<…> Mano ranka nesąmoningai delsia, it žiogas prie skanėstų puokštės. Juos saugo organinio stiklo dangtis ant padėklo; kiekvienos rūšies pavadinimas gražiomis raidėmis užrašytas ant dangčio. Jaudinantys pavadinimai. Kartūs apelsininiai sausainiai. Abrikosinio marcipano bandelės. Rusiškos vyšnios. Balti romo triufeliai. Baltasis Manonas. Veneros speneliai. <…> Kaip gali kas nors užsisakyti daiktą tokiu pavadinimu? Tačiau atrodo nuostabūs, apvalūs ir balti žibinto šviesoje, iš viršaus papuošti tamsesniu šokoladu. Paimu vieną nuo padėklo viršaus. Laikau po nosimi, kvepia grietinėle ir vanile. Niekas nesužinos. Susigriebiu, kad niekada nevalgiau šokolado nuo tada, kai buvau vaikas, prieš daugelį metų, be to, tai buvo pigus šokoladas, – penkiolika procentų kakavos masės, o tamsiame net dvidešimt – paliekantis burnoje lipnų riebalų ir cukraus skonį. <…> Šitas visai kitoks, – palietęs lūpomis, vos junti kieto paviršiaus pasipriešinimą, viduje – minkštas triufelis… Skonio sluoksniai lyg nuostabaus vyno puokštė, švelnus ir sodrus maltos kavos kartumas. Šiluma sužadina kvapą, ji smelkiasi į mano šnerves, išplėšia aimaną. <…>
Paskanauk manęs. Paragauk manęs.
Niekas nesužinos…
Paskanauk manęs. Paragauk manęs…
Kodėl gi ne?..
~ Joanne Harris. Šokoladas ~
~ juodojo šokolado saldainiai (dark fudge) ~
350 g juodojo šokolado (bent jau 60 proc. kakavos)
400 ml (skardinė) kondensuoto pieno
30 g sviesto
150 g išgliaudytų ir be luobelės pistacijų
1. Gabalėliais sulaužytą šokoladą, sviestą ir kondensuotą pieną ištirpink puode ant nedidelės ugnies neužmiršdamas pamaišyti.
2. Riešutus susmulkink ir suberk į tirpintą šokoladą, išmaišyk.
3. Mišinį supilk į kepimo popieriumi ištiestą ir šiek tiek sviestu pateptą indą ir atšaldyk šaldymo kameroje arba šaldytuve. Nepamiršk indo apsukti maistine plėvele, kad saldėsio neaplankytų šaldytuvo kvapai :)
~ baltojo šokolado saldainiai (white fudge) ~
200 g baltojo šokolado
300 ml kondensuoto pieno
10-12 gabalėliais sulaužytų biskvitinių sausainių
1. Sulaužytą šokoladą su kondensuotu pienu išlydyk puode ant nedidelės ugnies reguliariai pamaišydamas.
2. Suberk smulkintus sausainius, išmaišyk ir palik šaltai lygiai taip pat, kaip pirmuosius saldainius.
~~~
Juodojo šokolado fudge labiau tinkami dovanoti, nes taip sparčiai neminkštėja, tuo tarpu baltojo (beje, žymiai saldesni) skirti suvalgyti šiltame kambaryje per pusvalandį ištraukus iš šaldytuvo.
~~~
~~~
Skanaus!
Šaltinis: Nigella ir Virtuvės paslaptys