saldi pasaka: juodojo ir baltojo šokolado saldainiai (fudge)

<…> Mano ranka nesąmoningai delsia, it žiogas prie skanėstų puokštės. Juos saugo organinio stiklo dangtis ant padėklo; kiekvienos rūšies pavadinimas gražiomis raidėmis užrašytas ant dangčio. Jaudinantys pavadinimai. Kartūs apelsininiai sausainiai. Abrikosinio marcipano bandelės. Rusiškos vyšnios. Balti romo triufeliai. Baltasis Manonas. Veneros speneliai. <…> Kaip gali kas nors užsisakyti daiktą tokiu pavadinimu? Tačiau atrodo nuostabūs, apvalūs ir balti žibinto šviesoje, iš viršaus papuošti tamsesniu šokoladu. Paimu vieną nuo padėklo viršaus. Laikau po nosimi, kvepia grietinėle ir vanile. Niekas nesužinos. Susigriebiu, kad niekada nevalgiau šokolado nuo tada, kai buvau vaikas, prieš daugelį metų, be to, tai buvo pigus šokoladas, – penkiolika procentų kakavos masės, o tamsiame net dvidešimt – paliekantis burnoje lipnų riebalų ir cukraus skonį. <…> Šitas visai kitoks, – palietęs lūpomis, vos junti kieto paviršiaus pasipriešinimą, viduje – minkštas triufelis… Skonio sluoksniai lyg nuostabaus vyno puokštė, švelnus ir sodrus maltos kavos kartumas. Šiluma sužadina kvapą, ji smelkiasi į mano šnerves, išplėšia aimaną. <…>

Paskanauk manęs. Paragauk manęs.

Niekas nesužinos…

Paskanauk manęs. Paragauk manęs…

Kodėl gi ne?..

~ Joanne Harris. Šokoladas ~

 

~ juodojo šokolado saldainiai (dark fudge) ~

350 g juodojo šokolado (bent jau 60 proc. kakavos)

400 ml (skardinė) kondensuoto pieno

30 g sviesto

150 g išgliaudytų ir be luobelės pistacijų

1. Gabalėliais sulaužytą šokoladą, sviestą ir kondensuotą pieną ištirpink puode ant nedidelės ugnies neužmiršdamas pamaišyti.

2. Riešutus susmulkink ir suberk į tirpintą šokoladą, išmaišyk.

3. Mišinį supilk į kepimo popieriumi ištiestą ir šiek tiek sviestu pateptą indą ir atšaldyk šaldymo kameroje arba šaldytuve. Nepamiršk indo apsukti maistine plėvele, kad saldėsio neaplankytų šaldytuvo kvapai :)

~ baltojo šokolado saldainiai (white fudge) ~

200 g baltojo šokolado

300 ml kondensuoto pieno

10-12 gabalėliais sulaužytų biskvitinių sausainių

1. Sulaužytą šokoladą su kondensuotu pienu išlydyk puode ant nedidelės ugnies reguliariai pamaišydamas.

2. Suberk smulkintus sausainius, išmaišyk ir palik šaltai lygiai taip pat, kaip pirmuosius saldainius.

~~~

Juodojo šokolado fudge labiau tinkami dovanoti, nes taip sparčiai neminkštėja, tuo tarpu baltojo (beje, žymiai saldesni) skirti suvalgyti šiltame kambaryje per pusvalandį ištraukus iš šaldytuvo.

~~~

~~~

Skanaus!

Šaltinis: Nigella ir Virtuvės paslaptys


Pasidalinkite:

21 Comments

Add Yours
  1. 2
    E

    OOOOOoooo… kokia gardi, riebi ir „rich“ si sokoladine svajone!!!! Jau regiu, kaip ryt padarysiu „grieka“ ir susveisiu visus fudziukus! :)

  2. 4
    Renata

    aciu uz ats :) o kondensuotas pienas, cia tas saldus tirstas? ar kaip buna irgi tose skardinese bet tiesiog skystas.. na net nzn kaip tiksliau paaiskint :)

  3. 8
    Ieva

    Mmmm, atrodo fantastiškai. Mano skonio receptoriai įsivaizduoja, kokio nenusakomo skanumo šie grožiai :)) Įtraukiu jų gaminimą į savo planus :)

  4. 9
    duonosirzaidimu

    Jule, aš grietinėlę kadaise šaukštais kabinau, plaktą, su bananais, cukraus pudra ir cinamonu… Dabar kažkaip jau nebeee…

    Vilma, :))

  5. 11
    julė

    na, grietinėlę plaku tik kai būna lomkės ir nieko skanaus nebūna namie :D lietuvoj anos net nemėgau, bet čia..

    o šiuo atveju tai ją naudojau triufeliams gaminti. ,)

  6. 12
    duonosirzaidimu

    Šimtas, sakai.. Na, matai, čia ir išaiškėjo, kad aš visiškai visiškiausiai nešokoladinė, jei net standartinės plytelės svorio nenumanau :))

    Kiekiai neblogi, šita, pagarba :)) O su grietinėle ką darei? Šokoladą „slėpei“ po jos išplaktais patalais? :))

    Citata paskutinė – ideali, juokiuos :))

  7. 13
    julė

    plytelė, mieloji, tradiciškai yra 100 g, bet čia jų pasitaiko 200g ir net 220, kuri vadinasi ‘maxi malonumas’ :D tad – dvi plytelės desertui.
    na labiausiai jie susivartojo tokiu pavidalu kaip ganašas ir triufeliai, ypač tie, neišdovanoti. taigi dar primetam puslitrį litrą tikros grietinėlės (purkštauju į veidą čia esančių ‘beriebalinių’ produktų miniai), ir turime paaiškinimą, kodėl mano veido oda protestuoja nelyg kokio trylikamečio :D

    bet nieko. dabar baigsis šventės, ilgės dienos, ir vėl grįšime prie žmogiškų kiekių. nors.. man cannot survive on chocolate alone. woman can.

  8. 14
    duonosirzaidimu

    julyt, kada baubo galas bus ir ateis Didysis Atlygis, vardu John Depp? :)) Jej, seniai bemačiau Šokoladą, reiks nupūst dulkes nuo filmų kolekcijos..
    Kiek kiek šokolado suvalgei..?? Pala, jei vidutiniškai plytelė 200 g, vadinas, 12 su trupučiu plytelės?? Vadinas, dienai po šokoladą, desertui, vadinas, nieko čia baisaaaaus :))

    Vilma, tu ką, aš tėvynės neišduodu :)) Jei rimtai, gaminau kolegoms ir vyrui, pati kaip visad vienu kąsniu įvertinau, ar skonis vertas tinklaraščio įrašo… ir sėkmingai sušlamščiau pyrago gabalioką :))

    Žalia Varna, daugeliui labiausiai patiko būtent tamsusis, visgi nusprendžiau pasidalinti ir baltuoju, maža ką :) Kvepėjo virtuvė ir patys tikrai labai… šokoladiškai, labai labai.

    Egle, užsikodavai? :)) Man sunku atsisakyt pamėgtų skanumynų, bais daug valios reik…

    Brigita, dar viena užsikodavus (ok ok, atsivalgius :))
    Manasis baltasis laabai saldus, tikrai laabai… Tamsusis, sakyčiau, pats tas, aišku, kuo daugiau kakavos turi šokoladas, tuo mažiau jį atskies kondensuotas pienas ir tuo mažiau saldumas jausis. Taviškiai visi šokoladiniai džiaugsmai, beje, fantastiški, maži stebuklėliai..

    Snickers’ine Asta, dėkui :)) Šitie ir man kartais alkį šauniai užmuša (reeetsykiais, ša, Vilma :))

  9. 15
    Asta

    Kaip. Labai. Labai. Labai. Be galo. Be krašto. Noriu noriu noriu noriu noriu…!!!
    Atrodo fantastiškai, ah, kad dabar nors gabalėlį… nors mažutį…

    Aišku, jungiuos prie šokoladoholikių ir tikiuos kažkada pasakyti, kad atsivalgiau šokolado :D Skamba neįtikėtinai :)

    Egle, Snickers’ai… Aš turiu nuo jų priklausomybę, tikrai, gėda, bet kartais, būdavo (būna), per dieną kokius 4-5 sušlamščiu :D Ir ne, man dar jie nenusibodo, kodėėėėl? :D

  10. 16
    julė

    aš tikiuosi iš šokoladoholizmo išlipti.. kaip nors – per dvi švnčių savaites jo suvartojau apie 2,5 kg .D aišku, vienaaaatvė, streeeeesas, bla bla bla, bet still. savipagalbos grupių nemačiau :D

  11. 17
    Brigita

    jojojo, aš irgi neseniai fudžą bandžiau, jau taip viliojausi, bet man gal per sodrus, per saldus buvo arba aš tokį pasigaminau :) iš tiesų kažkaip gal ir atsivalgiau šokolado (negaliu patikėt, kad taip sakau) :o

  12. 18
    Eglė

    Iš pirmų žodžių pažinau „Šokoladą“ ir seilė nutįso iki kelių… Mmm… Knyga ypač skani. gal man reikia vėl pradėti šokoladoholikės karjerą? Nepatikėsi, mokykloje (žinoma, tuomet sportavau), suvalgydavau du didžiulius snickersus, o grizus namo pietums dar vieną plytą šokolado. Geriausia aišku pieniško :) Apsiraminau dabar.

  13. 21
    julė

    aaaaaa šokoladas. kompiutery guli – prancūziškai įgarsintas. su depp’u, kalbančiu prancūziškai, cha cha cha. jau tuoj, jau tuoj, baigsis sesija ir žiūrėsiu ir lydysiuos nelyg baltasis fudge prie radiatoriaus :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *