avinžirnių kepsneliai. skaniausi

Visos dienos vėl supanašėjo. Po atostogų ar smagių savaitgalių visada taip. Žadintuvas, dušas, būtinai susiglamžęs sijonas, stebuklingai, kaip ir kasryt, dingusios šukos, alkanas katinas po kojomis. Vėluojantis autobusas su tais pačiais veidais, pasivaikščiojimas iki darbo ir suolelis pakeliui priešais Katedrą pasimėgauti trumpais ankstyvos saulės bučiniais. Labas rytas, kavos, arbatos, obuolio?:)

Aukštais laiptais nukaukšintys batelių kulniukai, trinktelėjusios durys, keli mostai ranka atsisveikinant. Lėti žingsniai gatvelėmis – aplinkinėmis ir mylimiausiomis. Pasimatymas ant Trakų/Vokiečių kampo ir šilto maisto garuojanti lėkštė. Pokalbis, juokas, žvilgsniai. Arba suolelis prancūzparky, ten, greta beprotiškos citrinos spalvos žiedais pavasarį apsipilančio krūmo. Knygos puslapiai, plazdantys vėjyje. Istorijos apie gražų gyvenimą. Arba mažos krautuvėlės su paslaptingomis ir spalvingomis lentynėlėmis. Stiklainiukais, dėžutėmis, maišeliais, ryšulėliais. Kiekvieną paliesti, kai kuriuos susidėti į krepšelį.

Vakarienė. Kaskart kita, nes aš nemėgstu gaminti to paties antrą sykį. Trečią – tikrai. Nebent po pusmečio ar užsispyrus fantazijai. Išskyrus graikiškas salotas, mylimiausius blynus, itališką troškinį, stebuklingą pyragą, dar šį bei tą ir avinžirnių kepsnelius, kurių negalima neįsimylėti pirmą kartą paragavus.

~~~

avinzirniu ir prieskoniu kepsneliai~ avinžirnių kepsneliai ~

1 1/4 stiklinės džiovintų avinžirnių, išmirkytų per naktį ir išvirtų arba tiek pat konservuotų

1 vidutinio dydžio svogūnas

3 česnako skiltelės

2 šaukšteliai maltos kalendros

2 šaukšteliai malto kumino

1 1/2 šaukštelio ciberžolės

2-3 maži džiovinti čili pipiriukai arba žiupsnelis aitriosios paprikos

2-3 šaukštai tiršto jogurto

1 kiaušinis (lengvai išplaktas)

1/2 stiklinės avinžirnių miltų (plius papildomai)

druskos

mėgstamo aliejaus kepti

Avinžirnius susmulkink maišytuvu. Kadangi maniškis mažylis staigiai užsikemša, daug patogiau juos sutrinti bukuoju kočėlo galu :)

Nedidelėje keptuvėje įkaitink aliejų, jame pakepink susmulkintą svogūną ir sutrintas česnako skilteles, kol lengvai pagels. Suberk kuminą, kalendrą, ciberžolę, smulkintus čili pipirus (aitriosios paprikos miltelius), pamaišyk apie minutę ir nukelk nuo ugnies.

Į avinžirnius sudėk su prieskoniais kepintus svogūną ir česnako skilteles, jogurtą, pasūdyk. Jei tešla pasirodys skystoka formuoti kepsnelius (ypač naudojant konservuotus avinžirnius), įberk kelis šaukštus avinžirnių miltų.

Drėgnomis rankomis formuok kepsnelius, juos sutepk kiaušinio plakiniu, pavoliok avinžirnių miltuose ir kepk įkaitintame aliejuje po minutę-kitą kiekvieną pusę.

Skanu su jogurtu arba grietine. Arba daržovių salotomis. Nedideli pyragėliai brūkšnelis kepsneliai skanūs ir šalti.

P.S. iš nurodyto produktų kiekio pavalgau sočiai aš viena arba lengvai užkandame dviese :) Dėl to, jei šeimyna didesnė, siūlau produktų dvigubinti.

Skanaus!

Pasidalinkite:

20 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    pinavija :) Ir aš juos indiškais vadinčiau. Indijoj, gaila, nebuvau, bet jų maistą (na, adaptuotą Europai, londonietišką) mėgstu. Mano (mūsų) skrandžiui, matyt, tinka :) Esu aptikusi patobulintų kepsnelių receptų, be stiprių prieskonių, su žolelėm. Pati kepiau sutrynusi dalį konservuotų žirnių, dalį pupelių – skanu, visgi avinžirnius labiau mėgstu :)
    Ačiū už komentarą :)

  2. 2
    pinavija

    Vakar bandziau si patiekala. Avinzinrniu miltu problema sprendziau taip – tiesiog sumaliau su kavos malimo masinele pora sauju sausu avinzirniu. Gal ne tobulai smulkiai gavosi, bet is bedos galima suktis.
    Nezinau koks tai patiekalas, bet skonis stipriai primine indija :) O indiska virtuve deja manes nezavi. Buvo gera prisiminti buvusios keliones ispudzius, bet skrandi ir vel nelamoniai sutrauke. UYztat vyras liko suzavetas ir sake nores, kad pakartociau. Na, jei noresiu „pasidiietinti“ reiks gaminti siuos kepsnelius :)

  3. 3
    eveliunce

    Na geros tos nuotraukos, man kaip neismananciai apie fotografavima dar toli grazu iki tokiu. o kepsniukus tuoj kepsiu, laukiu kol avinu zirniai isvirs. mano vyriuokas baisus zirniu rijikas, tai jam manyciau patiks tikrai.

  4. 5
    Lyja

    Noriu pasiguost…:( nutariau isdidziai nenaudoti kiausinio voliojimui, tai ishejo shnipshtas…tiksliau – kose keptuveje….:)
    Tad palikau puse mases rytui – mokomes is savo klaidu ir bandysim antrakart, sikart – grieztai pagal nurodymus :)

  5. 6
    duonosirzaidimu

    Lina :) Ne dėl daugiau komplimentų, o ne ne. Pirmiausiausia noriu būti atvira pati sau ir įžvelgti savo nuotraukų trūkumus :) Ačiū už gražius žodžius, tikrai. Stengiuosi, bet kartais iš blogiausių tenka išrinkti geriausias, kaip kad dariau šiuo atveju, nes receptas prašyte prašėsi viešumos. Visa laimė, kad tau ir kitiems atrodo skaniai (uffff).

    Dėl kepsnelių – lauksiu žinutės, ar patiko :) Labai noriu tikėti, kad taip taip!

  6. 7
    Lina

    Oiiii…!!! Aciu uz recepta, kuri radau visiskai atsitiktinai :) Butinai gaminsiu, nes kaip ir tu „svaigstu“ del visko is avinzirniu. Beje, nekompleksuok taip del tu nuotrauku, nes jos tikrai nuostabiai „skanios“ (sakau tai perskaicius vos du post’us…:)), nebent tu nori daugiau komplimentu gauti, tada gali toliau sau „bedavoti“… :) Grazios pavakares!

  7. 10
    duonosirzaidimu

    Oi, Sima, neverta aš gražių tavo žodžių, nepavykusios tos nuotraukos, oi nepavykusios.. Bet ačiū, svarbu, į maistą panašu ir norisi išmėginti pamačius (ar paskaičius) :)

  8. 11
    Sima

    Puikus vasariškas maistas: aš dar morkytėmis paskaninu…tokios gražios nuotraukos – nors imk ir eik į virtuvę kepti šių skanėstų :)

  9. 12
    duonosirzaidimu

    Rūta, gundykis :) Jie tikrai skanesni nei atrodo, nes atrodo jie nekaip :)) Kol radau tinkamą (arba iš blogiausių geriausią) kampą nuotraukoms, ojojoj :) Mama tavo šaunuolė, perduok linkėjimus :) Žino, kas yra skanu, tiksliau, iš tolo nujaučia :))

    egidija, o aš pasakysiu sekančiai: gerai, kad esu sotus ir laimingas, iki pilnos laimės dar laukiu atkeliaujančio arbūzo. Antraip… Va tas paskutinis žodelis man labai tiktų, nes nupasakojai tai eeeech :) Mėginsiu.

  10. 13
    egidija

    taip dar prisiminiau: į jogurtą šauktuką tahini (arba riešutų sviesto;), pusę skiltelės česnako, šaukštuką citrinos sulčių ir tada toks apsiryjimas…

  11. 14
    Ruta

    Oj, gal ir man susigundyti „ant“ šitų kepsnelių, nes atrodo tikrai skaniai :) Mama dar prieš kokį pusmetį nežinia kodėl (mes šiaip jų nevalgydavom namie) nupirko avinžirnių – ir konservuotų, ir džiovintų – ir sakė „ką nors“ pagaminti :) O aš – blogas vaikas – iki dabar neklausiau :)

  12. 15
    duonosirzaidimu

    Vilma, falafelių ir aš neragavus :) Bet, jei egidija sako, kad šie kepsneliai panašūs į juos, vadinas, man tikrai turėtų patikt :)

    igne, kaip aš čia laiku paskelbiau, o tu ėjai pro šalį :)) Kepk būtinai.

    egidija, Vilniuj jų tikrai yra maksėse didžiosiose. Dar Vilniuj yra Prismoj :)
    Aš tuos džiovintus verdu gal pusvalandį, nesumelavus… Bet užmerkiu užtat anksti iš vakaro, praktiškai kiaurą parą bręsta puoduke :)

  13. 16
    egidija

    kitoks falafelių variantas :) šaunu :) gal kas kur matėt konservuotų avinžirnių? šiek tiek užknisa tas mirkymas ir virimas milijoną valandų…

  14. 17
    ignė

    Patinka man taip – vakar susimąsčiau apie spintelėje liūdinčius avinžirnius ir štai – receptas :) Beveik visko namuose yra, tik tų miltų trūksta. Oi kepsiu kepsiu..

  15. 20
    Jurgita

    Kur gauti avinžirnių miltų?
    ačiū už receptą, būtinai bandysiu, kaip tik avinžirniai spintelėj liūdi, o humusas jau įkyrėjo. Va tik dėl tų miltų nežinia…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *