abrikosų pyragas su marcipanais ir frappé

Jaukūs namų garsai. Šilti ir aptakūs kvapai iš virtuvės. Girgždančios grindys, nupėduotos kadaise – beveik regiu – mažų pėdučių. Vakarojimai ant namų laiptų priešais Didžiuosius Grįžulo Ratus. Po obuolių našta palinkusi alyvinė. Tamsiai mėlynas puodelis rytinės arbatos.

Savi ir neapsakomai mieli prisiminimai.

Gera sugrįžti.

marcipanu abrikosu pyragas~~~

~ marcipanų ir abrikosų pyragas ~

175 g sviesto

175 g minkštos marcipaninės masės

50 g rudojo cukraus (naudojau Demerara)

55 g viso grūdo ruginių miltų

50 g kvietinių miltų

šaukštelis kepimo miltelių

šaukštelis migdolų ekstrakto (manau, tiktų ir Amaretto likeris)

4 kiaušiniai

8 prinokę abrikosai

~~~

Nedideliame puode ištirpink sviestą.

Jį perpilk į indą aukštais kraštais, supilk cukrų, sudėk marcipaninę masę ir gerai sumaišyk plaktuvu.

Įmušk kiaušinius, supilk migdolų ekstraktą arba Amaretto likerį ir toliau plak kelias minutes.

Galiausiai suberk su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išsuk iki vientisos masės.

18 cm skersmens kepimo formos nuimamais kraštais dugną lengvai patepk sviestu, padenk kepimo popieriumi ir išdėliok ketvirčiais supjaustytas abrikosų skilteles.

Supilk tešlą ir pašauk į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 50 min.

Po 20-30 min. patikrink, ar pyrago viršus neėmė per greitai rusti. Jei taip atsitiktų, jį pridenk folijos lakštu.

Ar pyragas iškepė, tikrink mediniu smeigtuku, šį įbesdamas į kepinio vidurį.

Palik atvėsti, tuomet išimk iš formos ir lengvai pabarstyk cukraus pudra.

Išties skanus pyragas. Turėtų patikti mėgstantiems marcipanus – jų skonis ypač jaučiamas :) Ne per saldus – ne paslaptis, jog net ir labiausiai prinokę abrikosai mūsuose rūgštoki.

~~~

~ frappé ~frappe

dviems (pagal mūsų skonį):

1/2 stiklinės labai šalto vandens

du šaukšteliai tirpios kavos

4 šaukšteliai cukraus

daug šalto pieno arba vandens

ledukų

Patogiausia frappé gaminti kokteilinėje arba plakti plaktuvu atskirame inde, vėliau išpilstyti į stiklines.

Į kokteilinę suberk kavą, cukrų, supilk vandenį ir kelias minutes plak, kol suputos.

Į dvi atskiras aukštas stiklines įpilk pieno (arba vandens), įmesk ledukų, supilk kavą, šaukšteliu arba šiaudeliu lengvai išmaišyk – nesugadink putų :)

Ant putų smarkiai tinka užtarkuoti šokolado :)

Frappé pamėgau pernai ir užpernai viešėdama Kretoje, o šiemet – ir graikiškai karštoje Lietuvoje. Kavos ir cukraus dedama pagal skonį, pieno galima ir visai nenaudoti, tačiau su juo – žymiai skaniau (mums).

Skanaus!

Pyrago receptas pagal Pocak Panna