupsnelis druskos ir maltų muskatų

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Dideliame dubenyje pirštais sutrink sviestą, miltus ir druską iki trupinių. Įmaišyk kiaušinį ir užminkyk tešlą. Tešla išklok 20 cm skersmens kepimo formą, ją padėk į šaldytuvą pusvalandžiui.

Įkaitink orkaitę iki 220 laipsnių.

Nedidelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepink susmulkintą svogūną, kol suminkštės. Sudėk supjaustytus špinatų lapus (kotelius pašalink) ir patroškink, kol sukris. Lengvai pasūdyk, pabarstyk pipirais ir muskatais, nukelk nuo viryklės.

~~~


~~~

Kiaušinius išplak su pienu ir žiupsneliu druskos, užpilk ant špinatų ir svogūnų, įtrupink sūrį, išmaišyk.

Atvėsusį pagrindą subadyk šakute ir kepk 5 min., tuomet supilk ir paskirstyk įdarą, toliau kepk 15 min.

Po 15 min. sumažink karštį iki 180 laipsnių ir quiche kepk dar 25-30 min.

~~~

Labai skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Puikiai tinka kaip užkandis didesnei kompanijai ar pagrindinis patiekalas dviems išalkusiems.

N.B. Ožkos sūris – specifinio skonio, pasitaiko, kad šeimoje ne visiems patinka, todėl dažniausiai jį keičiu feta.

* mano stiklinė - 250 ml. Į 250 ml stiklinę telpa 160 g miltų.

Skanaus!

Adaptuota iš BBC Good food magazine. Summer 2010.

Anksčiau:
Karštai rūkytos skumbrės quiche ir šviežių daržovių pyragas

10 Comments

Add Yours
  1. 4
    aure

    Labai skanu, nesudėtinga ir kažkaip šventiška : ] negaliu atsidžiaugti tokiais pyragais!

  2. 5
    duonosirzaidimu

    Taip taip, visai visiškai nežiemiškai, bet… Taip turėjo būt :) Kaip sakiau, šis tas (būtinai skanaus ir vertas dėmesio) iš archyvo pateks į blogą retsykiais. Bet bus ir čia ir dabar pagamintų skanumų :)
    Dėl quiche sutinku – visur ir visada mielai maloniai tinkamas ir sutinkamas pyragas. Niam :)

  3. 6
    Asta

    Šiandien pas mus už lango sninga, šalta ir jau be penkių minučių tikra žiema, brrr… O čia – vasara, gėlytės, saulė. Ačiū, man to tikrai reikėjo :))
    Beje, quiche tikriausiai pats mieliausias ir mėgstamiausias mano pietų patiekalas – kiekvieną kartą toks pats ir vis kitoks :)

  4. 7
    duonosirzaidimu

    Dovilyt, dėkui. Kartais pavyksta geriau, kartais prasčiau :)

    aguonele, ačiū, pavyko išties puikiai :)

    Ineta, na jau neee. Man ir be sniego šiemet gerai sekasi :)) O jūs jau ten, Lietuvoj, skaičiau, apsnigti, ar apšlabdribiuoti labiau, ką :) Mūsuos irgi žiema ateina, sakė. Siaubas, kaip nelaukiu…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *