abrikosų pyragas su marcipanais ir frappé

Jaukūs namų garsai. Šilti ir aptakūs kvapai iš virtuvės. Girgždančios grindys, nupėduotos kadaise – beveik regiu – mažų pėdučių. Vakarojimai ant namų laiptų priešais Didžiuosius Grįžulo Ratus. Po obuolių našta palinkusi alyvinė. Tamsiai mėlynas puodelis rytinės arbatos.

Savi ir neapsakomai mieli prisiminimai.

Gera sugrįžti.

marcipanu abrikosu pyragas~~~

~ marcipanų ir abrikosų pyragas ~

175 g sviesto

175 g minkštos marcipaninės masės

50 g rudojo cukraus (naudojau Demerara)

55 g viso grūdo ruginių miltų

50 g kvietinių miltų

šaukštelis kepimo miltelių

šaukštelis migdolų ekstrakto (manau, tiktų ir Amaretto likeris)

4 kiaušiniai

8 prinokę abrikosai

~~~

Nedideliame puode ištirpink sviestą.

Jį perpilk į indą aukštais kraštais, supilk cukrų, sudėk marcipaninę masę ir gerai sumaišyk plaktuvu.

Įmušk kiaušinius, supilk migdolų ekstraktą arba Amaretto likerį ir toliau plak kelias minutes.

Galiausiai suberk su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išsuk iki vientisos masės.

18 cm skersmens kepimo formos nuimamais kraštais dugną lengvai patepk sviestu, padenk kepimo popieriumi ir išdėliok ketvirčiais supjaustytas abrikosų skilteles.

Supilk tešlą ir pašauk į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 50 min.

Po 20-30 min. patikrink, ar pyrago viršus neėmė per greitai rusti. Jei taip atsitiktų, jį pridenk folijos lakštu.

Ar pyragas iškepė, tikrink mediniu smeigtuku, šį įbesdamas į kepinio vidurį.

Palik atvėsti, tuomet išimk iš formos ir lengvai pabarstyk cukraus pudra.

Išties skanus pyragas. Turėtų patikti mėgstantiems marcipanus – jų skonis ypač jaučiamas :) Ne per saldus – ne paslaptis, jog net ir labiausiai prinokę abrikosai mūsuose rūgštoki.

~~~

~ frappé ~frappe

dviems (pagal mūsų skonį):

1/2 stiklinės labai šalto vandens

du šaukšteliai tirpios kavos

4 šaukšteliai cukraus

daug šalto pieno arba vandens

ledukų

Patogiausia frappé gaminti kokteilinėje arba plakti plaktuvu atskirame inde, vėliau išpilstyti į stiklines.

Į kokteilinę suberk kavą, cukrų, supilk vandenį ir kelias minutes plak, kol suputos.

Į dvi atskiras aukštas stiklines įpilk pieno (arba vandens), įmesk ledukų, supilk kavą, šaukšteliu arba šiaudeliu lengvai išmaišyk – nesugadink putų :)

Ant putų smarkiai tinka užtarkuoti šokolado :)

Frappé pamėgau pernai ir užpernai viešėdama Kretoje, o šiemet – ir graikiškai karštoje Lietuvoje. Kavos ir cukraus dedama pagal skonį, pieno galima ir visai nenaudoti, tačiau su juo – žymiai skaniau (mums).

Skanaus!

