niekada nenuvilianti bananų duonelė ir pavasaris kalendoriuje!

Kiekvienas metų laikas man tampa savotišku atskaitos tašku, kurį priėjusi pasižadu sau imti keistis ir keisti savo gyvenimą. Štai pavasariui atėjus imsiu tobulinti vairavimo įgūdžius ir čiupsiu magistro darbo vadžias, pakeisiu plaukų spalvą ir (galbūt) darbą, susitiksiu su seniai matyta drauge, pradėsiu sportuoti, lankyti privačias italų kalbos pamokas. Imsiu daugiau šypsotis ir po darbo neisiu namo, o vaikščiosiu po miestą pasėdėdama miesto parkuose ir pasišildydama prieš besišypsančią saulutę ar užsukdama į žavias mažutėlaites krautuvėles. Nutirpus sniegui ir išvarvėjus varvekliams sugrįš gyvenimo aistra, ilgėjant dienoms atsiras daugiau laiko darbams, kuriuos stumdydavau iš vieno stalo galo į kitą. Aš bent jau to tikiuosi. Jei po žiemos miego nepabus didelis ir gauruotas tinginys, jei jei.

Tebūna ir jums pavasaris šio to naujo pradžia. Ir nepamirškit – šį savaitgalį Kaziukas, pats tikriausias pavasario šauklys! Ir dar: sakoma, kokia bus pirma kovo diena – tokio lauk ir pavasario. Tikėkimės bent jau saulytės kelių spindulių šiandien :)

~~~

~ bananų duonelė ~

1 1/2 stiklinės miltų

2 šaukšteliai kepimo miltelių

1/2 šaukštelio maistinės sodos kepimui

125 g tirpinto sviesto

po 1/2 stiklinės baltojo ir rudojo cukraus

2 kiaušiniai

3 dideli, labai prinokę bananai, sutrinti šakute (ypač tinka smarkokai pakeitę spalvą į rudą)

1/2 stiklinės gliaudytų graikinių riešutų

truputis vanilės ekstrakto (nebūtina)

~~~

~~~

Įkaitink orkaitę iki 170 laipsnių.

Į didelį dubenį įsijok miltus, kepimo miltelius ir sodą.

Kitame dubenyje suplak tirpintą sviestą ir abiejų rūšių cukrų, plakdamas įmušk po vieną kiaušinį ir sudėk sutrintus bananus. Įmaišyk graikinius riešutus, supilk, jei naudosi, vanilę.

Skystą masę po truputį, maišydamas mediniu šaukštu, supilk į miltus ir išmaišyk iki vientisos tešlos.

Kepimo indą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais arba įklok kepimo popieriaus. Supilk tešlą, išlygink viršų ir kepk apie valandą pusantros. Man pakanka 1,5 val. Ar duonelė iškepusi, tikrink mediniu smeigtuku. Ypač tikrink duonelės vidurį – jis kepa lėčiausiai. Jei viršus ims per greit rusti, šiek tiek sumažink ugnį ir duonelę pridenk folijos gabalėliu. Šis receptas niekuomet nenuvilia – iš orkaitės trauksite skanią, drėgną, labai bananinę duonelę :)

Skanaus!

~~~

~~~

Recipe in English

~ the best ever banana bread ~

1 ½ cup all purpose flour
2 teaspoons baking powder
½ teaspoon bicarbonate of soda
125 g melted butter
½ cup granulated and ½ cup brown sugar
2 eggs
3 big, very ripe bananas without skin (almost brown works well;
mashed)
½ cup wallnuts
a little bit of vanilla extract

Preheat the oven to 170ºC.
Sift the flour, baking powder and soda to the big bowl and
combine well.
In the other bowl mix butter and both sugars, beat until blended.
Then beat in the eggs one at a time, the mashed bananas, stir in
nuts and vanilla, if using.

Add the flour mixture, a third at a time. Stir well.
Butter and flour the medium loaf tin or insert the baking paper,
scrape the mixture and bake for an hour and a half.
When it's ready, an inserted toothpick should come out clean.

Enjoy!

~~~

Šaltinis: Nigella