nepretenzinga svogūnų sriuba

svogunu sriuba„The best kind of onion soup is the simplest kind.“

~ Ambrose Bierce (American journalist and short-story writer) ~

~~~

~ svogūnų sriuba ~

4 valgytojams:

100 g sviesto

1 kg svogūnų

500 ml pieno

500 ml daržovių sultinio

šaukštelis ciberžolės (kurkumos) miltelių

mėgstamo skonio sūrio (man patiko švelnus čederis)

skrudintų šviesios duonos kubelių

Dideliame puode, nustatęs nedidelį karštį, ištirpink sviestą.

Svogūnus supjaustyk plonais griežinėliais, sudėk į puodą ir, retsykiais pamaišydamas, troškink ant nedidelės ugnies 1 val., kol suminkštės.

Stebėk, kad svogūnai nepridegtų – antraip apkars visa sriuba!

Po valandos supilk pieną, daržovių sultinį, suberk kurkumos miltelius, išmaišyk. Leisk sriubai užvirti ir ugnį išjunk.

Patiek sau daug daug smulkiai tarkuoto sūrio ir šviesios duonos skrudinukais.

~~~

Prisipažinsiu – nesitikėjau, kad sriuba bus tokia skani. Kepti ar virti svogūnai tikrai nėra mano mėgstamiausi, tačiau ištroškinti ir lengvai salstelėję suteikia puikų skonį sriubai. Ypač skanu su daug sūrio, ištirpusio karštoje sriuboje… Beje, jei seniai verkei žiūrėdamas jautrią dramą, jei seniai buvo gaila paukščiuko, pažadu – pjaustydamas svogūnus verksi :) Pasiruošk pakelį, o geriau – du popierinių nosinaičių :)

 

Skanaus!

~~~svogunu sriuba

~ Recipe in English ~

~ onion soup ~

serves 4

100 g butter

1 kg onions, thinly sliced

500 ml milk

500 ml vegetable stock

1 teaspoon curcuma powder (a.k.a. turmeric)

grated cheese (I prefer mild Cheddar) and croutons to serve

Heat butter in a large saucepan over a low heat. Add the onions and cook for 1 hour, stirring occiasonally, until softened.

Stir in the milk, stock and curcuma powder. Bring to the boil and turn the heat off.

Serve with croutons and grated cheese.

Bon appétit!

Lengvai interpretuota pagal Jamie Magazine, 2010 autumn edition.

Pasidalinkite:

22 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    chloe, skanaus :)
    Tik visad visad visus perspėju: pasistenk neprideginti svogūnų – tai labai svarbu galutiniam rezultatui!

  2. 5
    Asta

    Taaip, aš irgi norėčiau svogūnų sriubos dubenėlio, prašyčiau, ačiū. Bet kilogramas svogūnų! Dievaži, jau matau, kokia ašarų pakalnė būtų :))

  3. 9
    Indre

    Taip su pienu. Iš kažkurio Jamie O žurnalo jei dabar neklystu :D na man labai baisu nebuvo (citrinų sultys visad pagerina reikalą), bet nieko ypatingo

  4. 10
    duonosirzaidimu

    Minkšti (bet ne košiniai) ir saldoki, nebelieka prigimtinio aštrumo :)
    Ir šiaip dar patarimas visiems: sviestą gal tirpinkit tada, kai jau susipjaustysit svogūnus, nes, kol darbuositės peiliu sriūbaudami į rankovę, sviestas labai smirdinčiai ima ir susvyla :)

  5. 11
    Laura

    hm, o kokie tie svogūnai turi būti po tos valandos? nes turiu įtarimą, kad po valandos stebukluose jie gali būti tapę arba košyte, arba svilėsiais – priklausomai nuo to, kokią ugnį padarysiu :)))))))

  6. 12
    Laura

    dar niekada nesu ragavusi :) ir jei į sekantį mano klausimą atsakysi teigiamai, tai irgi nežinia kada paragausiu. taigi: ar tikrai reikia valandą laiko troškinti? ojej, ir dar stebėti :) kur to laiko gaut? :)

  7. 13
    duonosirzaidimu

    Ineta, pamėgink iš kokio ketvirtadalio dozės: vieno svogūno ir po pusę stiklinės pieno/sultinio :))

    egidija, pagal receptą dar reikėjo 50 g džiūvėsėlių maltų įbert, kad tirštesnė būtų, bet neturėjau. Na ji tokia nei tiršta, nei labai skysta, viduriukas gal :) Pieniško tirštumo :))

    Laura, gi turi rimtų stebuklingų puodų, kurie patys karščius reguliuojas, patys kepa, verda, troškina, gal net ir stebi, ne? :))

  8. 14
    egidija

    žinok, tik iš penko karto pagaliau supratau, kad sriuba ne kaip biuljonas gaunasi, o tokia pieniškai tiršta :D ot aklumas :D niekada nesu gaminus svogūnų sriubos, bet vis gundaus ir gundaus…

  9. 16
    duonosirzaidimu

    Egle, taip taip, ji kažką turi :) Mano žmogus, tiesa, gal po trečio šaukšto sureagavo, kad, o žinai, skanu! :))

    Asta, jo, toks valstietiškai paprastas :) Procesas – atskira tema, oi, kaip aš verkiau, žinok, apverkiau visus svogūnus per tą valandą ir kol kvapas neišsisklaidė, ir šiaip išverkiau visus manęs nieks nemyli, pasaulis neteisingas ir kodėl kaimynė turi daugiau batų tuo pačiu :))))

    Indre, o ten pieno irgi buvo? Nes man česnakai su pienu yra kažkas baisaus… Močiutė sako, kad pats geriausias vaistas nuo kosulio, bet aš atrandu ir geresnių :))

  10. 17
    Indre

    Aš gaminau česnakų, gan panašiai – bet didelio susižavėjimo nekėlė. Gal kad česnkai praradę savo aštrumą man neskanu?

  11. 18
    Asta

    tikrai, kad nepretenzingas receptas. aš vis noriu svogūnų sriubos, bet tas procesas visas kažkaip vis nesugundydavo

  12. 19
    Eglė

    Pamenu, kai saviškiui pirmą kartą dariau svogūnų sriubą (pagal šiek tiek kitokį receptą nei taviškis, bet principas tas pats), jis viso gamybos proceso metu šaipėsi iš šitos sriubos ir vos įkalbinau paragaut… Dabar kai tik paklausiu, ko norėtų valgyt, visad sulaukiu vieno atsakymo – svogūnų sriubos :)) tikrai joje yra kažkas ypatingo :)

  13. 20
    duonosirzaidimu

    Mademoiselle, va va, aš irgi ilgai galvojau, ar verta mėginti, nes, na, svogūnai ir aš – jokie draugai, beeeet dalykas ir geras, ir skanus, pasirodo :)

    Kotryna, lauksiu žinutės, ar patiko :)
    Tiesa, palandžiojau po tavo blog’ą – skaniai gamini ;)

  14. 22
    Mademoiselle

    Mano pirmoji reakcija į svogūnų sriubą, kai dirbau Prancūzų restorane, buvo irgi, švelniai pasakius, neigiama… bet užteko tik paragauti mažytį šaukštelį ir kaipmat susilydžiau ;) tikrai geras „daiktas“ ypač vėsiai Lietuviško rudens vakarais :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *