Namai tikrai kvepės. Kiek nostalgiškai, gal kiek egzotiškai, gal truputį rudeniškai, bet neabejotinai jaukiai. Kai už langų pravirksta lietūs, kai šilumos norisi ieškoti minkštose, rankomis megztose, kojinėse ir plačiuose megztiniuose, o rankas šildyti apglėbus karšto gėrimo puodelį, neprošal pasilepinti. Šiltu kokosų, sumišusiu su vanile ir cukrumi, kvapu iš virtuvės, kuris palengva, per keliolika minučių, pavirs lengvučiais, minkštais ir be proto skaniais sausainėliais. Sausainėliais, kuriuos suvalgysite vienu ypu. Garantuoju :)
~ kokosiniai sausainėliai ~
maždaug 25 sausainėliams:
4 kiaušinių baltymai
maždaug 3/4 stiklinės cukraus
1/4 stiklinės miltų
keli lašeliai vanilės ekstrakto
300 g kokoso drožlių (naudoju maždaug dvi stiklines)
Pasiruošk puodą ir indelį, geriausia metalinį dubenėlį, kurį galėsi įstatyti į puodą. Vandens į puodą pripilk tiek, kad dubenėlio dugnas jo nesiektų.
Vandenį užvirink, įstatyk dubenėlį su baltymais ir cukrumi. Baltymus plak tol, kol jų padvigubės, sušils ir virs kreminiais gana standžiais debesimis.
Kokoso drožles lengvai paskrudink sausoje keptuvėje, suberk į didesnį dubenį ir sumaišyk su miltais.
Baltymus įmaišyk į kokosą ir miltus, įlašink vanilės ekstrakto, išmaišyk ir pamiršk pusvalandį šaldytuve, kad atvėstų.
Orkaitę įkaitink iki 170 laipsnių.
Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi arba pabarstyk miltais, sudrėkintais delnais formuok rutuliukus, užriesk skiauterėlę :) Kepk vidutiniškai 20 min. – kol dailiai apskrus.
Atvėsusius laikyk sandariame indelyje arba popieriniame maišelyje, antraip paviršius sukietės.
N.B. Šiuos sausainėlius paprastai kepu tada, kai lieka baltymų kur nors kitur panaudojus trynius, dėl to drąsiai gamink ir su dviem ar trimis baltymais – tiesiog atitinkamai sumažink likusių ingredientų kiekį. Svarbiausia taisyklė – kuo mažiau miltų ir bent kelis kartus daugiau kokoso drožlių, kad sausainiai būtų minkštesni.
Skanaus!
~ Recipe In English ~
~ easy coconut cookies (coconut macaroons) ~
for 25 cookies:
4 egg whites
about 3/4 cup of sugar
1/4 cup all purpose flour
few drops of vanilla extract
300 g dried, sweetened and lightly toasted shredded coconut In a stainless steel bowl, placed over a saucepan of simmering water, whisk together the egg whites and sugar (the bottom of the bowl shouldn’t reach the water!). when this mixture is nice and creamy, remove from the heat and stir in the vanilla extrat, flour and coconut. Refrigerate for about 30 minutes. Preheat oven to 170C. Form small balls between your palms, place them on the parchment- lined or flour dusted baking sheet. Bake for about 20 minutes or until golden brown. Store in an air- tight container. P.S. The best thing about these cookies is the fact that you can make them with as many egg whites as you have at the moment. Simply reduce the amount of the other ingredients.
Enjoy!
Šaltinis: IKI receptai