Pyrago receptas pagal Pocak Panna

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Dalia, kiek kantrybės reikėjo turėt, ar ne :))
    Smagu, kad patiko, ir ačiū, kad apsilankot ir gaminat :)

  2. 2
    Dalia

    Vakar išbandytas ir didvyriškai per naktį išlauktas, kol atvės, paragautas ir… jau ne pirmas įdomaus skonio pyragas iš čia :) patiko labai… tikra tiesa, kad abrikosai atidavė savo rūgštelę, o marcipano šlovinti juk nereikia :) ačiū už išbandymui suviliojusias nuotraukas ;)

  3. 3
    duonosirzaidimu

    Asta :)
    Nusprendžiau kuriam laikui baigt su pyragais (aš tikrai taip pasakiau?). Gal ir skaitytojams įkyrėjo. Nebėr gerų receptų, visus baigiau, ojojoj :)))

  4. 4
    Asta

    Kol kažkas gėrisi žvaigždėm, aš pasigrožėsiu pyragais. Pradėsiu nuo šio. Oi, kaip norėčiau, kaip LABAI norėčiau :))

  5. 5
    Laura

    o taip, dėl anyžių. viau. juodieji saldainiai, juodieji guminukai, juodojo blogio skonio šokoladas – kraupu. o dar tas kvapas, eu eu ://

    receptų tai paprašyk googlio visagalio arba supermamų, abiem variantais gausi :) netgi pirmojoj mano nuorodoj rasi.

    pakelio nėra. kaip ir sausainių. senokai :)

  6. 6
    duonosirzaidimu

    Ai, nu Zepteris čia nepadės turbūt :)))
    Aš tai girdėjau, kad Danijoj (ar kurioj kitoj Skandinavijoj) visi pamišę dėl anyyyžiųųų :) Mūsų bosas, grįždamas iš žvejybos tose šalyse, parveždavo krūvas jų. Visi raukydavos, o man taip skanu, taip nuostabu :))
    O tų sausainukų norėčiau. Turiu šiek tiek tos marcipaninės, recepto dabar reik. Ant pakelio nėr kartais? :))

  7. 7
    Laura

    aš pagaminsiu marcipanų? juokauji turbūt :))) nebent marcipaninių saldainių nupirksiu :) beje, Danijoj visi pamišę dėl marcipanų, kai ten svečiuojuosi, perku tokių fantastinių marcipaninių sausainėlių – minkštučiai, skanučiai :)

  8. 8
    duonosirzaidimu

    Oi, Laura šaunuolė :) Delonoj ji parduodama iš karto 200 g dėžutėje, kainuoja 7.90 Lt.

    Pačiai pagamint nėr sudėtinga, bet tingisi, kai gali nusipirkt :) Šiaip savikaina nebūtų mažesnė, migdolai brangūs. O skonis irgi skirtis turėtų, nes, norint išgaut tą specifinį skonį ir kvapą, reik karčiųjų migdolų esencijos, kurios gal Lietuvoj net nėr.

    Šita, Laura, jei pagaminsi marcipanų, atlėksiu į svečius, kur gyveni, žinau, rajoną aiškiai nupasakojai :)))

  9. 10
    duonosirzaidimu

    Ineta, ačiū :) Ooo, kad mano brangiausiesiems visad taip patiktų, išlepo, oi išlepo :))
    Pyragas tikrai drėgnas nuo abrikosų. Tiesiog idealus gurkšnojant arbatą ar kavą :)

    Monika, sveika :) Marcipaninės masės pirkau Vilniuje esančioje krautuvėlėje Delona, Kalvarijų g.19/Lvovo g.16-1. Kažkada esu skaičiusi, jog mergaitės-virėjukės jos randa ir Maximoje, bet bijau suklaidinti. Gal geriau žinantis papasakotų :)

    Karolina, audra buvo baisi. Namo stogas kilnojosi, net nepalyginsi su nuostabiu vakaru..
    Pyragas – tik priedas prie kompanijos :) Svarbiausia, kad ji šauni būtų.. :)

  10. 11
    Karolina

    Panašus ir mano savaitgalio vakaras buvo – žvaigždžių stebėjimas ir pokalbiai iki kol atplaukė audra. Tik be pyrago. Su juo tikriausia būtų tobula :)

  11. 12
    Monika

    Sveiki,

    Norejau pasiteirauti, kur galima butu nusipirkti marcipanines mases?
    Is anksto dekoju uz atsakyma!

    Monika

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *